Skip naar content

Ons advies voor Geld om een periode te overbruggen

  • Mijn organisatie wil een project realiseren
  • De financiering is geregeld, maar het geld komt pas later
  • We hebben eenmalig of structureel geld nodig tot deze financiering komt

Start de vragenlijst opnieuw

De organisatie waar je werkt heeft financiering geregeld voor een project. Dat geld komt later, omdat jullie financiers pas uitbetalen tijdens of na de realisatie van het project. Maar de kosten van het project moet je eerder betalen. Je hebt dus geld nodig om de periode overbruggen tot je financiering ontvangt. Misschien zelfs structureel, omdat je het project periodiek uitvoert. Hoe en waar vind je dat geld? We helpen je op weg.

Op weg naar financiering

Hieronder staan de relevante geldbronnen voor je situatie. Ga voor meer verdieping naar de bijbehorende dossiers, en lees verder in het uitgebreide stappenplan. Laat je inspireren door de voorbeelden en ervaringsverhalen. Meer hulp nodig? Neem contact op met Cultuur+Ondernemen.

Geldbronnen

Eigen vermogen

Mogelijk kan je het geld voorschieten uit je eigen middelen. Dan heb je geen andere financier nodig. Een financier is sneller overtuigd als je organisatie een deel van de kosten met het eigen vermogen betaalt. Meer weten? Bekijk het stappenplan!

Lening van een stakeholder

Zijn er partijen die baat hebben bij jullie verbouwing of koop? Lees in het stappenplan hoe zij kunnen bijdragen aan financiering.

Leverancierskrediet

Soms kun je met een leverancier afspreken dat je organisatie de kosten achteraf betaalt. Ga naar het stappenplan voor meer informatie.

Cultuurlening

Er zijn verschillende fondsen en organisaties die leningen geven voor culturele projecten. Bekijk het dossier Cultuurleningen en het stappenplan!

Lening van de bank

Misschien heeft je organisatie een lening nodig van meer dan €50.000. Lees in het stappenplan over lenen bij de bank.

Crowdfunding

Voorverkoop organiseren of geld ophalen via een – online – campagne? Hoe dat moet, ontdek je in het stappenplan en het dossier Crowdfunding.

Gebruik het stappenplan!

Hoe en waar je financiering vindt, hangt ervan af. Hoeveel geld heeft je organisatie nodig om een periode te overbruggen tot jullie inkomsten ontvangen? Welke eisen stellen financiers? De volgende stappen helpen je goed op weg:

  • 1. Zoek uit hoeveel geld je tijdelijk nodig hebt, en wanneer
  • 2. Doe onderzoek naar geschikte geldbronnen.
  • 3. Overtuig financiers.

Voorbeelden uit de praktijk

Stichting Twee-ater

Stichting Twee-ater ontving sponsoring en een Talentlening van Cultuur+Ondernemen. Zo konden ze de kosten van hun voorstelling dekken tot ze geld kregen van de kaartverkoop. Lees meer op de pagina Twee-ater zocht sponsoren voor voorstelling over Dikkie Dik.

Home Made Productions

Voor hun musicalproducties heeft Home Made Productions bijna altijd tijdelijk geld nodig. Voor de musical Spijt! regelden ze bijvoorbeeld een financieringsregeling bij een bank. Lees meer op de pagina Dick van den Heuvel volgde een financieel adviestraject.

Heb je advies nodig?

Twijfel je over welke geldbronnen je moet benaderen? Wil je controleren hoe realistisch de financieringsplannen van je organisatie zijn? Kom dan vooral langs voor een oriëntatiegesprek. We helpen je graag vooruit.

Susanne Moed

Projectleider financieren