Skip naar content

Stap 1 Drie inkomstenscenario’s

Hoeveel geld verwacht je nodig te hebben?

Je wilt investeren in je onderneming. Om een nieuw product of innovatieve dienst te lanceren, of om je start-up te laten groeien. Je gelooft er sterk in dat dit succesvol gaat zijn. Je weet wat de kosten zijn, maar het is onzeker hoeveel inkomsten je gaat verwerven en wanneer. Toch heb je vertrouwen en durf je het risico te nemen. Je bent op zoek naar financiers die net als jij overtuigd zijn van je plan. Hoe en waar vind je hen? We helpen je op weg!

Op weg naar financiering voor je investering

In deze route vind je handige tips, filmpjes en verdiepende dossiers. Je zoekt uit welke geldbronnen geschikt zijn voor jouw situatie, en bepaalt welke financiers je kunt benaderen. Tot slot ga je uitzoeken hoe je hen kunt overtuigen.

Cliché maar waar: geld lenen kost geld. Zeker als de opbrengst van je investering onzeker is, kunnen financiers hoge rentes of rendementen vragen. Bestudeer de voorwaarden zorgvuldig, en houd er rekening mee in je kosteninschatting.

Maar eerst…

Voordat je je inkomsten gaat inschatten en geldbronnen uitzoekt, is het belangrijk vast te stellen waaróm je dit geld nodig hebt en wat je er concreet mee wilt bereiken. Denk ook na over de haalbaarheid van je ideeën. De onderstaande tool helpt je hierbij.

Actie Maak drie inkomstenscenario’s

Omdat je niet precies weet wanneer en hoeveel inkomsten je gaat genereren, is het van belang om met verschillende scenario’s rekening te houden. Je kunt bijvoorbeeld een best case, worst case en medium case scenario maken. In het beste geval verdien je al het geld waarop je hoopte, of zelfs meer. En in het slechtste geval nauwelijks tot niets. In je medium case scenario verdien je tenminste genoeg om de kosten te dekken. Een financier vindt het belangrijk dat je deze scenario’s helder hebt, en dat je weet wat de risico’s zijn. De volgende stappen helpen je op weg:

  1. Bepaal wat je precies wilt kopen of huren, zoals materialen of diensten.
  2. Breng in kaart wat de verwachte kosten hiervan zijn.
  3. Neem ook een vergoeding voor je eigen inspanningen in de vorm van een honorarium mee.
  4. Maak een post ‘onvoorziene kosten’.
  5. Maak overzichtelijk wanneer je de kosten moet betalen.
  6. Bereken hoeveel geld je precies nodig hebt om de kosten te dekken, en wanneer.
  7. Bepaal hoeveel geld je op dit moment vanuit je eigen onderneming kunt betalen.
  8. Bereken hoeveel geld je nu tekortkomt en wanneer je dit nodig hebt.
  9. Maak een inschatting van je verwachte inkomsten op de lange termijn, verschillend per scenario.
  10. Zoek uit wanneer je de kosten met je eigen onderneming verwacht terug te betalen.

Ben je al bekend met de Fair Practice Code? Daarin lees je meer over wat een normaal bedrag is voor je inzet. Ga naar de Fair Practice Code.

Meer weten over hoe je je uitgaven en inkomsten helder krijgt, of hoe je een langetermijnstrategie voor je onderneming maakt? De KvK legt in deze artikelen uit hoe je precies een ondernemingsplan maakt en hoe je op basis van het Business Model Canvas een businessplan maakt.

Klaar voor de volgende stap?

Weet je nu precies wat je wilt doen en hoeveel geld je nodig hebt per scenario?

Ga dan naar stap 2, en vind uit welke geldbronnen jou kunnen helpen bij je investering.

Heb je meer tijd nodig om uit te zoeken hoeveel geld je nodig hebt, gebruik dan deze pagina als checklist. Kom je er zelf niet uit, neem dan contact op met Cultuur+Ondernemen. We helpen je graag vooruit!