Skip naar content

Ons advies voor Een periode overbruggen tot je inkomsten krijgt

 • Ik wil een idee of project realiseren
 • Ik heb tijdelijk geld nodig tot ik financiering krijg
 • Ik heb de financiering van mijn idee geregeld, maar krijg het geld pas later

Start de vragenlijst opnieuw

Je wilt je artistieke idee realiseren. Zoals voor het testen van een proefopstelling, huren van een adviseur of inzetten van personeel. Je hebt de financiering geregeld, bijvoorbeeld uit inkomsten, donaties of subsidies. Om de periode te overbruggen tot je deze financiering ontvangt, ben je op zoek naar tijdelijk geld.

Maak een overzicht waarin je duidelijk laat zien dat de financiering die je hebt geregeld al je verwachte kosten gaat dekken. Bereken ook wanneer je te weinig geld hebt, en hoeveel je precies nodig hebt.

Geldbronnen

Crowdfunding

Via crowdfunding kun je een voorverkoop organiseren. Je publiek koopt bijvoorbeeld van tevoren alvast het boek of album dat je wilt realiseren. Sommige crowdfundingplatforms zijn speciaal voor leningen.

Verdiep je kennis over deze geldbron met het dossier 'Crowdfunding’.

Cultuurlening

Er zijn verschillende fondsen en organisaties die leningen geven voor culturele projecten. Bijvoorbeeld Fonds Kwadraat of Cultuur+Ondernemen. Je doet een aanvraag waarin je laat zien dat je het geld achteraf kan terugbetalen.

Verdiep je kennis over deze geldbron met het dossier 'Cultuurleningen’.

Eigen vermogen

Als je zelf of binnen je onderneming voldoende reserves hebt opgebouwd, kun je je kosten voor een deel zelf voorschieten. Soms vindt een geldschieter dat belangrijk.

Verdiep je kennis over deze geldbron met het dossier 'Eigen vermogen’.

Je directe omgeving

Als je het geld zelf niet hebt of kunt missen, kun je ook aankloppen bij de mensen om je heen die vertrouwen in jou en je idee hebben.

Verdiep je kennis over deze geldbron met het dossier 'Informele financiers en business angels’.

Lening van de bank

Je kunt ook geld bij een bank lenen. Dit kan meestal pas bij een lening vanaf €50.000, want het kost de bank veel tijd om je aanvraag te beoordelen. Je kunt ook met je bank afspreken dat je tijdelijk rood mag staan, maar dit is vaak erg duur.

Leverancierskrediet

Soms kun je met een leverancier afspreken dat je de kosten achteraf betaalt. Je leverancier heeft dan vertrouwen in jouw idee, of belang bij de realisatie hiervan. Overtuigingskracht en een goede relatie met je leverancier zijn essentieel.

Positieve trackrecords helpen je om een financier over te halen jou tijdelijk geld te verschaffen. Laat ook de concrete toezeggingen zien die je hebt gekregen van bijvoorbeeld fondsen. Financiers willen er zeker van zijn dat je begroting klopt en haalbaar is.

Hoe kies je de juiste geldbron?

Welke geldbron het beste past, hangt ervan af. Hoeveel geld heb je nodig om de periode te overbruggen tot je je inkomsten krijgt? Welke eisen zijn er voor het krijgen van een lening? De volgende stappen helpen je goed op weg:

 • Bepaal hoeveel geld je precies nodig hebt en wanneer.
 • Doe onderzoek naar geschikte geldbronnen.
 • Overtuig financiers!


Voorbeelden uit de praktijk

Velen zijn je al voorgegaan in de zoektocht naar tijdelijk geld voor een project in de cultuursector. Kijk bijvoorbeeld eens naar deze voorbeelden:

 • Stichting Twee-ater ontving sponsoring en een Talentlening van Cultuur+Ondernemen. Zo konden ze de kosten van hun voorstelling dekken tot ze geld kregen van de kaartverkoop.
 • Ontwerper Heiko Balster regelde sponsoring, organiseerde een voorverkoop via crowdfunding en ontving een Talentlening van
  Cultuur+Ondernemen.
 • Voor hun musicalproducties heeft Home Made Productions bijna altijd tijdelijk geld nodig. Daarom hebben ze een financieringsregeling bij een bank geregeld.

Kunnen wij je verder helpen?

Twijfel je over welke geldbronnen je moet benaderen? Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste geldbronnen? Kom dan langs bij Cultuur+Ondernemen voor een oriëntatiegesprek. We helpen je graag vooruit!

Susanne Moed

Projectleider financieren