Skip naar content
Skip naar content

Ervaringsverhaal Filmmaker Robin Vogel zette door dankzij adviesgesprek

Het financieel traject van Robin Vogels eerste documentaire 'Weg van de Kerk' laat zich lezen als een folder voor financieringsopties. Een beurs van het Amsterdams Fonds voor de Kunst, een cultuurlening én crowdfunding - hij deed het allemaal. En kreeg daarbij op een cruciaal moment steun en advies van Cultuur+Ondernemen, in de vorm van een oriëntatiegesprek.

Zomer 2015: Vogel zat middenin de opnames voor zijn autobiografische documentaire Weg van de Kerk, over ‘seksuele identiteit en non-monogamie in een Amsterdamse gay cruise club, Club Church’. Langzaam begonnen de kosten van het project zijn erfenis op te eten. Vogel: "Het was het moment waarop ik niet meer wist of en hoe ik verder moest. Ik merkte dat ik meer tijd nodig had, dat het project meer geld zou gaan kosten. Maar ik wist niet wat het me zou gaan opleveren."

Financiering

Natuurlijk praatte hij over die twijfel met vrienden en familie, maar "dat zijn geen mensen die er verstand van hebben". Hij zocht iemand die zijn situatie kon inschatten, wist wat qua financiering de mogelijkheden waren. Een oriëntatiegesprek met adviseur Alexander Ramselaar van Cultuur+Ondernemen was een logische stap.

Zeker omdat hij al een cultuurlening had lopen en daardoor tegen een voordelig tarief gebruik kon maken van andere diensten van Cultuur+Ondernemen. Zo had hij al een cursus crowdfunding gevolgd. "Dat was heel leerzaam, maar op dat moment was ik er sceptisch over. Ik wilde niet mijn hand gaan ophouden en in die tegenprestaties gaat zoveel werk zitten."

Kostbaar

Die cultuurlening had Vogel gecombineerd met een ontwikkelingsbeurs van het Amsterdams Fonds voor de Kunst. Toch werd zijn film qua tijd en vooral geld zo’n kostbaar project, dat hij ook zijn eigen geld moest gaan investeren. Een stap die je niet zomaar zet en om die reden wilde hij deskundig advies inwinnen.


"Ik hoopte dat de adviseur tegen me zou zeggen: daar en daar kun je nog wel een ton vandaan halen, maar dat was helaas niet zo", vertelt Vogel lachend. Eigenlijk was de uitkomst van het oriëntatiegesprek heel simpel: Vogel moest vooral doorgaan en per volgende fase van zijn project financiering realiseren in plaats van wachten tot hij de totale financiering bijeen zou hebben. "Alexander zei dat halverwege pauzeren mijn project niet ten goede zou komen. Hoe langer het blijft liggen, hoe meer het een sleur wordt. Nu ik er toch al zo lang middenin zat, kon ik het maar beter afmaken ook."

Tienduizend euro

Dus zette Vogel door. En besloot hij toch gebruik te maken van crowdfunding voor de afwerking van de film. "Ik had al bedacht: als ik het zou doen, dan aan het einde van het project. Het is sterker als je film bijna af is, dan kun je veel meer laten zien, is het helderder waar je geld voor nodig hebt." In iets meer dan een maand haalde hij het beoogde doel: tienduizend euro. En: het heeft bijgedragen aan de zichtbaarheid van zijn film. "Iedereen heeft de site gezien, het heeft een enorm bereik. Crowdfunding zorgt niet alleen voor financiële middelen, het zorgt ook dat je project leeft onder de mensen."


Vogels documentaire is in 2016 in première gegaan op de Roze Filmdagen. Hij kijkt tevreden terug op het financieringstraject. "Het is het totaalpakket waardoor ik verder ben gekomen." En al heeft hij er wellicht niks aan verdiend, zijn film heeft hem wel degelijk veel gebracht: "Ik mag meedoen aan festivals, op een bijzondere plek in première gaan, en hopelijk krijg ik door deze eerste documentaire weer nieuwe opdrachten binnen."

Meer weten over de documentaire 'Weg van de Kerk' die Robin maakte? Bekijk de trailer. Wil je ook een gratis oriëntatiegesprek aanvragen? Lees meer of meld je direct aan. Direct meer weten over het financieren van jouw project? Lees meer of neem contact op met Alexander.

Wie een cultuurlening verkrijgt van, moet die ook weer terugbetalen.