Skip naar content

Ons advies voor Starten met een organisatie

  • Ik wil starten met een culturele organisatie

Start de vragenlijst opnieuw

Je wilt alleen of samen met anderen een culturele organisatie opzetten. Dan komt er best veel op je af. Je moet bijvoorbeeld denken aan de rechts- en bestuursvorm, financiën en een geschikte vestigingsplek. Misschien wil je al apparatuur of inventaris aanschaffen en personeel inzetten. Of een eigen website laten bouwen. Om je organisatie te starten heb je dus geld nodig. Het kan zijn dat je nog weinig track record hebt die je kunt laten zien aan financiers. Of je hebt wel een goed cv met eerdere succesvolle projecten, maar nog geen ervaring met het opzetten van een organisatie. Gelukkig zijn velen je voorgegaan.

De Zakelijke Gids voor kunstenaars en creatieven van Cultuur+Ondernemen geeft veel informatie en handige links voor het beginnen van een culturele organisatie. Kijk ook eens naar de Governance Code Cultuur en de bijbehorende toolkit voor meer informatie over goed bestuur en toezicht in de cultuursector.

Op weg naar financiering

Hieronder staan de relevante geldbronnen voor je situatie. Ga voor meer verdieping naar de bijbehorende dossiers, en laat je inspireren door de voorbeelden en ervaringsverhalen. En kijk eens op de website van de Kamer van Koophandel, die uitlegt hoe je de start van je organisatie kunt financieren.

Geldbronnen

Bijdragen van fondsen en subsidies

Soms hebben fondsen en subsidieverstrekkers in je de regio waarin je werkt een apart budget voor starters in de cultuursector. Of zij organiseren workshops of een opleiding voor beginnende ondernemers. Je vraagt financiering aan met een projectplan dat aansluit op hun visie.

Verdiep je kennis over deze geldbronnen met de dossiers 'Cultuurfondsen in Nederland’ en 'Cultuursubsidies'.

Cultuurlening

In de cultuursector zijn verschillende stichtingen en organisaties die geld lenen aan startende, creatieve ondernemers.

Verdiep je kennis over deze geldbron met het dossier 'Cultuurleningen’.

Eigen vermogen

Als je genoeg spaargeld hebt, kun je de kosten van de start deels zelf of samen met andere oprichters betalen. Vergeet hierbij niet dat het belangrijk is om een buffer te houden, om eventuele tegenslagen op te vangen.

Verdiep je kennis over deze geldbron met het dossier 'Eigen vermogen’.

Directe omgeving

Als je het geld zelf niet hebt of niet kunt missen, kun je ook aankloppen bij bekenden. De zogenaamde FFF: Family-Friends-Fans. Zij geloven misschien net zo sterk in het plan als jij, en willen je helpen met de start van je organisatie.

Verdiep je kennis over deze geldbron met het dossier 'Informele financiers en business angels’.

Garantstelling

Als je weinig track record hebt, kan een garantstelling soms uitkomst bieden. Een financier heeft meer vertrouwen dat je organisatie het geld kan terugbetalen als iemand garant staat, mocht er iets misgaan. Garantstellers kunnen bijvoorbeeld mensen uit je directe omgeving zijn die geloven in je plan.

Het is belangrijk goed na te denken over de rechtsvorm van je organisatie. Wordt het een stichting, een onderneming, of eerder een vereniging? Wil je winst maken, of ga je uit van non-profit? Lees meer hierover over in het dossier Rechtsvormen.

Hoe kies je de juiste financiering?

Welke geldbron het beste past, hangt ervan af. Hoeveel geld heb je nodig om de organisatie te beginnen? Welke voorwaarden stellen financiers? De volgende stappen helpen je goed op weg:

  • 1. Oriënteer je op de verschillende geldbronnen die voor je open staan.
  • 2. Bepaal hoeveel geld je precies nodig hebt en wanneer.
  • 3. Doe onderzoek naar de visie, voorwaarden en regelingen van potentiële financiers.
  • 4. Overtuig financiers!

Probeer je uitgaven zoveel mogelijk te beperken, bijvoorbeeld door een collectieve werkruimte te zoeken. Zij bieden flexibele ruimte en faciliteiten zodat je zelf nog geen grote investeringen hoeft te doen. Zo zijn er veel ‘makerspaces’ en ‘fablabs’ waar ondernemers hun apparatuur en materialen delen.

Tip: Op internet vind je veel handige informatie rondom het starten van een organisatie. Zie je door de bomen het bos niet meer? Bezoek dan eens een bijeenkomst voor starters, zoals bij de Kamer van Koophandel of een regionale bank.

Ander advies kiezen

In onze andere adviezen vind je meer informatie over investeren in je organisatie. Bijvoorbeeld als je geld nodig hebt om productiemiddelen aan te schaffen, of wanneer je je vestigingsplek wilt verbouwen of kopen. Ga terug naar het begin van de financieringswijzer om deze adviezen te bekijken.

Heb je advies nodig?

Twijfel je over welke geldbronnen geschikt zijn voor het starten van een organisatie? Wil je weten hoe je een financier ervan overtuigt dat je nieuwe organisatie veelbelovend is? Kom dan langs voor een oriëntatiegesprek. We helpen je graag vooruit!

Susanne Moed

Projectleider financieren