Ons advies voor Het verbouwen of kopen van een ruimte

  • Mijn organisatie wil een ruimte verbouwen of kopen

Start opnieuw

De organisatie waarin je werkt wil de huidige ruimte verbouwen of kopen. Of een nieuwe locatie kopen. Jullie verwachten uiteindelijk genoeg inkomsten te genereren om deze investering te betalen. Maar omdat je het geld eerder nodig hebt – op het moment dat de verbouwing of koop plaatsvindt – heeft je organisatie nu extra financiering nodig. Daarom ben jij op zoek naar geld. Hoe en waar vind je dat? We helpen je op weg.

Op weg naar financiering

Hieronder staan de relevante geldbronnen voor je situatie. Ga voor meer verdieping naar de bijbehorende dossiers, en lees verder in het uitgebreide stappenplan. Laat je inspireren door de voorbeelden en ervaringsverhalen.

Geldbronnen

Eigen vermogen

Een financier is sneller overtuigd als je organisatie een deel van de kosten met het eigen vermogen betaalt. Meer weten? Bekijk het stappenplan!

Cultuurlening

Voor een verbouwing kun je binnen de cultuursector passende leningen vinden. Lees het dossier Cultuurleningen en ga door naar het stappenplan.

Lening van de bank

Misschien heb je voor de verbouwing of koop wel meer dan €50.000 nodig. In het stappenplan lees je over hypothecaire leningen.

Vastgoedfinancier en -belegger

Bij het kopen van een ruimte kan een vastgoedexpert als financier goed van pas komen. Ga naar het stappenplan voor meer informatie!

Stakeholders

Zijn er partijen die baat hebben bij jullie verbouwing of koop? Lees in het stappenplan hoe zij kunnen bijdragen aan financiering.

Donaties van fondsen

Een fonds dat jullie project waardevol vindt, wil misschien een lening verstrekken of geld geven. Benieuwd naar de mogelijkheden? Bekijk het dossier Fondsen in Nederland of ga naar het stappenplan!

Crowdfunding

Geld ophalen via een – online – campagne? Hoe dat moet, lees je in het stappenplan en het dossier Crowdfunding.

Garantstelling

Je geeft een financier meer zekerheid als iemand anders verklaart jullie lening zo nodig terug te betalen. Weten wat mogelijk is? Bekijk het stappenplan!

Hoe kies je de juiste financiering?

Hoe je financiering vindt voor de verbouwing of koop, hangt ervan af. Hoeveel geld heeft je organisatie nodig en waarom? Welke voorwaarden stellen financiers? Deze stappen helpen je goed op weg:

  • 1. Bepaal hoeveel geld jullie nodig hebben, en wanneer.
  • 2. Doe onderzoek naar de relevante geldbronnen.
  • 3. Kies welke financiers je eerst wilt benaderen.
  • 4. Bedenk hoe je hen overtuigt.
  • 5. Aan de slag!

Voorbeelden uit de praktijk

Een eigen theater

De rondreizende theatergroep Vis à Vis besloot zich te vestigen op een stuk land in Almere. Met behulp van sponsoren en een cultuurlening bouwden ze hun theater mét restaurant.

Woon-werkgemeenschap

De zeven uitvinders van Het Uitgeversgilde creëerden een inspirerende werkruimte voor ambachtslieden en kunstenaars. Om de kosten te betalen gebruikten zij een uitgebreide financieringsmix.

Van kerk tot dansschool

Het was de droom van Fabia Witkamp om een oude kerk om te toveren tot dansschool. Met veel doorzettingsvermogen lukte het haar om een lening van Triodos Bank te krijgen.

Heb je advies nodig?

Twijfel je over welke geldbronnen passen bij jullie plan? Wil je advies over hoe je financiers overtuigt van het belang van de verbouwing of koop? Kom dan vooral langs voor een oriëntatiegesprek. We helpen je graag vooruit.

Alexander Ramselaar

Alexander Ramselaar

Adviseur Financiering