Skip naar content
Skip naar content

Nieuws cultuurleningen uit coronasteunpakket blijven beschikbaar

We kijken vooruit!
Ontwikkel projecten, investeer in nieuwe producties, tentoonstellingen, financier middelen en materialen en help jouw publiek haar weg terug te vinden.
Als je weet dat jouw idee geld waard is en jouw investering zichzelf kan terugverdienen, kom je waarschijnlijk in aanmerking voor de Cultuur Opstart Lening.

Deze cultuurlening is, naast voor culturele organisaties, nu ook speciaal voor zelfstandig kunstenaars en creatieve makers beschikbaar.

De Cultuur Vermogen Lening is er voor organisaties met een aantoonbaar exploitatietekort en eenmanszaken met een aantoonbaar inkomensverlies, als gevolg van de coronapandemie.

De cultuurleningen zijn onderdeel van het steunpakket dat het ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap vanaf juni 2020 beschikbaar heeft gesteld voor de cultuursector in het kader van de coronapandemie. Vanaf januari 2022 is het steunpakket uitgebreid en de aanvraagperiode verlengd.

De leningen zijn geschikt voor organisaties en zelfstandigen uit alle disciplines: van podiumkunsten, films, mode en boeken tot musea, audio-visueel, galeries en festivals.

De cultuurlening van Justin Samgar
➨ Bekijk ervaringsverhalen van cultureel ondernemers en creatieven over de cultuurleningenLees verder om meer te weten te komen over de verschillende leningen. Uiteraard staan onze adviseurs je graag bij om je te begeleiden in je aanvraag en nodigen we je graag uit voor een gratis, vrijblijvend oriëntatiegesprek.

Kom je niet in aanmerking voor de Cultuur Opstart Lening of de Cultuur Vermogen Lening? Bekijk dan onze reguliere cultuurleningen.

Cultuur Opstart Lening: financiering voor heropstart

Het voorfinancieren van een nieuwe theaterproductie of -tournee, de distributie van een film of het organiseren van een tentoonstelling en alles wat daarbij komt kijken; van transport tot promotie tot vaste lasten en instrumenten en materialen, de Cultuur Opstart Lening is een goede optie om daarin te kunnen voorzien.

Eenmanszaken kunnen een lening aanvragen van € 2.500,- tot € 75.000,- en organisaties kunnen een lening aanvragen van € 25.000,- tot € 500.000,-, met een looptijd van maximaal drie jaar. De lening wordt aangeboden tegen 1% rente.

Wil je weten voor wie de Cultuur Opstart Lening precies is bedoeld? En wat de voorwaarden zijn? Lees de veelgestelde vragen

We nodigen je graag uit om de mogelijkheden voor jouw organisatie nader te bekijken. Vraag een gratis oriëntatiegesprek aan

Cultuur Vermogen Lening: financiering voor herstel

De Cultuur Vermogen Lening is er voor organisaties met een aantoonbaar exploitatietekort en eenmanszaken met een aantoonbaar inkomensverlies, als gevolg van de coronapandemie. Met behulp van de lening kun je het vermogen van je organisatie of onderneming en daarmee je verdiencapaciteit versterken, maar ook zekerheid aan je personeel blijven bieden.

Zelfstandigen kunnen een lening aanvragen van € 10.000,00 tot € 75.000,00. Organisaties kunnen een lening aanvragen van € 25.000,00 tot € 500.000,00. Beide leningen zijn tegen een lage rente van 1%.

Mag je deze lening combineren met subsidies? Aan welke criteria moet je voldoen? Lees de de veelgestelde vragen

Staat jouw vraag er niet tussen of twijfel je nog of een lening wel iets voor jou is? Vraag een gratis oriëntatiegesprek aan.

Hoe overleef je als cultureel ondernemer de coronacrisis? Zij gingen je voor.

Erik van Trommel en Gert-Jan van den Ende hadden met hun theaterproductiebedrijf Trend Media (bekend van Ernst, Bobbie & de rest) een kerngezond bedrijf, maar kwamen in zwaar weer terecht door het uitbreken van de coronacrisis.
Zij waren de eerste die van minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) de Cultuur Opstart Lening ontvingen om goed te kunnen starten aan het nieuwe culturele seizoen. Het geld heeft Trend Media geïnvesteerd in nieuw theateraanbod. Lees meer.

Ook Het Museum van de Geest (voorheen Het Dolhuys) eind 2020 een half miljoen euro geleend om de vestiging in Haarlem te verbouwen en een nieuwe audiotour te maken. 'Dat geld komt als geroepen,' zegt directeur Hans Looijen. Lees meer.

Waarom lenen?

Lenen is vrij onbekend in de cultuursector, dat beseft Cultuur+Ondernemen al te goed. Subsidies en fondsen zijn vaak de gangbare weg. En onbekend maakt onbemind. Toch kan een cultuurlening in veel gevallen een goed onderdeel zijn van de financieringsmix. Het boost je cultureel ondernemerschap en je behoudt 100% artistieke vrijheid.

Hoe versterkt juist nu lenen het ondernemerschap? Lees het interview met Alexander Ramselaar, adviseur Financieren.

Welke overwegingen maak je voorafgaand aan een financiële verplichting als lenen? Wij geven je graag meer inzicht in de vier basiselementen.

Is cultuurlenen iets voor jou(w organisatie)? Wij helpen je graag de juiste afweging te maken. Volg de Besliskaart.

Meer informatie en voorbeelden lees je in het dossier cultuurleningen.

Bekijk alle cultuurleningen
.