Skip naar content
Skip naar content

Nieuws Trend Media start cultureel seizoen met lening € 100.000,- van kabinet

Op zondag 13 september 2020 bracht minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) een bezoek aan jeugdtheatermakers Erik van Trommel en Gert-Jan van den Ende (bekend van Ernst en Bobbie) die als eerste een lening van € 100.000,- euro ontvangen.

In september is het nieuwe culturele seizoen gestart. De cultuursector is met een omzetverlies van 62 procent enorm getroffen, dat blijkt uit recente UWV-cijfers. Door het wegvallen van inkomsten staan veel organisaties op omvallen. Om weer te starten en te investeren in productie en programma heeft de overheid 30 miljoen euro ter beschikking gesteld voor Cultuur Opstart Leningen. De lening wordt verstrekt via Cultuur+Ondernemen en is speciaal bedoeld voor partijen die vooral draaien op eigen inkomsten en geen subsidie ontvangen.

Ernst en Bobbie weten het wel

Erik van Trommel en Gert-Jan van den Ende hebben met hun theaterproductiebedrijf Trend Media een kerngezond bedrijf, maar zitten in zwaar weer door het uitbreken van de coronacrisis. Zoeken naar oplossingen is noodzakelijk om weer inkomsten te genereren. “Eerder organiseerden we in Breda voor duizenden bezoekers het eerste coronaproof drive-in theater van Nederland. Een andere oplossing werd aangedragen door de overheid: een lening met zeer gunstige voorwaarden om nieuwe theaterproducties op te starten.” Dit geld heeft Trend Media geïnvesteerd in het nieuwe theateraanbod dat deze maand van start gaat.

Voor culturele en creatieve organisaties die geen subsidie ontvangen en afhankelijk zijn van publieksomzetten en horeca-inkomsten is dit een extra zware tijd. Geen bezoekers betekent nu geen eigen inkomsten. Met de Cultuur Opstart Lening willen we juist deze organisaties weer op weg helpen, aldus minister Ingrid van Engelshoven.

Coronacrisis raakt cultuursector hard

De coronacrisis raakt de cultuursector hard. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek daalde in het tweede kwartaal de productie in de cultuur- en recreatiesector met 37,4%, vergeleken met een Nederlandse economische krimp (bbp) van 8,5%. Culturele en creatieve organisaties kunnen vaak niet terecht bij banken voor een lening, weet Titia Haaxma, directeur Cultuur+Ondernemen. “Wij bieden wel die mogelijkheid.” De Cultuur Opstart Lening bedraagt € 10.000,- tot maximaal € 500.000,- per aanvraag en per organisatie kunnen twee leningen worden verstrekt. De lening kent gunstige condities zoals 1 procent rente en staat open voor alle disciplines. “Wat ons betreft is het Ernst, Bobbie en nu de rest”.

Cultuur Opstart Lening

In mei van dit jaar stelde het kabinet 300 miljoen euro beschikbaar voor de culturele en creatieve sector. Onderdeel van dit steunpakket is 30 miljoen euro voor de Cultuur Opstart Lening via Cultuur+Ondernemen. De lening is bedoeld voor culturele en creatieve organisaties die minimaal 50 procent eigen inkomsten genereren, zoals Trendmedia. Met de lening kunnen organisaties investeren in producties, programma’s, projecten en producten.

Momenteel hebben ruim 80 partijen interesse getoond in de Cultuur Opstart Lening. De omvang van de interesse bedraagt bijna 12 miljoen euro. Het is dus nog mogelijk voor culturele en creatieve organisaties om aanvraag te doen voor de lening. Dit kan tot 31 december 2023 via Cultuur+Ondernemen.

Meer informatie

Bekijk de voorwaarden en veelgestelde vragen over de Cultuur Opstart Lening.