Skip naar content
Skip naar content

Oefening Voorbeelden van mogelijke belangenverstrengeling

  • Bestuursleden, toezichthouders, directeur-bestuurders, directeuren en zakelijk leiders.
  • Gebruik de voorbeelden om samen een gemeenschappelijk normenkader te ontwikkelen

Deze handreiking sluit aan bij Governance Code Cultuur principe 3, aanbeveling 5.

Deze tool bevat voorbeelden van situaties waarin mogelijk sprake is van (ongewenste) belangenverstrengeling of tegenstrijdig belang. Je kunt deze voorbeelden gebruiken om ze binnen je bestuur of raad van toezicht te bespreken. Zo ontwikkel je een gemeenschappelijk normenkader.

Ga in gesprek over het grijze gebied

In onze handreiking over belangenverstrengeling staat wat je als toezichthouder of bestuurder in situaties van ongewenste belangenverstrengeling en tegenstrijdig belang moet doen.

Maar het kan lastig zijn om te beoordelen wanneer er sprake is van ongewenste belangenverstrengeling of tegenstrijdig belang. Soms is er sprake van een grijs gebied waarbij je als bestuur of raad van toezicht met elkaar in gesprek moet over wat wel en niet kan.

Instructie voor de oefening

Om je te helpen ongewenste belangenverstrengeling en tegenstrijdig belang te herkennen, schetsen we hieronder verschillende situaties waarin dit (mogelijk) het geval is. We geven daarbij telkens enkele overwegingen, aandachtspunten (en een enkele strikvraag) die je in je bespreking van de situatie kunt betrekken.

Die overwegingen en aandachtspunten zijn niet uitputtend. In de praktijk is iedere situatie uniek en speelt zich af in een specifieke context waarin meer of andere overwegingen ook een rol kunnen spelen.

Je kunt de voorbeelden met elkaar bespreken. Zo maak je impliciete oordelen en overwegingen expliciet en ontwikkel je gedeelde normen.

Twijfel? Check de handreiking belangenverstrengeling

Wanneer deze of vergelijkbare voorbeelden zich in de praktijk voordoen, betrek bij de behandeling ervan dan ook altijd de stappen die je moet zetten wanneer er sprake is van ongewenste belangenverstrengeling of tegenstrijdig belang. Dat wil zeggen: melden, niet deelnemen aan beraadslaging en besluitvorming en het genomen besluit verantwoorden. Zie voor een toelichting hierop de handreiking belangenverstrengeling.