Skip naar content
Skip naar content

Stappenplan Voor jezelf beginnen? Dit moet je minimaal regelen

  • Startende kunstenaars en creatieve makers
  • Stappenplan voor het starten als zelfstandige

Je staat aan het begin van jouw professionele carrière als kunstenaar, maker of creatief ondernemer. Misschien heb je je eerste opdracht binnengehaald. Of je wilt je werk graag gaan verkopen. En nu sta je voor de beslissing: ga ik voor mezelf beginnen? In deze checklist lees je wat je minimaal moet regelen om voor jezelf aan de slag te gaan.

Stap 1: Onderzoek of je ondernemer wilt worden

Je hoeft niet altijd een onderneming te starten als je voor jezelf wilt beginnen. Dat hangt af van je situatie:

  • Doe je heel weinig klussen? Dan hoef je je niet in te schrijven bij de Kamer van Koophandel (KVK). De meeste opdrachtgevers zullen je wel om een factuur of kwitantie vragen. De inkomsten geef je op bij je aangifte inkomstenbelasting, onder het kopje ‘inkomsten uit overige werkzaamheden’. Kosten die je maakt voor een klus, mag je aftrekken.
  • Besteed je het grootste deel van je tijd aan je creatieve praktijk? Heb je meerdere opdrachtgevers, of is het de bedoeling dat je die in de toekomst krijgt? En bepaal je zelf hoe, waar en wanneer je je werk doet? Dan moet je je inschrijven bij KVK als eenmanszaak. Een eenmanszaak is de officiële rechtsvorm die je kiest. In de praktijk noemen mensen je dan een zzp’er: een zelfstandige zonder personeel.

Stap 2: Schrijf je in bij KVK

Als je je gaat inschrijven bij KVK, moet je eerst online een inschrijfformulier invullen. Je logt in met je DigiD en vult je gegevens in, zoals je ondernemingsvorm, wat je omzetverwachting is en wat je precies gaat doen. Het is handig om vooraf over een paar dingen na te denken:

Als je alles hebt ingevuld, kun je je afspraak inplannen. Een medewerker van KVK kijkt je gegevens na en bespreekt zo nodig je vragen. Je krijgt je KVK-nummer en bent ingeschreven. De inschrijving kost eenmalig € 80,10. Dit bedrag is fiscaal aftrekbaar als bedrijfskosten.

Als je een eenmanszaak begint, dan geeft KVK dat door aan de Belastingdienst. De Belastingdienst bekijkt of je ondernemer bent voor de btw. Is dat het geval, dan krijg je binnen 10 werkdagen een brief met je omzetbelastingnummer (ob-nummer) en btw-identificatienummer (btw-id). Je btw-id is het nummer dat je gebruikt in je communicatie met klanten, bijvoorbeeld op facturen. Het ob-nummer gebruik je alleen in het contact met de Belastingdienst. Als je geen ondernemer bent voor de btw, staat in de brief alleen je omzetbelastingnummer.

Stap 3: Regel je financiële zaken

Als je voor jezelf begint, moet je ook je financiële zaken zelf regelen. Waar moet je allemaal aan denken? We zetten het voor je op een rij.

Stap 4: Zoek financiering voor de start van je beroepspraktijk of onderneming

Om je onderneming te starten, heb je naast ambitie ook geld nodig. Bijvoorbeeld voor een website, de huur van een werkruimte, aanschaffen van apparatuur of het inhuren van een adviseur en om jezelf uit te betalen. Waar vind je geld om de kosten van je start te betalen? In de Culturele Financieringswijzer vind je meer informatie over de mogelijke geldbronnen en welke het meest geschikt zijn voor jouw situatie.

Stap 5: Overweeg mogelijke risicodekking

Denk na over verzekeringen

Je kunt je als zzp’er overal tegen verzekeren. Maar welke verzekeringen zijn nu slim om te hebben? Weeg altijd de risico’s die je wilt en kunt nemen af tegen de kosten van verzekeringen. Dit zijn verzekeringen waar je aan kunt denken:

Stel algemene voorwaarden op

Niet verplicht, wel nuttig: een document met algemene voorwaarden. Daarmee bescherm je je werk en voorkom je misverstanden en conflicten. Je zet er standaardbepalingen in over aansprakelijkheid, betalingstermijn en garantie, maar bijvoorbeeld ook over het gebruik van je werk. Voeg ze altijd toe aan je offertes en facturen. Je kunt ze ook op je website publiceren, dan kun je er altijd naar verwijzen. Op de website van het Ondernemersplein lees je hier meer over. Ben je lid van een beroepsvereniging, zoals de Kunstenbond, DuPho of de BNO? Die hebben vaak ook algemene voorwaarden waar je gebruik van kunt maken.

Wil je weten welke beroepsorganisatie, vakvereniging of vakbond jouw belangen behartigt? Doe de Aansluitwijzer en vind jouw match!