Skip naar content

Ons advies voor Starten met je onderneming

  • Ik wil starten met een onderneming

Start de vragenlijst opnieuw

Je wilt een creatieve onderneming of beroepspraktijk starten. Dan komt er best veel op je af: je moet denken aan je rechtsvorm, eigen website, werkruimte en productiemiddelen. En geld nodig om je start te kunnen financieren. Je hebt misschien weinig tot geen track record die je kunt laten zien aan financiers. Of je hebt wel een goed cv met eerdere succesvolle projecten, maar nog geen ervaring met het starten van een onderneming. Gelukkig zijn velen je al voorgegaan. We helpen je graag bij de eerste stappen!

De Zakelijke Gids voor kunstenaars en creatieven van Cultuur+Ondernemen geeft veel informatie en handige links voor startende ondernemers. We helpen je graag met het vinden van je eigen professionele koers.

Geldbronnen

Om je onderneming te starten heb je naast ambitie ook geld nodig. Bijvoorbeeld voor een nieuwe website, de huur van een geschikte werkruimte, aanschaffen van apparatuur en het inhuren van een adviseur. En vergeet je eigen inkomsten niet. Waar vind je geld om de kosten van je start te betalen? Verdiep je eerst goed in de mogelijke geldbronnen:

Eigen geld

Als je genoeg spaargeld hebt, kun je de kosten van de start van je praktijk deels zelf betalen. Of misschien zelfs helemaal. Maar vergeet niet dat het belangrijk is om een buffer te hebben, om eventuele tegenslagen op te vangen.

Je directe omgeving

Als je het geld zelf niet hebt of niet kunt missen, kun je ook aankloppen bij bekenden. Zij worden ook wel de FFF genoemd: Family-Friends-Fans. Zij geloven misschien net zo sterk in je idee als jij, en willen je helpen met de start van je onderneming.

Cultuurlening

Je kunt binnen de cultuursector geld lenen. Fonds Kwadraat heeft bijvoorbeeld een speciale, renteloze lening voor kunstenaars, fotografen en ontwerpers. Lees meer in het dossier Cultuurleningen.

Subsidies en bijdragen van fondsen

Soms hebben fondsen en subsidieverstrekkers in de regio waarin je werkt een apart budget voor starters in de cultuursector. Of zij organiseren workshops of een opleiding voor beginnende ondernemers. Je vraagt financiering aan met een projectplan dat aansluit op hun visie. Lees meer in de dossiers over subsidies en fondsen.

Garantstelling

Een financier heeft meer vertrouwen dat je het geld kunt terugbetalen als iemand voor jou garant staat, mocht er iets misgaan. Als je bijvoorbeeld weinig track record hebt, is het handig om een garantstelling te hebben. Garantstellers kunnen mensen uit je directe omgeving zijn die geloven in je plan.

Weet je niet zeker welke rechtsvorm het beste past bij jou en je onderneming? Lees hierover in ons dossier rechtsvormen.

Hoe kies je de juiste geldbron?

Welke geldbron het beste past, hangt ervan af. Hoeveel geld heb je nodig om je onderneming te beginnen? Welke voorwaarden stellen financiers? De volgende stappen helpen je goed op weg:

  • Bepaal hoeveel geld je precies nodig hebt en wanneer.
  • Doe onderzoek naar geschikte geldbronnen.
  • Overtuig financiers!

Probeer je uitgaven zoveel mogelijk te beperken, bijvoorbeeld door een collectieve werkruimte te zoeken. Zij bieden flexibele ruimte en faciliteiten zodat je zelf nog geen grote investeringen hoeft te doen. Zo zijn er veel ‘makerspaces’ en ‘fablabs’ waar ondernemers hun apparatuur en materialen delen.

Voorbeeld: van ontwerp naar succesvol bedrijf

Kunstenaar Heiko Balster besloot zelfstandig ondernemer te worden met zijn speciale ontwerp: een bestekset. Voor de eerste fase zocht hij geld om zijn idee verder te ontwikkelen en prototypes te maken. Met behulp van verschillende financiers lukte het hem zijn onderneming een vliegende start te geven. Lees zijn verhaal hier.

Op internet vind je veel handige informatie rondom het starten van je onderneming of beroepspraktijk. Zie je door de bomen het bos niet meer? Bezoek dan een bijeenkomst voor starters bij de Kamer van Koophandel of een regionale bank. Of een workshop bij Cultuur+Ondernemen.

En kijk hier eens naar:

Andere route kiezen

Meer informatie over investeren in je onderneming vind je ook in onze andere adviezen. Bijvoorbeeld als je geld nodig hebt om productiemiddelen aan te schaffen, of wanneer je je werkruimte wilt verbouwen of kopen. Ga terug naar het begin van de financieringswijzer om deze adviezen te bekijken.

Kunnen wij je verder helpen?

Twijfel je over welke geldbronnen bij je passen? Wil je weten hoe je een financier ervan overtuigt dat je nieuwe onderneming veelbelovend is? Kom dan langs bij Cultuur+Ondernemen voor een oriëntatiegesprek. We helpen je graag vooruit!

Susanne Moed

Projectleider financieren