Skip naar content
Skip naar content

Handreiking Boost je online verkopen

  • Kunstenaars, creatieve makers en culturele ondernemers
  • 10 essentiële tips voor jouw webshop

Creativiteit kent geen grenzen en, in het digitale tijdperk, ook geen afstand. Vele kunstenaars, creatieve makers en culturele organisaties hebben het potentieel van online verkopen ontdekt en omarmd. Maar hoe transformeer je zoveel mogelijk online bezoekers naar trotse eigenaren van een kunstwerk of naar tevreden klanten van jouw workshop?

In deze gastblog vind je een lijst met de 10 meest effectieve manieren om de verkopen via je webshop te stimuleren. Of je nu net bent begonnen met online verkopen of al een doorgewinterde webshopbeheerder bent, deze tips zullen je zeker van pas komen. Lees snel verder en ontdek hoe je jouw online verkoop een boost kunt geven!

Tip 1: Storytelling - Het hart en de ziel achter elk stuk of product

Een kunstwerk is niet zomaar een voorwerp. Een voorstelling is niet zomaar een eindproduct. Het is een weerspiegeling van de ziel en de gedachtes van de kunstenaar of de makers. Een momentopname, of een reeks van gedachten, gebeurtenissen en emoties. Dat is waar storytelling in beeld komt. Want het verhaal erachter, voegt meerwaarde toe aan een kunstwerk of een eindproduct.

Als je de achtergrond en inspiratie deelt waarom en hoe een bepaald stuk of product is gecreëerd, nodig je je publiek uit om dieper in jouw wereld te duiken. Je geeft ze een kans om zich te verbinden met het werk op een intiem niveau. Het wordt niet alleen gezien als een mooi object of een mooie ervaring, maar ook als een verhaal, een avontuur, en een stukje geschiedenis.

Het mooie van storytelling is dat het de kracht heeft om mensen te raken. Het kan hen herinneren aan hun eigen ervaringen, dromen en verlangens. Door jouw verhaal te delen, verander je de perceptie van een 'gewoon' product naar iets dat leeft, ademt en betekenis heeft. Het kan net dat beetje extra geven dat je publiek zoekt.

Tip 2: Schaarste via ‘limited editions’ of beperkt aantal plaatsen

Een slimme manier om verkopen te stimuleren, is door een vleugje exclusiviteit toe te passen. Denk aan het magische woord: "Beperkte oplage". Dat klinkt al direct bijzonder, toch?

Wanneer je aankondigt dat een bepaald kunstwerk of product in beperkte oplage beschikbaar is, creëer je een gevoel van urgentie bij de klant. “Ik moet dit nu hebben, voordat het uitverkocht is!”, kan de gedachte daarbij zijn. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld workshops of online cursussen. Door een limiet te stellen op het aantal deelnemers en de urgentie voelbaar te maken, wordt jouw aanbod meer gewild.

Hierbij een kleine waarschuwing: overdrijf niet. Authenticiteit is de sleutel. Zorg ervoor dat wanneer je zegt dat iets ‘limited’ is, dit ook écht zo is. Je trouwe fans en klanten zullen de waarde en echtheid van je aanbod waarderen. Dus ga ervoor, speel met schaarste, maar blijf altijd eerlijk en transparant!

Tip 3: Versterk het vertrouwen in jouw merk

Vertrouwen is het fundament van elke succesvolle zakelijke relatie, vooral online. Als maker of instelling met een webshop, vraag je mensen niet alleen om in jouw kunst of eindproduct te geloven, maar ook in jou of jouw organisatie als merk. Maar hoe bouw je dat vertrouwen op in een digitale wereld waar iedereen een verkoper kan zijn?

Allereerst: klantrecensies. Deze kleine stukjes feedback zijn goud waard. Positieve recensies van echte klanten kunnen twijfels van potentiële kopers wegnemen. Sterker nog, ze kunnen de doorslag geven bij een aankoopbeslissing. Zorg er dus voor dat je een sectie op je webshop creëert waar klanten hun ervaringen kunnen delen en laat die sterren stralen!

Daarnaast zijn trustbadges een echte vertrouwenbooster. Dit zijn kleine symbolen die bevestigen dat jouw webshop veilig en betrouwbaar is. Denk aan badges die een veilige betaling garanderen of die bevestigen dat je aan alle regelgeving voldoet. Ze lijken misschien klein en onbelangrijk, maar ze kunnen een groot verschil maken in de perceptie van de klant van jouw webshop.

Samengevat, vertrouwen opbouwen is essentieel. Dus gebruik elk hulpmiddel dat je tot je beschikking hebt om die band met je klanten te versterken!

Tip 4: Workshops & Tutorials - De magie achter de schermen

Kun je je een betere manier voorstellen om een band te creëren met je klanten dan ze daadwerkelijk te laten zien hoe jouw kunst tot leven komt? Het aanbieden van (online) workshops en tutorials is een fantastische manier om dit te doen. Dit gaat verder dan alleen een product verkopen; je verkoopt een ervaring, een verhaal en een stukje van jezelf.

Door bezoekers een kijkje achter de schermen te geven, bied je ze niet alleen inzicht in je proces, maar laat je ook zien hoeveel vaardigheid, passie en toewijding er zit in elk stuk of elk eindproduct. Dit kan de waarde van je producten verhogen in de ogen van de kijker. Ze kopen immers niet zomaar een product; ze kopen een stukje vakmanschap.

Bovendien kunnen deze sessies een nieuwe inkomstenstroom worden. Je kunt bijvoorbeeld een betaalde workshop aanbieden of exclusieve tutorials voor trouwe klanten. Of denk aan gratis introductielessen, waarmee je potentiële kopers kunt lokken en hun interesse in je producten kunt wekken.

Dus, of je nu schildert, beeldhouwt, voorstellingen maakt, of een andere creatieve discipline beoefent: deel je proces. Laat de wereld zien hoe jij je magie creëert!

Tip 5: Tijdelijke acties - Seizoensgebonden verkopen of kortingsacties

Stel je voor: Het is herfst, de bladeren kleuren oranje en rood. Wat als je deze verandering in het seizoen gebruikt om enkele van je kunstwerken of producten in de kijker te zetten met een speciale of zelfs bijpassende herfstkorting? Of een zomerflitsverkoop voor je zonnige schilderijen of luchtige ontwerpen.

Het voordeel? Tijdelijke acties geven je volgers en klanten een extra duwtje in de rug. Het creëert een gevoel van "nu of nooit" of “ik heb dit juist nu nodig”, waardoor ze sneller de stap zetten om te kopen waar ze al een tijdje een oogje op hebben.

Het hoeft niet altijd aan een seizoen vast te hangen. Misschien wil je een (niet seizoensgebonden) collectie verkopen om wat ruimte te maken in je atelier. Een tijdelijke uitverkoop van oudere werken kan dan wonderen doen.

Maar let wel op: overdaad schaadt. Als je constant kortingen geeft, geloven klanten niet meer in de originele prijs of kunnen klanten gaan wachten op de volgende korting. Het speciale effect wordt dan minder. Experimenteer daarom met je aanbiedingen en kijk wat het beste voor jou en je producten werkt. Creatief verkopen is ook een kunst!

Tip 6: Samenwerkingsverbanden - Werk samen met andere makers of merken

Ah, de kracht van samenwerking! Stel je voor, jouw kenmerkende ontwerpen, gecombineerd met het unieke beeldhouwwerk van een collega-kunstenaar. Of misschien jouw prachtige handgemaakte sieraden samen met de chique stoffen van een bevriende modeontwerper? Klinkt als een match made in heaven, toch?

Samenwerkingsverbanden bieden een geweldige kans om je creatieve horizon te verbreden. Door de handen ineen te slaan met andere kunstenaars of merken, kun je niet alleen unieke productcombinaties of bundels maken, maar je bereikt ook een breder publiek. Hun fans worden jouw fans en omgekeerd!

Het mooie van samenwerken is dat het niet alleen gaat om verkopen. Het is een kans om te leren, te groeien en je netwerk uit te breiden. Misschien ontdek je een nieuwe techniek, of krijg je inspiratie voor een geheel nieuw project.

En wat nog beter is? Klanten zijn dol op unieke combinaties! Die limited edition bundel of die exclusieve samenwerking kan zomaar eens een hit worden in je webshop.

Dus, kijk eens om je heen. Samen sta je sterk, en samen creëer je meer.

Tip 7: Presenteer je werk of je product op originele wijze en in een video

Wacht even, voordat je enkel die perfecte, statische foto van je kunstwerk of je product plaatst! We leven in een tijdperk waarin beeld alles is. Er is zoveel meer dat je kunt doen om je publiek echt te betrekken en verbinding met hen te maken.

Ja, heldere en kwalitatief goede foto's zijn essentieel. Maar heb je ooit overwogen om je werk ook in een echte, levendige context te tonen? Een foto van je schilderij in een setting waarin jij het het liefst ziet, of een sculptuur dat het middelpunt van een tuinfeest is. Laat mensen een voorstelling maken van hoe ze kunnen genieten van jouw kunst.

Dit geldt eveneens voor ervaringen. Organiseer je workshops of maak je voorstellingen? Deel dan niet alleen die prachtige foto van de eindresultaten, maar laat ook lachende, geconcentreerde of geëmotioneerde gezichten zien van deelnemers of publiek. Alles wat relevant is, dus ook de handen bedekt met klei of verf.

En hier komt de echte game-changer: video! Of je nu meerdere producten verkoopt of een ervaring biedt, video is een krachtig hulpmiddel om de echtheid en dynamiek van wat je doet vast te leggen. Een rondleiding door je atelier, een glimp van een opening in je galerie of een snelle montage van een workshop, voorstelling of (voorgaand) festival doet wonderen. Video heeft de unieke kracht om een moment vast te leggen zoals het werkelijk is, op een manier die in fotografie niet lukt.

Stap dus buiten die fotografische comfortzone en omarm de wereld van videografie. Geef je publiek een kijkje achter óf voor de schermen en laat ze de echte, rauwe magie van je werk ervaren.

Tip 8: Retourbeleid - Communiceer een duidelijk en eerlijk retourbeleid

Laten we het even hebben over een onderdeel dat misschien niet meteen glitter en glamour uitstraalt, maar o zo cruciaal is: het retourbeleid. Het is misschien niet de eerste pagina waar je bezoekers naar kijken, maar geloof het of niet, het weegt zwaar mee in hun besluitvormingsproces.

Een duidelijk en eerlijk retourbeleid is als een veiligheidsnet voor je klanten. Ditzelfde geldt voor annuleringskosten van een reservering of plaatsen, of een omboekingsbeleid. De klant weet dat, mocht hun aankoop niet helemaal zijn wat ze verwachtten, of bij een onverhoopte agendawijziging of ziekte, er een plan B is en wat dat financieel betekent. En dat is goud waard in het besluitvormingsproces.

Het communiceert niet alleen dat je jouw klanten waardeert en hun zorgen begrijpt, maar het straalt ook een bepaalde professionaliteit uit. En laat dat nu net hetgeen zijn dat klanten vertrouwen geeft. Ze denken: "Deze maker of organisatie heeft over alles nagedacht en zorgt goed voor zijn of haar klanten."

Dus, hoewel het inderdaad niet het meest spannende onderdeel van je webshop is, is het wel een van de fundamenten. Neem de tijd om je retourbeleid te perfectioneren en te communiceren. Het is een investering in vertrouwen, en dat is op de lange termijn onbetaalbaar.

Tip 9: Maak het makkelijk - Stroomlijn het aankoopproces

Dit klinkt als een open deur, maar het is verbazingwekkend hoe vaak het over het hoofd wordt gezien.

In de snelle wereld van vandaag verwachten we allemaal dat dingen direct en eenvoudig zijn. Of iemand nu gefascineerd is door een kunstwerk of product in je webshop of een boeiende voorstelling of workshop die je aanbiedt, het proces om het product of een plek te bemachtigen hoort naadloos te zijn.

Beeld je even in: een bezoeker van je webshop is helemaal verkocht. Maar dan, als puntje bij paaltje komt, is het aankoop- of aanmeldingsproces zo ingewikkeld dat hun enthousiasme snel bekoelt. Voordat je het weet, zijn ze weg, en heb je een gemiste kans.

Het is dus cruciaal om de route van interesse naar aankoop of aanmelding zo gestroomlijnd mogelijk te maken. Duidelijke instructies, een heldere lay-out en met minimale stappen een aankoop kunnen doen, zijn daarbij essentieel. En ja, denk ook aan de mobiele gebruikers - je wilt dat je site of shop op alle apparaten vlekkeloos werkt.

Dus welke ervaring je ook aanbiedt of wat je ook verkoopt, zorg ervoor dat je klanten zich op het werk of de ervaring kunnen concentreren, niet op het worstelen met een omslachtig proces.

Tip 10: Klantenbinding - Zorg dat je op een manier op het vizier blijft

Tot slot, eerlijk is eerlijk, niet iedere bezoeker van jouw webshop kan direct verleid worden tot een aankoop. De meeste e-commerce sites hebben een conversiepercentage tussen de 1 en 3 procent. Dat betekent dat er nog veel bezoekers zijn die niks kopen in jouw webshop. Het is zonde om deze potentiële kopers zomaar te laten gaan. Nieuwsbrieven kunnen daarbij een uitkomst bieden.

Veel potentiële kopers hebben wat meer informatie nodig in het besluitvormingsproces tot aankoop. In een nieuwsbrief kun je speciale kennis die je hebt delen en mensen op de hoogte brengen van speciale acties die eraan komen.

Door potentiële kopers op een informatieve en laagdrempelige manier op de hoogte te houden van jouw werk, kun je ze in de toekomst mogelijk wel verleiden tot het doen van aankopen.

Denk goed na over de frequentie en de inhoud van jouw nieuwsbrief.

Bonustip: voor zover je dat nog niet gedaan hebt, meld je aan voor de nieuwsbrief van Cultuur+Ondernemen voor meer waardevolle tips rondom jouw ondernemerschap.

Over de schrijver

Hallo! Ik ben Simon Albers, drijvende kracht achter bureau Opklopper. Opklopper is een e-commerce bureau dat zich specialiseert in het ontwerpen en ontwikkelen van Shopify webshops.

Cultuur+Ondernemen en ik hebben de hoofden bij elkaar gestoken om jou op weg te helpen om meer verkopen te realiseren via jouw webshop. Dit artikel gaat dus specifiek over het beïnvloeden van gedrag van bezoekers die al op jouw website zijn. Hoe je meer bezoekers naar jouw webshop kunt trekken kan bijvoorbeeld door beter gevonden te worden in zoekmachine. In de toolkit ‘Hoe word je het beste online gevonden?’ lees je er meer over.

Simon Albers de Opklopper 230905