Skip naar content
Skip naar content

Bijeenkomst Slagkracht 2023 - Zakelijk leiders op toer

t/m
Uitverkocht
 • Scapino Ballet (Rotterdam), Teylers Museum (Haarlem) en BijlmerPark Theater (Amsterdam)
 • € 300,- excl. btw
 • 8 deelnemers
 • Startend zakelijk verantwoordelijken

In dit onderdeel van het programma Slagkracht bieden we een selecte groep startend zakelijk leiders de kans om op locatie in gesprek te gaan met drie gerenommeerd zakelijk verantwoordelijken van uiteenlopende culturele- en creatieve organisaties. Op drie momenten in het najaar krijg je een kijkje in de keuken, ga je in een klein gezelschap in gesprek met een ervaren zakelijk verantwoordelijke en dompel je je onder in de thema’s waar diegene zich mee bezig houdt.

Je kunt je niet meer aanmelden.

Wat zijn de drijfveren van deze leider? Hoe zorgt die voor een goede werk/privébalans? Wat doet de zakelijk leider om zijn team mee te krijgen? Wat zijn de aandachtspunten om een goed duo te zijn met een artistiek leider? In Zakelijk Leiders op toer gaan we in gesprek met zakelijk leiders die jou inspireren in jouw leiderschap, handvatten geven in het praktisch leiden van jouw organisatie en jou helpen om je te positioneren in het veld. Je staat stil om met collega’s in gesprek te gaan over jouw vak en te leren van een ervaren vakgenoot, op unieke wijze.

Wat gaan we doen?

Op drie momenten in het najaar van 2023 gaan we in een groep van 8 zakelijk verantwoordelijken langs bij drie gerenommeerde zakelijk leiders. We starten met een rondleiding (1 uur) en gaan dan in gesprek (2 uur) met de zakelijk leider.

Je meld je aan voor het gehele programma, dat betekent dat je bij alledrie bezoeken aanwezig kunt zijn.

 • Donderdag 21 september | 13.00 - 16.00 | Erik Pals - Scapino Ballet Rotterdam
 • Woensdag 4 oktober | 9:30 - 12.30 | Marije Kool - Teylers Museum Haarlem
 • Donderdag 2 november | 13.30 - 16.30 | Jorien Waanders - BijlmerPark Theater Amsterdam

Wie kan zich aanmelden?

Bevlogen professionals die zich bezighouden met de zakelijke kant van een culturele of creatieve organisatie, die relatief startend zijn (1-5 jaar werkervaring in de zakelijke kant van de culturele sector) en zich willen ontwikkelen. De culturele of creatieve sector kan zijn: film, theater, tv, architectuur, fotografie, festivals, muziek, beeldende kunst, media, games, design.

Wat levert het op?

 • Netwerkverbreding door ontmoeting met peers en gerenommeerde zakelijk leiders.
 • Uitwisseling op thema’s die van belang zijn voor zakelijk verantwoordelijken.
 • Inspiratie en nieuwe inzichten op de rol als zakelijk verantwoordelijken.
 • Visiegesprekken met collega’s.

Bij wie gaan we op bezoek?

Tijdens het programma ga je langs bij de volgende zakelijk verantwoordelijken:

Erik Pals

Erik Pals is sinds 2016 algemeen directeur van Scapino Ballet Rotterdam. Na een korte carrière in de advocatuur heeft hij de overstap gemaakt naar de cultuursector en heeft zowel aan de presenterende kant (Theaters Diligentia en PePijn) als aan de producerende kant (Nederlands Dans Theater en Ro Theater) gewerkt. Hij is o.a. bestuurslid van de Nederlandse Associatie van Podiumkunsten en van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Ook is hij als bestuurslid betrokken bij een aantal makers die door het Fonds Podium Kunsten worden gefinancierd. Hij is met name geïnteresseerd in vraagstukken op het gebied van cultureel ondernemerschap, innovatie in culturele organisaties en het vergroten van het draagvlak voor cultuur in een snel veranderend politiek landschap.

Foto Erik Pals c Nienke Elenbaas
Fotograaf: Nienke Elenbaas

Jorien Waanders

Jorien is sinds 2019 zakelijk directeur bij het Bijlmer Parktheater – het grootstedelijk theater in Amsterdam Zuidoost waar nieuwe verhalen die de superdiversiteit van Nederland weerspiegelen een podium krijgen. Samen met algemeen directeur Jolanda Spoel staat ze hier aan het roer.

Jorien is opgeleid als cultureel antropoloog. Niet meteen een achtergrond die je met het zakelijk directeurschap rijmt, maar zelf ziet ze deze kennis als essentieel in haar werk. Ze volgde daarnaast een MBA-opleiding aan de Business School Netherlands.

Voordat Jorien bij het Bijlmer Parktheater terecht kwam, werkte ze acht jaar voor Nowhere – een cultuurhuis voor jongeren in Amsterdam Oost waar met name aandacht is voor (podium)kunstvormen die zich buiten de gebaande paden van het kunstvakonderwijs begeven. Samen met Babs Gons bouwde ze aan een landelijk platform en community voor spoken word, genaamd Poetry Circle Nowhere.

Naast zakelijk directeur van het Bijlmer Parktheater is Jorien bestuurslid bij Festival Grasnapolsky, lid raad van toezicht van Festival Le Guess Who en moeder (alleen) van een kleuter en een tiener.

Lees ook het interview met Jorien Waanders over haar rol als zakelijk directeur van het Bijlmer Parktheater.

ALG 20210226 Jorien Waanders Portret

Marije Kool

Sinds december 2020 is Marije Kool zakelijk directeur bij Teylers Museum in Haarlem, het oudste museum van Nederland. Als zakelijk directeur is zij verantwoordelijk voor alle dienstverlenende en commerciële afdelingen, waaronder financiën, personeelszaken, huisvesting, beveiliging, zakelijke verhuur, winkel en horeca. Vanwege haar achtergrond en ervaring denkt zij ook mee over marketing en positioneringsvraagstukken.

Daarnaast is zij sinds 4,5 jaar een van de twee voorzitters van het Marketingoverleg Amsterdamse Musea (MOAM). Marije Kool werkt al 25 jaar in de culturele sector, afwisselend als zelfstandige en in dienstverband, in de rol van marketingmanager of projectleider voor onder meer Amsterdam Museum, EYE Filmmuseum, Tropenmuseum, Verzetsmuseum Amsterdam, Frans Hals Museum, Dancing on the Edge Festival en Nationale Opera & Ballet.

Marije Kool Zakelijk directeur Teylers Museum

Waar bestaan de kosten uit?

De kosten voor het programma zijn € 300,- exclusief btw. Hierin zit inbegrepen:

 • Drie bezoeken aan creatieve- en culturele organisaties in select gezelschap o.l.v. een procesbegeleider.

 • Een kosteloos oriëntatiegesprek als follow-up van jouw programmadag. Tijdens dit gesprek kan je persoonlijk advies krijgen van een medewerker van Cultuur+Ondernemen mocht je dieper op een situatie in willen gaan, of wanneer er vragen overblijven.

Reiskosten zijn niet inbegrepen.

Voor het financieren van dit programma willen je wijzen op de regeling van Werktuig PPO, een regeling van Platform Arbeidsmarkt Culturele en Creatieve Toekomst (ACCT). Via deze regeling kan je een derde van de kosten terugvragen aangezien het gaat om het ontwikkelen van jouw vaardigheden in jouw professionele ontwikkeling. Dit is vrij makkelijk aan te vragen op www.werktuigppo.nl.

Aanmelding + selectie

Je kunt je tot uiterlijk 15 mei 2023 aanmelden voor dit progamma. Er is beperkt plek voor dit programma, daarom selecteren we de deelnemers. We letten in de selectie op de samenstelling van de groep en motivatie van de deelnemers. Zorg ervoor dat je in de aanmelding je motivatie duidelijk toelicht. Uiterlijk eind mei hoor je of geselecteerd bent.

Heb je vragen over het programma? Neem dan contact op met Karen de Meester.

Ontwikkelprogramma

Slagkracht is het programma waar je als zakelijk verantwoordelijke handvatten krijgt aangereikt om je te ontwikkelen en te professionaliseren binnen de zakelijke kant van de culturele en creatieve sector. Met Slagkracht bieden we een online en offline platform waar je maandelijks aan een programma kunt deelnemen over uiteenlopende onderwerpen, waarmee je een stevige basis legt in je vak.