Skip naar content

Stap 1 Kosten van de investering

Hoeveel geld heb je nodig en wanneer?

De organisatie waarin je werkt wil de huidige ruimte verbouwen of kopen. Of een nieuwe locatie verwerven. Bijvoorbeeld voor extra kantoorruimte, een upgrade van het interieur of een andere inrichting van de tentoonstellingsruimte. Jullie verwachten uiteindelijk genoeg inkomsten te genereren om de kosten van deze investering te betalen. Maar omdat je het geld nodig hebt op het moment dat de verbouwing of koop plaatsvindt, heeft je organisatie nu extra financiering nodig. Daarom ben jij op zoek naar geld. Hoe en waar vind je dat? We helpen je op weg.

Op weg naar financiering

In deze stappen vind je handige tips en verdiepende informatie. Je gaat bepalen hoeveel geld je nodig hebt, oriënteert je op de relevante geldbronnen en denkt na over hoe je financiers kunt overtuigen. Tot slot kun je het voorbeeld van theatergroep Vis à Vis bekijken. Zij vonden financiering voor de bouw van hun eigen vestiging en restaurant.

Actie Bepaal hoeveel geld je nodig hebt, en wanneer

De eerste stap in je zoektocht naar financiering is uitzoeken hoeveel de verbouwing of koop precies gaat kosten, en hoeveel geld het gaat opleveren. Door dit uiteen te zetten in de tijd, zie je wanneer je financiering nodig hebt.

Kosten

Bereken wat de kosten van de verbouwing of koop gaan zijn, en wanneer je die moet betalen. Denk aan de aanschafkosten, de verbouwingskosten, eventuele afschrijvingskosten, onderhoudskosten, periodieke lasten en rentelasten. Zet deze kosten in jullie investeringsbegroting. Maak ook een exploitatieoverzicht, waarin je laat zien wat jullie budget voor de lange termijn is. Een financier wil namelijk weten of het voor jullie een financieel logische stap is om te investeren.

Inkomsten

Bepaal hoeveel geld je organisatie naar verwachting gaat binnenkrijgen, nu en op de lange termijn. Denk aan inkomsten uit bijvoorbeeld een project of evenement, maar ook het geld dat de verbouwing of koop naar verwachting gaat opleveren. Zoek uit wanneer je deze inkomsten ontvangt.

Cashflowoverzicht

Maak een ‘cashflowoverzicht’. Hierin zet je op welke momenten je geld moet betalen voor de investering, en wanneer je geld binnenkrijgt. En hoeveel dat precies is. Zo zie je in welke periode je extra geld nodig hebt voor de verbouwing of koop. Bereken aan de hand van dit overzicht hoeveel financiering je nodig hebt uit andere geldbronnen.

Zorg dat je plan realistisch is, dus niet te optimistisch. En houd rekening met tegenvallers. Bijvoorbeeld wanneer de verbouwing of koop minder oplevert dan je had verwacht.

Klaar voor de volgende stap?

Weet je nu precies hoeveel geld je nodig hebt om de investering te doen?

Ga naar stap 2, en zoek uit op welke manieren je financiering kunt vinden.

Heb je meer tijd nodig om de kosteninschatting helder te krijgen? Gebruik dan stap 1 als checklist. Kom je er zelf niet uit, neem dan contact op met Cultuur+Ondernemen. We helpen je graag vooruit.