Ons advies voor Verbouwen, verduurzamen of kopen van een ruimte
-
Mijn organisatie wil een ruimte verbouwen, verduurzamen of kopen
De organisatie waar je werkt wil haar huidige ruimte of een nieuwe locatie verbouwen, verduurzamen of kopen. Jullie verwachten uiteindelijk genoeg te besparen en voldoende inkomsten te genereren om deze investering te betalen. Maar omdat je het geld eerder nodig hebt - op het moment dat de verduurzaming, verbouwing of de koop plaatsvindt – heeft je organisatie nu extra financiering nodig. Daarom ben jij op zoek naar geld. Hoe en waar vind je dat? We helpen je op weg.
Op weg naar financiering
Hieronder staan de relevante geldbronnen voor je situatie. Ga voor meer verdieping naar de bijbehorende dossiers, en lees verder in het uitgebreide stappenplan. Laat je inspireren door de voorbeelden en ervaringsverhalen.
Geldbronnen
Eigen vermogen
Een financier is sneller overtuigd als je organisatie een deel van de kosten met het eigen vermogen betaalt. Meer weten? Bekijk het stappenplan!
Cultuurlening
Voor een verbouwing kun je binnen de cultuursector passende leningen vinden. Lees het dossier Cultuurleningen en ga door naar het stappenplan.
Lening van de bank
Misschien heb je voor de verbouwing of koop wel meer dan €50.000 nodig. In het stappenplan lees je over hypothecaire leningen.
Lening en/of subsidie van duurzaamheidsfondsen
Verduurzaming is een steeds actueler onderwerp bij de overheid. Check in jouw gemeente of provincie welke financieringen er mogelijk zijn om te investeren in duurzaamheid.
Vastgoedfinancier en -belegger
Bij het kopen van een ruimte kan een vastgoedexpert als financier goed van pas komen. Ga naar het stappenplan voor meer informatie!
Stakeholders
Zijn er partijen die baat hebben bij jullie verbouwing of koop, zoals bijvoorbeeld de eigenaar van het pand? Lees in het stappenplan hoe zij kunnen bijdragen aan financiering.
Donaties van fondsen
Een fonds dat jullie project waardevol vindt, bijvoorbeeld omdat het bijdraagt aan de mogelijkheden extra inkomsten te genereren, wil misschien een lening verstrekken of geld geven. Benieuwd naar de mogelijkheden? Bekijk het dossier Fondsen in Nederland of ga naar het stappenplan!
Crowdfunding
Geld ophalen via een – online – campagne? Hoe dat moet, lees je in het stappenplan en het dossier Crowdfunding.
Garantstelling
Je geeft een financier meer zekerheid als iemand anders verklaart jullie lening zo nodig terug te betalen. Weten wat mogelijk is? Bekijk het stappenplan!
Hoe kies je de juiste financiering?
Hoe je financiering vindt voor verduurzaming, een verbouwing of aankoop, hangt af van de hoeveel geld je organisatie nodig heeft en waarom? Welke voorwaarden stellen financiers? Deze stappen helpen je goed op weg:
1. Bepaal hoeveel geld jullie nodig hebben, en wanneer. 2. Doe onderzoek naar de relevante geldbronnen. 3. Kies welke financiers je eerst wilt benaderen. 4. Bedenk hoe je hen overtuigt. 5. Aan de slag!
Voorbeelden uit de praktijk
Een eigen theater
De rondreizende Theatergezelschap Vis à Vis besloot zich te vestigen op een stuk land in Almere. Met behulp van sponsoren en een cultuurlening bouwden ze hun theater mét restaurant.
Woon-werkgemeenschap
De zeven uitvinders van Het Uitgeversgilde creëerden een inspirerende werkruimte voor ambachtslieden en kunstenaars. Om de kosten te betalen gebruikten zij een uitgebreide financieringsmix.
Heb je advies nodig?
Twijfel je over welke geldbronnen passen bij jullie plan? Wil je advies over hoe je financiers overtuigt van het belang van verbouwing of koop? Kom dan vooral langs voor een oriëntatiegesprek. We helpen je graag vooruit.
Projectleider financieren