Skip naar content

Ons advies voor Startkapitaal voor je start-up

  • Ik wil startkapitaal voor mijn start-up

Start de vragenlijst opnieuw

Je wilt investeren in je start-up. Je hebt namelijk een goed en veelbelovend idee. Met je bedrijf wil je bijvoorbeeld nieuwe technologie of een innovatief product op de markt brengen. Of een vernieuwende culturele productie. Je onderneming is nu nog klein, maar je wilt snel groeien. Hiervoor heb je startkapitaal nodig.

Bedenk goed waar je mee wilt beginnen. Je kunt wachten tot je een volledig uitontwikkeld idee hebt, maar soms loont het om eerst pilot- of proefversie te realiseren. Hiermee krijg je inzicht in de ervaringen en waardering van publiek of gebruikers, bespaar je tijd en kan je je product nog verder verbeteren. En niet onbelangrijk, je hebt er in eerste instantie minder geld voor nodig.

Op weg naar financiering

Je hebt een visie, zelfvertrouwen en ondernemersgeest. Wat is er nog meer nodig om financiers te overtuigen? En hoe vind je hen? We helpen je graag! De eerste stap is om je te verdiepen in de mogelijke geldbronnen.

Geldbronnen

Crowdfunding

Met crowdfunding kun je bij enthousiast publiek startkapitaal werven voor je onderneming. Sommige crowdfundingplatforms zijn speciaal voor leningen.

Verdiep je kennis over deze geldbron met het dossier 'Crowdfunding’.

Eigen vermogen

Als je voldoende eigen vermogen hebt, bijvoorbeeld spaargeld, kun je je kosten deels zelf betalen. Of misschien zelfs helemaal. Zo blijf je onafhankelijk en houd je de meeste zeggenschap over je idee.

Verdiep je kennis over deze geldbron met het dossier 'Eigen vermogen’.

Garantstelling

Een financier heeft meer vertrouwen dat je het geld kunt terugbetalen, als je iemand hebt die voor jou garant staat als er eventueel iets misgaat. Garantstellers kunnen mensen uit je directe omgeving zijn die geloven in je plan. Je kunt soms ook via de overheid garantstelling regelen.

Investeerders

Misschien is een ‘business angel’ bereid om te investeren in je start-up. Business angels werken informeel, en je vindt hen vooral via je netwerk.

Verdiep je kennis over deze geldbron met het dossier 'Informele financiers en business angels’.

Je directe omgeving

Als je het geld zelf niet hebt of niet kunt missen, kun je ook aankloppen bij bekenden. Zij geloven misschien net zo sterk in je idee als jij, en willen je helpen met de groei van je start-up.

Verdiep je kennis over deze geldbron met het dossier 'Informele financiers en business angels’.

Leverancierskrediet

Soms kun je met een leverancier afspreken dat je de rekening achteraf of op risico betaalt. Je leverancier heeft dan vertrouwen in jouw idee, of belang bij de groei van je start-up.

Soms is ook een fonds of subsidieverstrekker bereid jou te financieren. Zelfs als je niet zeker bent van je inkomsten. Ze zien dan dat je idee vernieuwend of innovatief is, en willen hierin investeren. Lees meer in het dossier Cultuurfondsen in Nederland.

Hoe kies je de juiste geldbron?

Welke geldbron het beste past, hangt ervan af. Hoeveel geld heb je nodig voor de investering in je start-up? Welke voorwaarden stellen financiers? De volgende stappen helpen je goed op weg:

  • Bepaal hoeveel geld je precies nodig hebt en wanneer.
  • Doe onderzoek naar geschikte geldbronnen.
  • Overtuig financiers!

Ga op zoek naar organisaties die start-ups ondersteunen, bijvoorbeeld met hulp van ervaren adviseurs. Google eens op incubators, accelerators, communities, meetups en coworking.

Verdieping

Lees het interview met Lex van Teeffelen over investeerders in de cultuursector. Hij legt uit hoe je hen kunt overtuigen. En check ook de praktische tips van Investormatch, een bedrijf dat bemiddelt tussen investeerders en ondernemers.

Banken hebben vaak een speciaal loket of informatie voor start-ups. Kijk bijvoorbeeld eens op de website ikgastarten.nl van de Rabobank. Ook de Kamer van koophandel biedt veel praktische informatie over wat er komt kijken bij een start-up.

Kunnen wij je verder helpen?

Twijfel je over welke geldbronnen bij je onderneming passen? Wil je weten hoe je een financier ervan overtuigt dat je start-up veelbelovend is? Kom dan langs bij Cultuur+Ondernemen voor een oriëntatiegesprek. We helpen je graag vooruit!

Susanne Moed

Projectleider financieren