Ons advies voor Startkapitaal voor je start-up

  • Ik wil startkapitaal voor mijn start-up

Start opnieuw

Je wilt investeren in je start-up. Je hebt namelijk een goed en veelbelovend idee. Met je bedrijf wil je bijvoorbeeld nieuwe technologie of een innovatief product op de markt brengen. Je onderneming is nu nog klein, maar je wilt snel groeien. Hiervoor heb je startkapitaal nodig.

Bedenk goed waar je mee wilt beginnen. Je kunt wachten tot je een volledig ontwikkeld product hebt, maar soms loont het om eerst een ‘minimum viable product’ te realiseren. Hiermee krijg je inzicht in de ervaringen en waardering van gebruikers, bespaar je tijd en verbeter je je product.

Op weg naar financiering

Je hebt een visie, zelfvertrouwen en ondernemersgeest. Wat is er nog meer nodig om financiers te overtuigen? En hoe vind je hen? We helpen je graag! De eerste stap is om je te verdiepen in de mogelijke geldbronnen.

Geldbronnen

Eigen geld

Als je voldoende eigen vermogen hebt, bijvoorbeeld spaargeld, kun je je kosten deels zelf betalen. Of misschien zelfs helemaal. Zo blijf je onafhankelijk en houd je de meeste zeggenschap over je idee.

Je directe omgeving

Als je het geld zelf niet hebt of niet kunt missen, kun je ook aankloppen bij bekenden. Zij geloven misschien net zo sterk in je idee als jij, en willen je helpen met de groei van je start-up.

Investeerders

Misschien is een ‘business angel’ bereid om te investeren in je start-up. Business angels werken informeel, en je vindt hen vooral via je netwerk. Of je zoekt naar formele investeerders, zoals banken, fondsen en overheidsinstanties.

Crowdfunding

Met crowdfunding kun je bij enthousiast publiek startkapitaal werven voor je onderneming. Sommige crowdfundingplatforms zijn speciaal voor leningen.

Leverancierskrediet

Soms kun je met een leverancier afspreken dat je de rekening achteraf of op risico betaalt. Je leverancier heeft dan vertrouwen in jouw idee, of belang bij de groei van je start-up.

Garantstelling

Een financier heeft meer vertrouwen dat je het geld kunt terugbetalen, als je iemand hebt die voor jou garantstaat als er eventueel iets misgaat. Garantstellers kunnen mensen uit je directe omgeving zijn die geloven in je plan. Je kunt ook via de overheid garantstelling regelen.

Kijk eens in het handboek van Business Angels Nederland. Hierin lees je hoe informele investeerders werken en waar je ze kunt vinden.

Hoe kies je de juiste geldbron?

Welke geldbron het beste past, hangt ervan af. Hoeveel geld heb je nodig voor de investering in je start-up? Welke voorwaarden stellen financiers? De volgende stappen helpen je goed op weg:

  • Bepaal hoeveel geld je precies nodig hebt en wanneer.
  • Doe onderzoek naar geschikte geldbronnen.
  • Overtuig financiers!

Ga op zoek naar organisaties die start-ups ondersteunen, bijvoorbeeld met hulp van ervaren adviseurs. Google eens op incubators, accelerators, communities, meetups en coworking.

Verdieping

Lees het interview met Lex van Teeffelen over investeerders in de cultuursector. Hij legt uit hoe je hen kunt overtuigen. En check ook de praktische tips van Investormatch, een bedrijf dat bemiddelt tussen investeerders en ondernemers.

Banken hebben vaak een speciaal loket of informatie voor start-ups. Kijk bijvoorbeeld eens op de website ikgastarten.nl van de Rabobank.

Kunnen wij je verder helpen?

Twijfel je over welke geldbronnen bij je onderneming passen? Wil je weten hoe je een financier ervan overtuigt dat je start-up veelbelovend is? Kom dan langs bij Cultuur+Ondernemen voor een oriëntatiegesprek. We helpen je graag vooruit!

Susanne Moed

Susanne Moed

Projectleider financieren