Skip naar content

Stap 2 Geldbronnen

Waar vind je financiering voor de aanschaf?

Je hebt een duidelijk beeld van hoeveel geld je organisatie nodig heeft voor jullie aanschaf, en wanneer. In deze stap oriënteer je je op de relevante geldbronnen waarmee jullie de aanschaf kunnen betalen. Geldbronnen zijn bijvoorbeeld banken en fondsen, maar ook het eigen vermogen van de organisatie.

Geldbronnen

Eigen vermogen

Kijk of je organisatie zelf voldoende reserves heeft opgebouwd. Misschien kun je de kosten vanuit het eigen vermogen voorschieten. Vaak vindt een financier dat belangrijk. Hou wel genoeg buffer over voor risico’s en onzekerheden.

Cultuurlening

Bij Fonds Kwadraat en Cultuur+Ondernemen kun je een cultuurlening aanvragen. Deze loopt meestal niet langer dan 5 tot 6 jaar, en het leenbedrag is maximaal €60.000. Je kunt de cultuurlening goed gebruiken om een productiemiddel te kopen. Lees meer in het dossier Cultuurleningen.

Lening van de bank

Je kunt ook bij een bank lenen. Dit kan meestal pas bij een bedrag vanaf €50.000. Of je spreekt met de bank af dat je organisatie tijdelijk rood mag staan, maar dat is duur.

Lease

Soms kun je iets lenen of gebruiken van een leasemaatschappij. Zo’n bedrijf is vaak gespecialiseerd is in een bepaald product. Bijvoorbeeld auto’s of een technische installatie.

Crowdfunding

Via een online campagne kun je een deel van het geld werven. Als de crowdfunding succesvol is, zien andere geldschieters dat je een geïnteresseerd publiek hebt. Zo wek je vertrouwen. Sommige crowdfundingplatforms zijn speciaal voor leningen. Lees meer in het dossier Crowdfunding.

Lening van een stakeholder

Je kunt ook aankloppen bij een stakeholder van je organisatie. Stakeholders hebben vertrouwen in je organisatie en kennen jullie kwaliteiten. Of je ‘leent’ een productiemiddel van een van jullie leveranciers. Bijvoorbeeld voor 2 jaar. Daarna kan de leverancier het weer terugkopen voor een bepaald bedrag. De leverancier kent zijn product, en kan goed inschatten wat de restwaarde is.

Culturele fondsen en subsidieverstrekkers zijn niet opgenomen in dit advies, want zij gaan er vaak vanuit dat je de productiemiddelen zelf al in huis hebt. Echter er zijn wel mogelijkheden. Je moet dan wel laten zien dat de apparatuur essentieel is voor jullie project of organisatie. Kijk bijvoorbeeld eens naar het Mondriaan Fonds of het Prins Bernhard Cultuur Fonds. En lees meer in het dossier Fondsen in Nederland.

Cliché maar waar: geld lenen kost geld. Neem deze extra kosten dus mee in je begroting. Het gaat hier niet alleen om rente en aflossing, maar ook bijvoorbeeld de kosten voor een adviseur of notaris.

Financieringsmix

Vaak heb je niet genoeg aan één geldbron. Sommige financiers eisen zelfs dat je een deel uit het eigen vermogen voorschiet, of dat je op andere manieren financiering regelt. Doe hier je voordeel mee: als je meerdere financiers benadert, vergroot je de kansen en krijgt een financier meer vertrouwen in het succes van jullie financiering.

Als de ene financier toezegt, is de kans groter dat de andere ook aan boord komt. Denk dan ook goed na over welke financier je eerst benadert. Vertel financiers welke toezeggingen je organisatie al heeft of verwacht te krijgen.

Actie Breng de geldbronnen in kaart

Voordat je aan de slag gaat, zoek je uit welke van de bovenstaande geldbronnen het beste passen bij jullie situatie:

  1. Verdiep je in de kenmerken van de verschillende geldbronnen. Bekijk bijvoorbeeld de dossiers over financiering.
  2. Doe onderzoek naar de visie, voorwaarden en regelingen van financiers, zoals een bank of leverancier, om te bepalen of jullie aanvraag ertussen past.
  3. Neem eventueel contact op met financiers voor vragen.
  4. Bepaal welke geldbronnen het meest geschikt zijn en maak een overzicht.

Klaar voor de volgende stap?

Heb je een overzicht van de mogelijke geldbronnen?

Ga naar stap 3, en bedenk hoe je financiers kunt overtuigen.

Heb je meer tijd nodig om uit te zoeken welke geldbronnen relevant zijn voor de aanschaf? Gebruik dan pagina 2 als checklist. Kom je er zelf niet uit, neem dan contact op met Cultuur+Ondernemen. We helpen je graag vooruit.