Skip naar content

Stap 1 Begroting

Hoeveel geld heeft je organisatie nodig en waarvoor?

De organisatie waarin je werkt wil apparatuur of andere productiemiddelen aanschaffen, die het voor meerdere jaren gaat gebruiken. Bijvoorbeeld een geluidsinstallatie, nieuw podium of projectieschermen. Hoe en waar vind je geld voor je organisatie om deze aanschaf te betalen? We helpen je op weg.

Op weg naar financiering

In deze stappen vind je handige tips en verdiepende informatie. Je zoekt uit wat de kosten zijn van de aanschaf, verdiept je in de relevante geldbronnen, en bedenkt hoe je financiers kunt overtuigen. Je leest ook hoe andere organisaties geld regelden voor hun aanschaf.

Maar eerst…

Voordat je geldbronnen uitzoekt, is het belangrijk vast te stellen waarom je organisatie deze aanschaf wil doen. Welke strategie en visie hebben jullie, en is het een logische stap om nu te gaan investeren? Vraag je af of de aanschaf haalbaar is.

Actie Bepaal wanneer je geld nodig hebt, en hoeveel

Je hebt een duidelijk tijdsoverzicht nodig van de verwachte uitgaven en inkomsten van je organisatie. Dan weet je namelijk precies wanneer en hoeveel geld je nodig hebt voor de aanschaf. Een financier vindt het belangrijk dat je dit helder hebt. De volgende stappen helpen je op weg:

  1. Bepaal wat je organisatie precies wil kopen.
  2. Bereken de kosten voor deze aanschaf.
  3. Zoek uit wanneer je deze kosten moet betalen.
  4. Bereken wat je organisatie eventueel zelf kan betalen, en hoeveel financiering je uit andere geldbronnen nodig hebt.
  5. Zoek uit of en wanneer je organisatie de financiële ruimte heeft om financiers terug te betalen. Denk ook aan de bijbehorende rente. En eventuele onderhoudslasten, bijvoorbeeld de jaarlijkse servicebeurt van je technische installatie.

Als organisatie krijg je vaak de btw terug, maar je moet deze wel eerst zelf betalen. Weet dat niet iedere financier bereid is om ook de btw voor te schieten.

Klaar voor de volgende stap?

Weet je nu precies hoeveel geld je organisatie nodig heeft voor de aanschaf?

Ga dan naar stap 2, en zoek uit op welke manieren je geld kunt vinden.

Heb je meer tijd nodig om uit te zoeken hoeveel geld je organisatie nodig heeft voor de aanschaf? Gebruik dan stap 1 als checklist. Kom je er zelf niet uit, neem dan contact op met Cultuur+Ondernemen. We helpen je graag vooruit.