Ons advies voor Iets aanschaffen voor je onderneming

  • Ik wil een investering doen voor mijn onderneming

Start opnieuw

Je hebt geld nodig om iets te kopen voor je onderneming. Zoals een computer, muziekinstrument, werkmateriaal, licenties, apparatuur of een bestelauto. Je wilt deze spullen voor meerdere jaren gaan gebruiken, of voor meer dan één project.

Op weg naar financiering

De meeste fondsen en subsidieverstrekkers in de cultuursector steunen vooral artistieke doelen. Ze gaan er vaak vanuit dat je de productiemiddelen – zoals materiaal en apparatuur – zelf al in huis hebt. Het gaat er dus om dat je financiers kunt overtuigen dat júist deze investeringen essentieel zijn om je idee of project te realiseren en je praktijk te ondersteunen. Wij helpen je graag met het vinden van geschikte geldbronnen.

Bedenk wat de investering gaat opleveren. Meer omzet, kwalitatieve verbetering van je product, een ambitieuzere toneelvoorstelling? Of apparatuur die je dagelijks gebruikt? Om financiers te overtuigen heb je een goede onderbouwing nodig waarin je laat zien dat je in staat bent het geld terug te betalen.

Geldbronnen

Eigen geld

Als je binnen je onderneming voldoende reserves hebt opgebouwd, kun je de aanschaf voor een deel of helemaal zelf betalen. Soms wil een financier pas geld lenen als je zelf ook meebetaalt.

Je directe omgeving

Als je het geld zelf niet hebt of kunt missen, kun je ook aankloppen bij bekenden.

Lease

Soms kun je financiering krijgen van een maatschappij of leverancier die gespecialiseerd is in een bepaald product. Bijvoorbeeld auto’s, een speciale machine of een technische installatie. Deze producten kun je dan leasen.

Leverancierskrediet

Je kunt soms ook met een leverancier afspreken dat je de kosten later betaalt. Je leverancier heeft dan vertrouwen in jouw idee, of maakt graag via jou reclame. Overtuigingskracht en een goede relatie met je leverancier zijn essentieel.

Cultuurlening

Als je er zeker van bent dat je met deze aanschaf het geld kunt terugbetalen, kun je ook geld lenen. Bijvoorbeeld bij Fonds Kwadraat of Cultuur+Ondernemen. Alles over Cultuurleningen lees je in dit dossier.

Lening van de bank

Je kunt ook bij een bank geld lenen. Dit kan meestal pas bij een lening vanaf €50.000.

Crowdfunding

Met crowdfunding kun je bij enthousiast publiek geld werven voor je aanschaf. Sommige crowdfundingplatforms zijn speciaal voor leningen. Alles over Crowdfunding vind je in dit dossier.

Positieve trackrecords en goede resultaten van je praktijk helpen je om een financier vertrouwen te geven in je plan. Ben je starter? Dan heb je waarschijnlijk geen uitgebreid trackrecord. Check ons advies voor starters voor tips en informatie.

Hoe kies je de juiste geldbron?

Welke geldbron het beste past, hangt ervan af. Hoeveel geld heb je nodig voor je aanschaf? Welke voorwaarden stellen financiers? De volgende stappen helpen je goed op weg:

  • Bepaal hoeveel geld je precies nodig hebt en wanneer.
  • Doe onderzoek naar geschikte geldbronnen.
  • Overtuig financiers!

Kijk ook eens op de website van de KvK. Hier vind je nog meer informatie over het kopen van bedrijfsmiddelen en op welke manieren je geld kan vinden voor je investering.

Voorbeelden uit de praktijk

  • Om videoapparatuur en andere materialen te kopen, vroeg en kreeg Stream my event een Talentlening van Cultuur+Ondernemen.
  • Harpist en zelfstandig lerares Nanja Bakker kon twee Keltische les-harpen kopen door een lening van Cultuur+Ondernemen.

Kunnen wij je verder helpen?

Twijfel je over welke geldbronnen bij je passen? Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste geldbronnen? Kom dan langs bij Cultuur+Ondernemen voor een oriëntatiegesprek. We helpen je graag vooruit!

Susanne Moed

Susanne Moed

Projectleider financieren