Skip naar content
Skip naar content

Verdieping Ondernemen in crisistijd: weet hoe je er financieel voor staat

Veel cultuurmakers, culturele organisaties, creatieve ondernemers en kunstenaars hebben momenteel te maken met omzet die per direct wegvalt door de inflatie en de nasleep van corona. Het is nog onduidelijk wanneer activiteiten weer op volle toeren gaan draaien. Een realistische blik op de financiële toekomst, helpt beter te kunnen reageren op acute dreigingen of dreigingen op langere termijn. Dit stappenplan helpt alles op een rij te zetten.

We kunnen het niet genoeg benadrukken: breng in kaart hoe jouw organisatie of onderneming er financieel voor staat. Heb je nog voldoende in kas en voor hoe lang? Kun je verschillende scenario’s ontwikkelen en waar kun je nog ingrijpen? Volg deze stappen en krijg zicht op jouw of jullie financiële situatie.

Meer kennis opdoen over de verschillende vormen van financiering en welke bij jou en je plan passen? Doe de Culturele Financieringswijzer of vraag een kosteloos oriëntatiegesprek aan met één van onze adviseurs.

 Inkomstenkant

  1. Start met het beginsaldo van je lopende zakelijke rekening, bijvoorbeeld per 1e van de maand of liefst actueel per vandaag.
  2. Bepaal de verwachte inkomsten in de aankomende maanden – wat is nog zeker aan inkomsten? Welke inkomsten zijn zeer waarschijnlijk of welke omzet valt helemaal weg?
  3. Zorg voor strak debiteurenbeheer:
    • Factureer wat je nog moet factureren.
    • Ben je afhankelijk van enkele grotere vaste klanten, dan kan het lonen ze een korting te geven bij snelle betaling. Dit kan een dure oplossing zijn die mogelijk de zekerheid waard is.
    • Maak bij langlopende projecten afspraken over maandelijkse of tussentijdse facturen, óf bespreek de mogelijkheid van een aanbetaling met jouw opdrachtgever.
  4. Heb je een voorraad te beheren?
    • Dan kun je mogelijk winst behalen door minder voorraad aan te houden.
    • Maak afspraken met leveranciers over snelle levering en/of over uitstel van betaling.
    • Maak afspraken met klanten over eventuele latere levering en/of vraag een voorschot bij nieuwe opdrachten.

    Uitgavenkant

  5. Bepaal de verwachte uitgaven per maand – welke uitgaven móet je doen en welke kun je mogelijk uitstellen? En, welke uitgaven hoef je pas te doen als je zeker weet dat de activiteit doorgaat?
  6. Positief of negatief liquiditeitssaldo?

  7. Jouw begroting telt de maandelijkse inkomsten op en daarnaast de maandelijkse uitgaven. De som van de uitgaven wordt afgetrokken van de som van inkomsten, waarna een positief of negatief saldo ontstaat.
  8. Investeringsplannen? Misschien even uitstellen? Zo niet, plan het betalingsmoment in jouw begroting. –Een financiering of lening verwerk je aan de inkomstenkant op moment van ontvangst van het geld, eventuele rente en aflossing vermeld je aan de uitgavenkant op moment van ingaan van eventuele betalingsverplichtingen.

Belangrijke tips voor begroten in crisistijd

  • Nummer één is actief contact houden met jouw financiers. Betrek als organisatie of ondernemer de overheden in jouw regio of andere financiers, zoals de fondsen, bij de consequenties die jij ondervindt door de crisis. Overleg over toegekende en al dan niet uitbetaalde subsidies voor projecten die worden uitgesteld of geannuleerd. Overleg ook over de invloed op structurele subsidies (ook voor de lopende bedrijfsvoering). Er zijn te grote verschillen in consequenties, waardoor financiers niet één richtlijn kunnen hanteren. Beleid wordt daarom vaak per ondersteund project bekeken. Neem zo snel mogelijk per mail contact op met jouw contactpersonen. Leg uit wat de prognose is en overleg over een passende oplossing.
  • Maak een zogenaamde best case (geplande activiteiten gaan door zoals je voor ogen hebt) en een worst case (plannen komen niet uit zoals verwacht; alleen de écht gegarandeerde inkomsten staan hier in); zo zie je in één oogopslag de consequentie van een worst case scenario en hoe lang je nog aan je verplichtingen kunt voldoen.
  • Bezuinig radicaal waar mogelijk. Waar dat niet kan, vraag dan om uitstel van betaling, bijvoorbeeld voor de huur. Wacht niet af tot er iets gebeurt; wees proactief in het benaderen van partijen.
  • We willen allemaal dat het niet nodig is, maar… er zijn altijd plekken waar je kunt bijverdienen als de nood aan de man is. Bijvoorbeeld supermarkten, callcenters en bezorgdiensten.

Wacht niet tot het geld op is voordat je een beroep doet op een steunmaatregel. Een veelgemaakte fout is te lang wachten en denken dat je het geld wat je nog hebt eerst kunt of moet opmaken. Doe dat niet en maak waar mogelijk gebruik van bestaande en nog door te voeren noodregelingen. De (kleine) reserves die je nog hebt, zul je liever weer investeren in de toekomst.

Algemene links die nu interessant zijn

  • De overheid heeft een checklist opgesteld die jou kan begeleiden in het vinden van passende steunmaatregelen.
  • Het Business Model Canvas is een handig hulpmiddel om inzichtelijk te maken welke onderdelen binnen jouw onderneming aandacht nodig hebben. Dit artikel helpt je met die reflectie.
  • Bij de Kamer van Koophandel is er veel informatie te vinden over het ondernemen in zwaar weer en kun je een routewijzer invullen die kan helpen inzichtelijk te maken welke mogelijkheden er zijn voor jouw situatie.
  • Gosewijn Tulleners, financieel adviseur bij Cultuur+Ondernemen, schreef een artikel met nuttige tips over het omgaan met de huidige kostenstijgingen.
  • Voor ondernemers in de evenementenbranche die eerder dit jaar te maken hebben gehad met een evenementenverbod van de overheid is er de Subsidieregeling Evenementengarantie 2022 (SEG22). Een aanvraag is nog in te dienen tot 28 december 2022 17:00.
  • Stichting 155- Help een bedrijf is het kosteloos nationaal hulploket voor ondernemers van het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf (IMK). Je kunt daar informeren of je in aanmerking komt voor acute hulp.

Links over verduurzaming en omgaan met hoge (energie)kosten

Zit je na het lezen van dit stappenplan met een acute vraag? Kunnen we je ergens bij helpen, kunnen we meedenken? Via onze helpdesk zijn onze adviseurs beschikbaar om je bij te staan.