Verdieping Podcast en boekentips over leren van mislukkingen
De behoefte – en misschien zelfs noodzaak – om faalmomenten met anderen te delen, is de afgelopen jaren gelukkig toegenomen. Steeds meer bekende en minder bekende creatieve professionals openen zich in podcasts, interviews en boeken over hun mislukkingen. Ze laten zien hoe juist deze ervaringen hebben bijgedragen aan zelfinzicht, persoonlijke groei en uiteindelijk succes.
Podcasts
In de podcast FALEN zoeken acteurs Nick Golterman en Jouman Fattal uit wat falen vandaag de dag betekent. Omdat iedereen faalt maar niemand erover praat. Dus wat is falen nou eigenlijk en hoe gaan we ermee om? Elke aflevering nodigen ze succesvolle gasten (schrijvers, acteurs, sporters) uit die onfeilbaar lijken en horen ze o.a. psychologen, sociologen en filosofen uit over wat falen is. Als ultieme ervaringsdeskundigen delen ze natuurlijk ook hun eigen inzichten.
In CV der mislukkingen vertellen succesvolle creatieve Nederlanders over hun professionele dieptepunten. Hoe zag dit falen eruit en hoe heeft het ze geholpen bij het bereiken van succes?
In de podcast Vallen en Opstaan praten ondernemers (waaronder een aantal creatieve) van bekende en minder bekende bedrijven over hun succes en falen, het vallen en weer opstaan.
Faal maar raak is een podcast waarin zussen en ondernemers Eva en Myriam de Jong in gesprek gaan met andere ondernemers - waaronder een goudsmid, fotograaf en festivalorganisator - over hun bedrijf, hun dromen en over de ‘ergste dag uit hun ondernemersbestaan’. Want juist de momenten waarop je denkt ‘ik kan wel opdoeken’ zijn – hoe cliché ook – de meest leerzame en waardevolle momenten voor de reis die je als ondernemer maakt. In de reeks hoor je verhalen over de vrijheid van ondernemen. Maar ook over het ploeteren en de onzekerheid.
Faalkunde is een podcast van het Instituut van Faalkunde. De podcast vertelt je alles over falen. Om je te inspireren, meer ruimte te maken voor leren, proberen, authenticiteit, vernieuwen en (zelf)compassie. Elke aflevering eindigt met spot on improvisatietheater.
In de Engelstalige podcast How to fail with Elizabeth Day spreekt de bestseller-schrijfster Elisabeth Day met bekende, voornamelijk Britse, cultuurprofessionals over het maken van fouten en wat je ervan kunt leren voor de toekomst.
Boeken
Het boek How to fail omdat leren hoe te falen ons eigenlijk leert hoe beter te slagen is geïnspireerd op de podcast How to fail with Elisabeth Day. Elizabeth Day laat zien dat wie we zijn niet wordt bepaald door onze fouten, maar door de manier waarop we ermee omgaan.
Het boek Durf falen van Kira van den Ende bevat 24 this-shit-happened-in-real-life-getuigenissen over professioneel falen. Professioneel falen is een van die dingen die we op school niet geleerd hebben. Er bestaan geen lessen ontslag krijgen, slecht advies volgen, failliet gaan, langdurig werkloos zijn, afgewezen worden, een burn-out uitzitten, ongelijk hebben, tegenslag incasseren of de handdoek in de ring gooien. Om de confrontatie met deze ervaringen te verzachten is er Durf falen. Want sharing is caring: door onze faalverhalen te delen, groeien we als mensen, ook naar elkaar toe.
In het boek De kunst van het falen laat Arjan van Dam zien dat we in ons werk en in ons leven succesvoller kunnen zijn als we onszelf durven te ontwikkelen in plaats van een vlekkeloze prestatie na te streven. We moeten willen leren, risico's durven nemen en niet bang zijn om fouten te maken.
De auteur Sarah Lewis is gespecialiseerd in kunst en cultuur. Haar boek De kracht van mislukking gaat over succesverhalen die vanuit een historisch perspectief worden geanalyseerd. Aan de hand van de verhalen van onder meer vroegere en recentere ontdekkingsreizigers, uitvinders, producers en wetenschapsbeoefenaars, wordt aangetoond dat de grote namen uit de (recente) geschiedenis niet in één keer hun einddoel hebben gehaald. Ze hadden allemaal tussentijds gefaald en onderscheidden zich door niet op te geven. Het boek zit vol met ideeën en tips die je creatiever en volhardender kunnen maken op je weg naar succes.
In het boek Een grootse mislukking beschrijft schrijver en stand-up comedian Rutger Lemm zijn leven waarin voortdurend dingen misgaan. Telkens komt de werkelijkheid niet overeen met zijn fantasie en stelt hij zichzelf teleur. Door een burn-out realiseert Rutger zich dat iedereen doet alsof, dat het perfecte geluk op Facebook en Instagram een spel is waar hij niet langer aan mee wil doen: schoonheid schuilt juist in de imperfectie.
Evenement
Het initiatief Fuckupnights ziet falen als een middel voor groei. Zij organiseren over de hele wereld evenementen en workshops. In oktober 2024 komt het initiatief naar Amsterdam en in Amersfoort.
-
Stuur een e-mail naar Faye Holdert faye@cultuur-ondernemen.nl -
Bekijk de LinkedIn pagina van Faye Holdert