Skip naar content
Skip naar content

Interview Bellen met... Sophie Claassen

Slagkracht 2024 - Zakelijk leiders op toerIn het najaar van 2023 gaat er weer een groep zakelijk verantwoordelijken op bezoek bij drie gerenommeerde zakelijk verantwoordelijken uit de culturele en creatieve sector. Bezoeken die hen inspireren in hun leiderschap, handvatten geven in het praktisch leiden van hun organisatie en hen helpen om zichzelf te positioneren in het veld. Op donderdag 21 september 2023 vond het eerste bezoek plaats bij het Scapino Ballet en ontmoetten we algemeen directeur Erik Pals.

Welke lessen deden de deelnemers op? En wat namen ze mee naar huis? We belden met Sophie Claassen (32), freelance zakelijk leider, om te horen wat zij heeft meegenomen uit het bezoek.

—-------------

Waarom doe je mee aan Zakelijk Leiders op Toer?

Sophie: “Ik ben een junior zakelijk leider en op zoek naar wat houvast. Ik speel met de vraag hoe ik deze rol wil invullen en onderzoek wat er onder wordt verstaan. Het is dan fijn om om mij heen te kijken. Wie zijn andere zakelijk leiders, wat voor types zijn het? Het is zo’n diverse functie, en iedereen geeft er zo’n andere invulling aan. Door anderen te ontmoeten, zowel de zakelijk leiders die we bezoeken als de andere deelnemers, wil ik mezelf specifieker positioneren.”

Er zijn nog plekken beschikbaar voor Zakelijk Leiders op Toer in 2024!
In het najaar bezoeken we Harmen van der Hoek (NITE /Club Guy & Roni), Irene Ford (Rembrandthuis) en Cobie de Vos (LantarenVenster).

  Op wat voor plek kwam je terecht tijdens het eerste bezoek?

  “Ik kwam op een prachtige locatie terecht in Rotterdam. Het Scapino Ballet voelde voor mij als een bekende omgeving, al was ik er nog nooit geweest. Ik kom veel backstage in theaters en voelde me gelijk thuis. Ik had misschien de verwachting, omdat het een groot gezelschap is, dat het de furore had van een superster, maar het had de huiselijke en toegankelijke vibe van een theater met studio’s, kleedkamers en kostuumruimtes.”

  groep balletdansers in een dansstudio, een choreograaf geeft aanwijzingen
  Maakproces van de voorstelling Song of the Dark Forest

  Wat is je bijgebleven van het gesprek met Erik?

  “Wat mij gelijk opviel was dat hij op een hele persoonlijke manier zijn zakelijk leiderschap invult. Ik zag een man met een visie en een sterke gut feeling waar hij ook naar handelt. Dat herken ik heel erg, want dat probeer ik ook als junior al te doen. Dat vond ik heel inspirerend en ik voelde gelijk; de rol van zakelijk leider past mij, dit is mijn pad. Het is nu een kwestie van meters maken, groeien richting zo’n positie. Dat blijkt na dit bezoek een haalbare kaart.”

  Wat voor zakelijk leider is Erik?

  “Ik kwam er achter dat je als zakelijk leider niet een soort Zuidasser hoeft te zijn die hoog boven in een toren cijfermatige beslissingen maakt. Bij Erik zag ik dat hij beleidskeuzes maakt op de vloer. Hij is heel menselijk, is veel in contact met de mensen op de vloer, en vraagt ook terug. Dat vond ik verfrissend om te horen dat hij ook hulp vraagt. Je hoeft niet alles te weten als zakelijk leider.”

  Erik Pals is ook mentor voor zakelijk leiders bij culturele organisaties. In dit interview vertelt Erik waarom hij het belangrijk vindt om leidinggevenden te begeleiden en wat zijn visie is op leiderschap.

  deelnemers van de toer kijken met aandacht naar het maakproces van een nieuwe balletvoorstelling
  Van links naar rechts: Andre Besseling, Daniek Cappetijn, Halima el Ghamarti, Erik Pals, Sanne Wiltink, Jacqueline Wasser, Sophie Claassen, Myrthe Michielsen, Martin Hendriks

  Welke uitspraak verraste je?

  Neem iedereen mee in je besluitvorming. Dat vond ik best een rigoureuze uitspraak. Zelf wil ik soms te snel, waardoor ik alleen beslissingen maak. Maar ik realiseer mij nu dat juist in deze sector het essentieel is om mensen te betrekken, omdat het niet gaat om rijk worden, maar iedereen er voor hun eigen voldoening en lol in zit. Het is dan heel belangrijk om elkaar te blijven zien en te horen. Erik gaf het voorbeeld van het keuzeproces voor hun nieuwe artistiek leider, hij is daarvoor in gesprek gegaan met de dansers over hun wensen. Daar moet je als zakelijk leider dus ook rust en ruimte voor maken.”

  Wat neem je direct mee naar huis?

  “Lef! Ik kan soms onzeker en bescheiden zijn in mijn rol als zakelijk leider en twijfel soms of ik dingen wel kan. Maar wat Erik ook zei, soms moet je het lef hebben om het gewoon te gaan doen en te vertrouwen op jezelf, ook als het misschien niet comfortabel voelt. Dat ga ik nu meer doen.”

  Biografie Sophie Claassen

  Sophie Claassen werkt sinds haar afstuderen in 2014 als productieleider voor televisie, evenementen en theatermakers en is sinds 5 jaar ook actief als zakelijk (bege)leider. Ze houdt ervan om jonge kunstenaars met torenhoge ambities te begeleiden in de haalbaarheid en realisatie van hun projecten. Zo koppelde de CultuurAcademy haar recent aan Lous van Noordwijk. Sinds kort is zij als zakelijk leider onderdeel van jeugdtheatergezelschap De Witte Pomp, naast haar werk als fondsenwerver en zakelijk partner voor onder andere tg. Krijt, Oord Oost en Pollif Projects / Mirthe Dokter.

  Sophie Claassen
  Sophie Claassen

  Ontwikkelprogramma Slagkracht

  Zakelijk Leiders op Toer is onderdeel van Slagkracht. Slagkracht is het programma waar je als zakelijk verantwoordelijke handvatten krijgt aangereikt om je te ontwikkelen en te professionaliseren binnen de zakelijke kant van de culturele en creatieve sector. Met Slagkracht bieden we een online en offline platform waar je maandelijks aan een programma kunt deelnemen over uiteenlopende onderwerpen, waarmee je een stevige basis legt in je vak.