Skip naar content
Skip naar content

Verdieping 10 inspirerende podcasts voor creatieve en culturele ondernemers

Musea zijn weer open. Nieuwe voorstellingen staan gepland. Projecten worden weer opgestart. Eerst even nog genieten van de zomervakantie en dan weer vol er tegenaan. Tijd om je te laten inspireren en nieuwe mogelijkheden te onderzoeken. Dit zijn 10 podcasts die zeker het beluisteren waard zijn.

De Gebakken Peren

Ondernemerschap is de beste school voor persoonlijke ontwikkeling. Maar misschien kun je sommige lessen met minder schade en schande leren door slim te spieken. Of in het geval van podcasts, ‘af te luisteren’. In De Gebakken Peren interviewt Tijmen Rümke peer-ondernemers (en niet de ‘Elon Musks’ waar je je niet in herkent). Ondernemers waarvan hij denkt dat ze iets mee hebben gemaakt en daarover kunnen vertellen. Het zijn openhartige gesprekken over hun reis als ondernemer. Over de successen en de woestere tijden. En wat wij daarvan kunnen leren.

Luister naar De Gebakken Peren

Cultuurzaken

Een podcast over (Vlaamse) culturele ondernemers met projecten vol passie en creativiteit, en hun zoektocht naar manieren om financieel leefbaar te worden en te blijven.

Luister naar Cultuurzaken

Je Business de Baas

In deze 6-delige podcastserie - gemaakt door de KvK en YoungOnes - volg je jongeren die bezig zijn met het opzetten van hun eigen bedrijf. Je hoort hen niet over de zoetsappige successen, maar juist over de struggles waarmee ze dealen. Zoals marketingacties die niets opleveren, leveranciers die de hoofdprijs vragen of onverwacht een blauwe envelop op de mat. Ondernemen is soms gewoon keihard op je bek gaan. Leer van de lessen van deze ondernemers én van de adviezen van KvK-adviseurs. Zo ben jij straks jouw business de baas!

Luister naar Je Business de Baas

Being Boss

De ondertitel van deze podcast is ‘A podcast for Creative Entrepreneurs.’ Ofwel: voor mensen die iets voor zichzelf doen in de creatieve sector. Heb je bijvoorbeeld een blog en/of een eigen bedrijf? Dan zal deze podcast je zeker aanspreken. Een greep uit de onderwerpen die worden besproken: je focus vinden, omgaan met financiën, doen wat je leuk vindt, je angsten onder ogen komen, productiever zijn en vanuit huis werken.

Luister naar Being Boss

Creative Minds Podcast

Over, door en met gepassioneerde creatieven. Tijdens deze gesprekken bespreken gasten uit de creatieve sector hun (soms pijnlijke) ervaringen en delen zij waardevolle tips. De gasten variëren van acteurs tot beeldhouwers, van muzikanten tot kunstschilders.

Luister naar Creative Minds Podcast

DOPA

De podcastserie ‘DOPA - the Department Of Pro-Activeness’ van designer Alex Normanton gaat over ‘creatief welzijn’. Normanton wil positiviteit over de creatieve branche verspreiden. Vragen die hij belooft te gaan beantwoorden zijn: Hoe kunnen wij - mensen binnen de creatieve industrie - onze geest vrij houden van negativiteit, twijfel, angst en zelfsabotage? Hoe kunnen wij positief blijven terwijl negatieve gedachten onze creatieve geest dagelijks verstoren? "Mijn hoop voor dit passieproject is dat het mensen nieuwe energie geeft, hun creativiteit stimuleert en praktische hulpmiddelen biedt voor creatief mentaal succes", aldus Normanton.

Luister naar DOPA

Kunst en bondcast

Voor en door de creatieve sector. Manu van Kersbergen praat met gasten uit het culturele veld over diverse onderwerpen en thema’s die op dit moment trending topic zijn binnen onze dagelijkse werkzaamheden.

Luister naar Kunst en bondcast

deBuren

deBuren wil de culturele en maatschappelijke samenwerking en uitwisseling bevorderen tussen Vlaanderen en Nederland, en tussen Nederlandstaligen en de Europese partners, door te presenteren, te produceren, te inspireren en te verbinden. Waar mogelijk wil deBuren de Vlaamse en Nederlandse cultuur samen presenteren in derde landen.

Luister naar deBuren

Het Nieuwe Werken

Wat levert die nieuwe werksituatie op voor de creatieve sector? En: welke kansen en nieuwe mogelijkheden biedt deze bijzondere tijd voor merken en creatieve bureaus? CEO’s, creative directors, brand managers en strategen vertellen hoe ze op een effectieve manier samenwerken in deze tijd, welke ontdekkingen ze deden toen ze verplicht op afstand moesten werken en wat ze meenemen uit deze periode zodra het virus is ingedamd.

Luister naar Het Nieuwe Werken

Hoe Ik Kunstenaar Blijf

In deze podcast zoeken audiomakers Robin van Gelder en Renée Kapitein antwoord op de vraag hoe ze kunstenaar blijven. Adviseur Krista Heijster van Cultuur+Ondernemen stuurt ze langs lotgenoten, experts en ervaringsdeskundigen. In deze zoektocht staan Robin en Renée ineens in een slaapkamer, midden in een volle balzaal en op het strand: te staren naar de horizon. Hoe ik kunstenaar blijf gaat over jouw verhaal vinden, met anderen delen en er uiteindelijk je huur mee betalen.

Luister naar Hoe Ik Kunstenaar Blijf

Staat jouw favoriete podcast er niet tussen? Ken je nog een goede voor kunstenaars, creatieven, makers of culturele organisaties? Mail hem ons via communicatie@cultuur-ondernemen.nl.