Skip naar content
Skip naar content

Leertraject Route Ondernemerschap Utrecht - voorjaar 2024

t/m
Uitverkocht
 • 10:00 tot 15:00
 • Vechtclub XL, Europalaan 2b in Utrecht
 • Gratis
 • 15 deelnemers
 • Kunstenaars, makers en creatieve ondernemers wonend of werkend in de stad Utrecht

Op welke manier is je werk goed zichtbaar? Hoe zorg je ervoor dat je werk in beeld blijft, ook na een succeservaring? Heb je het idee dat je wat meer aandacht aan je netwerk kan besteden? Mochten dit vragen zijn waar je graag een volgende stap in wilt maken, ben je van harte welkom bij Route Ondernemerschap.

Het is niet meer mogelijk om je aan te melden voor dit leerprogramma.

Wat levert het je op?

Werken aan je ondernemerschap in de kunsten gedijt niet met een simpele sales aanpak, maar is actief zoeken naar een manier hoe dit bij jou als kunstenaar past. Uitgangspunt is altijd jouw artistieke talent en werk. Jouw specifieke aanpak, of route, mag de tijd krijgen om te ontwikkelen.

Of je nou beeldend kunstenaar of fotograaf bent, illustrator of industrieel ontwerper, grafisch vormgever of game developer, muzikant of theatermaker of multidisciplinair te werk gaat: het gewaardeerde leerprogramma Route Ondernemerschap helpt je om je kunstenaarschap verder te professionaliseren. Samen met inspirerende trainers en gelijkgestemde kunstenaars werk je aan een stevig zakelijk fundament van jouw kunstenaarspraktijk.

Concreet heb je na afloop een lijst met acties waar je de komende 2 jaar mee vooruit kan. En we beloven je meer inspiratie en plezier om dit te gaan doen.

De afgelopen 8 jaar hebben meer dan 350 kunstenaars deelgenomen aan Route Ondernemerschap en beoordeelden de impact van dit leerprogramma 5 maanden later met een 8,0.

Juist in deze periode is het belangrijk de zakelijke ontwikkeling van je kunstenaarspraktijk onder de loep te nemen en in actie te komen. Route Ondernemerschap helpt jou als professioneel werkende kunstenaar je positie te versterken, je bereik te vergroten en financiële kansen te zien.

Route Ondernemerschap heeft mij bewust gemaakt van de positie in mijn carrière en handvaten geboden te groeien als ondernemer en als mens in het algemeen. Deze handvaten kunnen steeds weer toegepast worden.

Quinda Verheul, autonome installaties, deelnemer 2021

Het programma en de trainers

Het leerprogramma Route Ondernemerschap heeft 6 sessies en tussendoor opdrachten. Sommige sessies zoomen in op jouw persoonlijke ondernemerschapsvaardigheden (hoe doe jij het?) andere zitten bomvol praktische tips. Je wordt bijgespijkerd door specialisten en wisselt ervaringen uit met collega-kunstenaars. De groep bestaat uit 15 enthousiaste deelnemers en het traject is Nederlandstalig.

Elke sessie van het programma belicht een ander thema:

 1. Persoonlijk leiderschap – donderdag 30 mei
  Wie ben je, wat zijn jouw kwaliteiten en waar ligt je focus?
  Trainer/coach Wendelien Koop
 2. Essentie van je werk – donderdag 6 juni
  Wat is jouw boodschap, hoe vertel je over je werk? Hoe breng je dit over op publiek en geïnteresseerden?
  Trainer/strategisch specialist Marlies Leupen
 3. Website – donderdag 13 juni
  Hoe verbeter je je website?
  Trainer: Eline Levering
 4. Netwerken – donderdag 20 juni
  Hoe benader je potentiële kopers, samenwerkingspartners en andere geïnteresseerden?
  Trainer/organisatie-adviseur Ernst van Dijk
 5. Social media – donderdag 27 juni
  Welke sociale media kanalen kan je inzetten, en hoe krijg je met deze hulpmiddelen meer zichtbaarheid voor je werk?
  Trainer/marketingspecialist Nienke van der Wal
 6. Financieringsmogelijkheden – donderdag 4 juli
  Hoe krijg je meer grip op financiering en jouw (on)mogelijkheden hierin.
  Trainer/financieel expert Violet Broersma

Alle trainers hebben hun sporen verdiend in de culturele sector en werken al jaren met kunstenaars en creatieven. Samensteller en moderator van het programma is Krista Heijster. De wekelijkse bijeenkomsten zijn van 10:00 tot 15:00 uur.

Route Ondernemerschap maakt overzichtelijk wat je (nog) nodig hebt in je beroepspraktijk als kunstenaar; van grote doelen, naar kleine en overzichtelijke stappen

Sophie de Vos, fotograaf, deelnemer 2021

Leeromgeving en voorbereiding

Tijdens Route Ondernemerschap krijg je toegang tot een online leeromgeving waarmee jij je groei kan versterken. Het is een intensief programma. Reserveer tussen de wekelijkse bijeenkomsten door tijd voor interviews, opdrachten en voorbereiding. Houd naast de sessies rekening met 5 uur voorbereiding per week.

Extra: gratis persoonlijk advies

Tijdens of na de bijeenkomsten krijg je een uitnodiging voor een persoonlijk gesprek met adviseur Krista Heijster of Ben Wiegman. Zij nemen met je door hoe je de geleerde materie nog verder kan gaan toepassen op jouw praktijk. Dit gesprek krijg je kosteloos aangeboden bij deelname aan het leerprogramma.

Voor wie

Route Ondernemerschap is bedoeld voor ervaren professioneel werkende kunstenaars, makers of creatieve ondernemers. Jij bent:

 • Meer dan 5 jaar werkzaam als professioneel kunstenaar, maker of creatieve ondernemer (hoe je jezelf ook noemt)
 • Afgestudeerd aan een kunstvakopleiding of autodidact met een sterk portfolio
 • Actief binnen initiatieven en/of toont werk in een professionele omgeving
 • Gedreven om je kunstenaarspraktijk naar een hoger niveau te tillen
 • Actief in de stad Utrecht, Vleuten of De Meern (als inwoner of met je bedrijf officieel gevestigd)

Bij twijfel, neem contact op met krista@cultuur-ondernemen.nl.

We stellen een groep samen van 15 deelnemers op basis van motivatie, gewenste leerdoelen, bereidheid om te reflecteren en potentiële kansen in het kunstenveld. Dit doen we middels een intakegesprek op 22 april, 13 of 21 mei. Je kan je voorkeur voor dag kenbaar maken. Dit online gesprek duurt 30 minuten.

Het voelt een beetje alsof dit een must is voor elke creatieve maker een x aantal jaar na de academie. Om jezelf als professional te zien en scherp te houden waarom onze kunstpraktijk belangrijk is, inclusief de zakelijke kant.

Noortje Stortelder, digital sculptor, deelnemer in 2021

Locatie

De locatie is Vechtclub XL, Europalaan 2B in Utrecht.

Voorwaarden deelname

Van jou wordt geen financiële bijdrage verwacht. Echter wel motivatie, tijd, energie en 100% deelname.

Het programma Ondernemer Centraal van de Gemeente Utrecht financiert jouw bijdrage met € 2.925,-. Dit is een programma van de gemeente Utrecht en is er voor alle ondernemers die in de gemeente Utrecht wonen of hun bedrijf hebben. We gaan je helpen om van deze regeling gebruik te maken, maar er zijn belangrijke eisen:

 1. Je staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel
 2. Je woonadres is officieel de stad Utrecht, Vleuten of De Meern. Of jouw bedrijf is in deze steden geregistreerd in het handelsregister van de Kamer van Koophandel.
 3. Je bent bereid een aanvraag in te dienen bij het loket van Ondernemer Centraal. Deze procedure leggen we je uit na aanmelding.

Mocht je niet in Utrecht wonen of werken, kan je helaas alleen meedoen door zelf een financiële bijdrage te betalen. Neem hierover contact op.

Mocht na de intake blijken dat Route Ondernemerschap niet passend voor je is, kijken Krista Heijster of Ben Wiegman met je mee naar andere vormen van ondersteuning.

Beschrijf bij je aanmelding:

 • Waar sta je nu in je kunstenaarspraktijk?
 • Waarom wil je mee doen aan Route Ondernemerschap?
 • Waarin wil je je de komende tijd ontwikkelen?
Ik kwam tot het inzicht dat je écht je verhaal van binnen en buiten klaar moet hebben voordat je op financiers afstapt.

Oud-deelnemer Route Ondernemerschap

We helpen je graag verder

Mocht je het idee hebben dat Route Ondernemerschap niet bij je past, of je valt niet binnen de criteria: abonneer je dan op onze nieuwsbrief, zodat je op de hoogte blijft van andere interessante bijeenkomsten. Ook kan de vierdelige podcastserie “Hoe ik kunstenaar blijf” voor jou relevant zijn. Of de online kennisgidsen waar je je zakelijke vaardigheden mee kan versterken.

Route Ondernemerschap Utrecht wordt mede mogelijk gemaakt programma Ondernemer Centraal van de gemeente Utrecht. De ruimte wordt gefaciliteerd door Vechtclub XL, creatieve broedplaats voor makers. Met speciale dank aan Sjaan van Riel van De Maakruimte.

Partners