Skip naar content

Ons advies voor Iets aanschaffen voor je organisatie

  • Mijn organisatie wil iets aanschaffen

Start de vragenlijst opnieuw

De organisatie waarin je werkt, heeft geld nodig om iets aan te schaffen. Bijvoorbeeld een geluidsinstallatie, podium of bestelauto. Deze spullen of productiemiddelen wil je organisatie voor meerdere jaren gaan gebruiken, of voor meer dan één project. Jij bent op zoek naar geld voor deze investering.

Op weg naar financiering

Hieronder staan de relevante geldbronnen voor je situatie. Ga voor meer verdieping naar de bijbehorende dossiers, en lees verder in het uitgebreide stappenplan. Laat je inspireren door de voorbeelden en ervaringsverhalen.

Geldbronnen

Eigen vermogen

Een financier is sneller overtuigd als je organisatie een deel van de kosten met het eigen vermogen betaalt. Meer weten? Bekijk het stappenplan!

Leverancierskrediet

Soms kun je met een leverancier afspreken dat je organisatie de kosten achteraf betaalt. Ga naar het stappenplan voor meer informatie.

Cultuurlening

Als je er zeker van bent dat je organisatie het geld kan terugbetalen, kun je ook geld lenen binnen de cultuursector. Bekijk het dossier Cultuurleningen en het stappenplan!

Lening van de bank

Misschien heeft je organisatie een lening nodig van meer dan €50.000. Lees in het stappenplan over lenen bij de bank.

Lease

Soms kun je iets leasen van een leverancier die gespecialiseerd is in een bepaald product. Meer weten? Ga naar het stappenplan!

Crowdfunding

Geld ophalen via een – online – campagne? Hoe dat moet, lees je in het stappenplan en het dossier Crowdfunding.

Culturele fondsen en subsidieverstrekkers zijn niet opgenomen in dit advies, want zij gaan er vaak vanuit dat je de productiemiddelen zelf al in huis hebt. Echter er zijn wel mogelijkheden. Je moet hen dan overtuigen van de waarde van de aanschaf voor je organisatie en jullie projecten. En uitleggen hoe de investering zichzelf gaat terugverdienen.

Hoe kies je de juiste financiering?

Hoe en waar je financiering vindt, hangt ervan af. Hoeveel geld heeft je organisatie nodig voor de aanschaf? Welke voorwaarden stellen financiers? De volgende stappen helpen je goed op weg:

  • 1. Bepaal hoeveel geld je organisatie nodig heeft, en wanneer.
  • 2. Doe onderzoek naar de relevante geldbronnen.
  • 3. Overtuig financiers!

Kijk ook eens op de website van de KvK. Hier vind je meer informatie over het kopen van bedrijfsmiddelen en op welke manieren je geld kan vinden voor de aanschaf.

Voorbeelden uit de praktijk

Om videoapparatuur en andere materialen te kopen, vroeg en kreeg Stream My Event een Talentlening van Cultuur+Ondernemen. Meer weten? Lees hier het hele verhaal van Stream My Event.

Heb je advies nodig?

Twijfel je over welke geldbronnen passen bij jullie situatie? Wil je advies over hoe je financiers overtuigt van het belang van de aanschaf? Kom dan vooral langs voor een oriëntatiegesprek. We helpen je graag vooruit.

Susanne Moed

Projectleider financieren