Skip naar content

Stap 1 Je kosten en baten

Hoeveel geld heb je nodig, en wanneer?

Je wilt voor je onderneming of beroepspraktijk bepaalde apparatuur of andere productiemiddelen aanschaffen, die je voor meerdere jaren wilt gebruiken. Bijvoorbeeld een computer, 3D-printer, muziekinstrument of bestelauto. Hoe en waar vind je geld om je aanschaf te betalen? We helpen je op weg!

Op weg naar financiering

In deze route vind je handige tips, filmpjes en verdiepende dossiers. Je leest ook hoe collega-kunstenaars of ondernemers geld regelden voor hun productiemiddelen. Je begint met uitzoeken wanneer je geld nodig hebt en hoeveel, waarna je je goed verdiept in de verschillende soorten geldbronnen. Tot slot bedenk je hoe je financiers kunt overtuigen.

Maar eerst...

Voordat je je kosten en baten uitzoekt, is het belangrijk vast te stellen wat je precies wilt gaan doen met je aanschaf en wat het je oplevert. De onderstaande tool helpt je hierbij.

Actie Bepaal wanneer je geld nodig hebt, en hoeveel

Je hebt een duidelijk tijdsoverzicht nodig van je verwachte uitgaven en inkomsten. Dan weet je namelijk precies wanneer je te weinig geld hebt. Een financier vindt het belangrijk dat je dit helder hebt. De volgende stappen helpen je op weg:

  1. Bepaal wat je precies wilt kopen voor je onderneming.
  2. Bereken de totale kosten voor deze aanschaf.
  3. Zoek uit wanneer je deze kosten moet betalen.
  4. Bereken wat je zelf kunt betalen en hoeveel geld je uit andere geldbronnen nodig hebt.
  5. Zoek uit wanneer en hoe je de financiering verwacht terug te kunnen betalen. Zorg dat je straks de financiƫle ruimte hebt om financiers af te lossen, rente te betalen en eventuele onderhoudslasten op te brengen.

Als ondernemer krijg je vaak de btw terug, maar je moet deze wel eerst zelf kunnen betalen. Weet dat niet iedere financier bereid is om ook de btw voor te schieten.

Meer weten over hoe je je kostenplaatje helder krijgt, of hoe je een langetermijnstrategie voor je onderneming maakt? De KvK legt in deze artikelen uit hoe je precies een ondernemingsplan maakt en hoe je op basis van het Business Model Canvas een businessplan maakt.

Klaar voor de volgende stap?

Weet je nu precies hoeveel geld je nodig hebt en op welk moment?

Ga dan naar stap 2, en vind uit op welke manieren je geld kunt vinden voor je aanschaf.

Heb je meer tijd nodig om verwachte kosten en baten uit te zoeken, gebruik dan deze pagina als checklist. Kom je er zelf niet uit, neem dan contact op met Cultuur+Ondernemen. We helpen je graag vooruit!