Skip naar content
Skip naar content

Publicatie Zo maak je de perfecte post

Heb je behoefte aan meer volgers? Of wil je beter zichtbaar zijn op de tijdlijn van anderen? Daar kan je veel zelf aan doen. Het werkt goed om jouw posts te verbeteren. Met deze oefening maak je een begin met het optimaliseren van jouw posts.

Stappenplan voor de beste Instagram-post

Stap 1: Bepaal je doel

Bedenk voordat je iets plaatst wat je wilt bereiken met je Instagram-post. Wil je je werk promoten, interactie genereren of je artistieke proces delen? Wil je nieuwe volgers aantrekken, veel likes of reacties krijgen, mensen inspireren of simpelweg iets verkopen? Als je een duidelijk doel voor ogen hebt, kun je beter bepalen wat voor soort post effectief gaat zijn en daarmee experimenteren.

Stap 2: Houd in je hoofd wie jouw doelgroep is

Wat zijn de interesses, behoeften en voorkeuren van jouw doelgroepen? Sluit jouw verhaal aan bij dat waarnaar ze op zoek zijn? Dat betekent ook dat je geen dingen post die ze niet van jou verwachten. Dus als jij altijd alleen vertelt over je werk, zitten je volgers vaak niet te wachten op een review van een vakantieadres

Stap 3: Gebruik afbeeldingen of video's van hoge kwaliteit

Kies foto’s of video's die opvallen, goed belicht zijn en passen bij de boodschap die je wilt overbrengen. Denk bij het maken van de video of foto ook aan wat voor soort post je wilt inzetten. Stories zijn bijvoorbeeld altijd verticaal en 9:16, dus als je een video horizontaal en 16:9 hebt opgenomen zal deze niet goed zichtbaar zijn.

Meer over video: de meeste gebruikers hebben hun geluid aan, dus zorg voor goede audio. Ook als je zelf niet aan het woord bent, kun je achtergrondmuziek toevoegen om de aandacht te trekken. Kijk voor inspiratie bijvoorbeeld eens naar kunstenaars die zogenaamde work-in-progress-video’s (#wip) plaatsen. Daarnaast kun je heel veel na het maken van je video nog aanpassen. Zoals de mogelijkheid om te kiezen met welke still de video begint. Denk hier goed over na zodat het een beeld is dat goed in je feed past. Er zijn ook veel gebruikers die juist zonder geluid kijken. In dat geval is een ondertitelde video een goed idee.

Stap 4: Schrijf een pakkend bijschrift

Vertel bijvoorbeeld iets over je denkproces. Of stel een vraag aan je volgers. Houd het beknopt: social media zijn gericht op snel scrollen en zoveel mogelijk zien. Zorg er dus voor dat je post kort en makkelijk te begrijpen is.

Stap 5: Voeg een call-to-action toe

Moedig je publiek aan om actie te ondernemen. Vraag ze om te reageren, te delen of te taggen. Of verwijs ze door naar je website of je link in bio.

Stap 6: Kies relevante hashtags

Hashtags helpen je post zichtbaar te maken voor een breder publiek. Gebruik relevante hashtags die populair zijn binnen jouw vakgebied. Maar overdrijf niet: kies een paar gerichte hashtags die vakgenoten ook gebruiken, of waarvan je denkt dat ze goed bij je werk passen. En voeg de locatie toe in je post.

Stap 7: Maak gebruik van de verschillende functies van Instagram

Je hoeft niet alleen maar ‘standaard’ berichten te plaatsen. Instagram biedt verschillende functies en formaten, zoals stories, reels of collab. Experimenteer met deze functies om je bereik te vergroten. Reels is net als stories een format voor video’s. Reels zijn vaak kort (tot 90 seconden), maar ze blijven, in tegenstelling tot stories, een vast onderdeel van jouw feed. Je kunt verschillende effecten gebruiken, zoals augmented-realityfilters (AR-filters) of een modus voor green screen. En je kunt spelen met de snelheid en getimede teksten.

Collab, is een samenwerkingspost. Jij plaatst een bericht en nodigt een ander uit om vermeld te worden als ‘collaborator’. Hierdoor is de post op 2-3 plekken te zien en ben je zichtbaar voor elkaars publiek. Je kunt nu in totaal drie mensen collaborator van een post maken. Dit kan je overigens alleen doen vanaf je mobiel en als je de post maakt, niet meer achteraf. Dus denk goed na wie je bijdrager maakt. Jullie delen vervolgens de likes, shares en opmerkingen. Je kunt een Collab bijvoorbeeld inzetten als je een expositie of voorstelling hebt, en graag wilt dat de volgers van het museum of theater jouw post ook zien, of als je te gast bent in een podcast.

Stap 8: Reageer op je volgers

Neem de tijd om te reageren op opmerkingen, vragen en berichten van je volgers. Dit laat zien dat je betrokken bent en waarde hecht aan hun reacties.

Stap 9: Gebruik hulpprogramma’s

Canva is bijvoorbeeld een fijn programma waarmee je je posts een eigen design kan geven. En Buffer is een handige tool voor het inplannen van posts. Dit helpt je om consistent te blijven en ervoor te zorgen dat je regelmatig content deelt.

Stap 10: Analyseer je resultaten

Maak gebruik van de analysefuncties van Instagram om inzicht te krijgen in welke posts jouw publiek waardeert. Dit kan alleen als je een zakelijk profiel hebt aangemaakt.

Tip: Instagram biedt zelf ook veel hulp aan voor zakelijke accounts, zie https://business.instagram.com/instagram-post-tips

Stappenplan voor de perfecte TikTok-video

Stap 1: Houd het kort

TikTok-video’s hebben een maximale lengte van 60 seconden, maar vaak zijn kortere video’s effectiever. Zorg ervoor dat je je boodschap binnen de eerste paar seconden duidelijk maakt om de aandacht van kijkers vast te houden.

Stap 2: Volg trends, maar blijf jezelf

Er zijn constant nieuwe dansjes en uitdagingen die viral gaan op het platform. Doe alleen mee aan een trend als jij er een eigen draai aan kunt geven en als het past bij het verhaal dat jij wilt vertellen. Inspelen op populaire trends en hashtags kan de kans vergroten dat je video’s worden opgemerkt door een breder publiek.

Stap 3: Gebruik muziek en geluidseffecten

TikTok heeft een uitgebreide bibliotheek met muziek en geluidseffecten die je kunt gebruiken om je video's levendiger te maken. Kies een nummer dat past bij de sfeer of boodschap van je video en maak gebruik van geluidseffecten om bepaalde momenten te benadrukken.

Stap 4: Maak gebruik van visuele effecten en filters

Experimenteer met verschillende effecten om een sfeer of stijl te creëren die bij jouw werk en verhaal past.

Stap 5: Voeg captions en tekst toe

TikTok biedt de mogelijkheid om tekst, captions en ondertitels aan je video’s toe te voegen. Maak hier gebruik van om je boodschap te versterken, belangrijke punten te benadrukken of context te bieden aan je video. Ondertitels helpen je om ook mensen te bereiken die bijvoorbeeld een auditieve beperking hebben of hun geluid uit hebben staan.

Stap 6: Wees actief en reageer

Neem de tijd om te reageren op reacties, vragen en berichten van je volgers. Dit helpt je om betrokkenheid en een community op te bouwen.

Stap 7: Analyseer je prestaties

Vergelijk het aantal weergaven, likes en reacties op je video's. Gebruik deze gegevens om te begrijpen welke soorten content goed werken. Pas je strategie aan op basis van die inzichten.

Tip: TikTok biedt zelf ook veel hulp aan voor zakelijke accounts, waaronder ook een creative toolbox