Interview Video: 3 makers over het vinden van financiering, hun grootste uitdagingen en gouden tips voor jou
Om te kunnen blijven maken wat je het liefste maakt, heb je geld nodig. Geld om een artistiek project te doen, maar ook geld om jezelf te belonen. Hoe doen andere makers dit? Welke obstakels komen zij tegen? En hoe gaan zij hiermee om? We vroegen het 3 deelnemers van het programma In the Mix: fotograaf Johan Nieuwenhuize, zangeres Sanne van Veen en botanisch erfgoedkunstenaar Marian van Weert.
Tijdens het programma In the Mix volgden wij een tiental makers in het vinden van financiering. De zogeheten ‘makers journeys’. In deze video delen drie van hen hun ideale financieringsmix, waarmee zij nu en in toekomst kunnen blijven maken.
[Muziek]
Sanne van Veen:
Ik ben Sanne van Veen. Artiest; ik ben zangeres. Mijn artiestennaam is Jackie Lou. En ik heb een hele leuke band. Die heet Jackie & the Facts.
Johan Nieuwenhuize:
Ik ben Johan Nieuwenhuize. Ik ben fotograaf en kunstenaar en ik heb een nieuw project ontwikkeld dat gaat over de vooringenomenheid van AI, de zogenaamde 'bias'.
Marian van Weert:
Mijn naam is Marian van Weert. Ik werk als expert, kunstenaar, ontwerper, met name met botanisch erfgoed.
Kun je wat vertellen over het project waarvoor je financiering hebt gezocht?
[Muziek]
Johan:
Het project gaat eigenlijk over een database met detailfoto's van mensen. Waardoor je als je naar die foto's kijkt, je direct een beeld maakt van de mens áchter dat detail. Mijn initiële wens was om daar een boek van te maken en een tentoonstelling. En op die manier ging ik het benaderen als een normaal kunstproject, zou je kunnen zeggen.
Marian:
Botanisch erfgoed ligt verstopt in de archieven van onder andere het Rijksmuseum, van Naturalis, maar ook van de New York Botanical Garden. En ik haal dat naar boven omdat het op dit moment heel erg gaat over klimaatverandering, en het verlies van soorten. Dus ik ging op zoek naar financiering voor wat we noemden de 'Big Bold Botanics'. Dus stevige planten, geen lullige tekeningetjes, stevige planten, grote kunstwerken.
Sanne:
Ik heb sinds anderhalf jaar een hele toffe band en wij wilden eigenlijk voor de eerste keer zelf muziek gaan opnemen. Het produceren van een plaat is gewoon ontzettend duur. Dat geld was er niet. Dus toen ben ik gaan oriënteren… Waar kan dat geld eventueel vandaan komen? En toen heeft Platform ACCT gevraagd of ze mee konden kijken in mijn makers journey. En die zijn toen eigenlijk gaan monitoren hoe dat ging. Dus waar loop je nou tegenaan? Wat zijn de dingen die beter zouden kunnen? Wat zijn obstakels, zodat we dat in de toekomst misschien beter kunnen maken of weg kunnen nemen?
Wat was je grootste uitdaging in de zoektocht naar financiering?
[Muziek]
Johan:
De grootste uitdaging waar ik tegenaan liep… Is toch het honorarium voor jezelf. Ik kom in een andere levensfase, ik kom in een andere fase van mijn carrière. Dus je hebt ook weer andere wensen… Je hebt iets anders nodig dan in het begin van je carrière. Ik kan niet meer de hele tijd bezig zijn met focussen op mijn werk. Je moet ook focussen op je gezin, op je thuis-situatie. Ik ben als kunstenaar ook nu heel erg op zoek naar continuïteit. En dat is supermoeilijk. Want, dat zit niet in de infrastructuur.
Sanne:
Voor ons debuutalbum hebben we financiering aangevraagd. Dat bleek lastiger dan ik had gehoopt. Er zijn heel veel opties en het is allemaal net even anders. En als je geen verstand hebt van financiering dan is het nogal een kluif om je daarover in te lezen. De echte grote chunk, 15.000 euro, die hebben we helaas niet gekregen. Dus dat was toen wel een tegenvaller ook gezien de hoeveelheid werk die er toch in zo'n aanvraag gaat zitten.
Marian:
Dat heb ik ook meegemaakt. Je bent er gewoon een week mee bezig. En je krijgt gewoon niet die financiering. En dat is niet alleen een week tijd wat je kwijt bent. Maar het geeft wel een flinke domper. Ja, dat doet echt wel iets. Iedereen doet daar misschien… Deels wil je daar heel makkelijk overheen stappen. Nee, maar het doet echt iets. Het is echt niet niks. Je tijd, plus dat je dan toch een beetje aan jezelf gaat twijfelen.
Johan:
Ja, het is ook wel pijnlijk. Dat het is gewoon echt wat dat betreft niet… Ja, mogelijk is om er echt een bestaan mee op te bouwen.
Hoe ziet voor jou de ideale financieringsmix eruit?
[Muziek]
Johan:
Ik werd door het project met Platform ACCT ook wel weer met de neus op de feiten gedrukt. Oh, er zijn nog veel meer mogelijkheden die je kunt verkennen.
Sanne:
Ik vond de crowdfunding onwijs leuk om te doen. Het is een verbindend iets. Het brengt je heel erg in contact met de mensen die om je heen staan, je netwerk, maar ook potentiële luisteraars.
Marian:
Tijdens de journey werd ook duidelijk dat je geld kunt lenen, op verschillende manieren. Als je leent moet je natuurlijk ook kunnen terugbetalen. Ik ging daardoor aanscherpen. Dus lenen is oké, dat was één eye-opener. Dat kan op verschillende manieren, ook bij je vrienden en eventueel de mecenas, als je een goed verhaal hebt en een goed product. En dus bij Cultuur+Ondernemen. Dat was absoluut een eye-opener.
Johan:
De ideale financieringsmix is altijd iets wat heel breed is. En dat heb ik altijd gehad in al mijn projecten. Verschillende fondsen proberen aan te schrijven. Eigen investering, het liefst zo laag mogelijk natuurlijk. En ook financiering door middel van crowdfunding.
Sanne:
Ja, toch spannend. Gaan we het redden of niet? En als je het niet redt dan krijg je ook helemaal niks. Maar ik ben heel blij dat we het hebben gedaan. En daar hebben we alsnog 14.000 euro mee opgehaald. Dus dat is niet normaal. Daarvan kunnen we nu alsnog het album opnemen.
Marian:
Wat ik heel mooi vind aan lenen is dat je nog veel meer gaat zitten op niet alleen maar je idee en je droom en je kunst. Nee, het is gewoon meer een bedrijf. En daardoor ben ik een lezing gaan doen, waar ik geld voor vraag. Ik doe tours voor toeristen waar ik geld voor krijg. En ik heb hele mooie sets van kaarten gemaakt. A5-kaarten en ook groter.
Johan:
Voor mij begon dat project met de wens om detailfoto's te maken van mensen. En gaandeweg is het project steeds verder ontwikkeld. En is het nu een workshop die ik geef in grote organisaties. Dus dat is eigenlijk iets heel anders. Dus eigenlijk dat mijn werk als fotograaf, dat dat als kunstproject impact heeft binnen die workshop in het bedrijfsleven. Meer dan dat het getoond wordt als kunstproject.
Wat is jouw gouden tip voor andere makers?
[Muziek]
Sanne:
Ik denk dat de belangrijkste les die ik heb geleerd in het zoeken naar financiering is dat je niet voor één ding moet kiezen. Je moet echt proberen om bij verschillende instanties aan te vragen - of een crowdfunding - en altijd iets achter de hand te hebben. Want de kans is gewoon aanwezig dat je 'nee' krijgt. En dan is het gewoon heel zuur als dat het enige was wat je hebt aangevraagd.
Johan:
Ik denk dat het heel belangrijk is voor iedere maker dat je maakt wat je zelf wil maken. Want anders komt het nooit geloofwaardig over. En wat daarnaast heel belangrijk is, is denk ik, veel meer inkomsten zelf genereren. Waardoor ik zelf eigenlijk mijn basis op orde heb en niet meer afhankelijk ben van die fondsen.
Marian:
Het is natuurlijk mooi als je wel geld kunt krijgen als subsidie. Dat is zeker mooi, maar het kost je ook heel veel tijd. Dus die afweging moet je heel goed maken. Dus als het gewoon terugverdienen is, wat je praktijk sowieso ook gezonder maakt en je product, dan zou ik toch voor een lening gaan.
[Muziek]
Camera & Montage
Emiel Janssen
Oogdruk 12
In the Mix is een programma van Cultuur+Ondernemen, Platform ACCT en voordekunst
Mogelijk gemaakt door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Ik ben als kunstenaar ook nu heel erg op zoek naar continuïteit. En dat is supermoeilijk. Want, dat zit niet in de infrastructuur.
- Fotograaf en kunstenaar Johan Nieuwenhuize
Het is natuurlijk mooi als je wel geld kunt krijgen als subsidie. Dat is zeker mooi, maar het kost je ook heel veel tijd. Dus die afweging moet je heel goed maken.
- Botanisch erfgoedkunstenaar Marian van Weert
Ik denk dat de belangrijkste les die ik heb geleerd in het zoeken naar financiering is dat je niet voor één ding moet kiezen.
- Artiest en zangeres Sanne van Veen, artiestennaam Jackie Lou
Over In the Mix
Het programma In the Mix wil de arbeidsmarktpositie versterken van zelfstandig makers in de culturele en creatieve sector door een diverse en voor hen passende financieringsmix. In anderhalf jaar tijd brachten de initiatiefnemers Platform ACCT, Cultuur+Ondernemen en voordekunst makers en financiers dichter bij elkaar. Uit de gedeelde kennis en inzichten hebben zij diverse kennisproducten ontwikkeld, waaronder deze video.
Meer weten over het programma In the Mix?
Makers op zoek naar financiering: over de makers journeys van In the Mix
Werken aan een stevige financieringsmix voor makers: dit is de stand van zaken voor het programma In the Mix
Of kijk op: de website van Platform ACCT.
Partners
-
Stuur een e-mail naar Susanne Moed susanne@cultuur-ondernemen.nl -
Bekijk de LinkedIn pagina van Susanne Moed