Skip naar content
Skip naar content

Ervaringsverhaal Studio manager Lola Jansen kreeg door Slagkracht meer rust en zelfvertrouwen

Als studio manager bij Studio Sabine Marcelis is Lola Jansen als een van de weinigen van haar collega’s níet bezig met design. Daardoor mist ze soms het sparren met vakgenoten. Ze deed mee met Slagkracht en kreeg meer rust en zelfvertrouwen.

Vrouw kijkt lachend naar links (rechts voor de kijker)
Studio manager Lola Jansen, fotograaf Titia Hahne

Vertel eens iets over jezelf en de studio?

“Ik heb filosofie gestudeerd met een master Kunstbeleid en Kunstbedrijf. Daarna werkte ik een paar jaar als fondsenwerver en freelance adviseur voor ontwerpers. Tweeënhalf jaar geleden werd ik studio manager bij Studio Sabine Marcelis, een ontwerpbureau voor installaties en productontwerpen. We werken veel met glas, licht en kunsthars. Je kent ons misschien van onze gekleurde kubussen van kunsthars. Ons designteam bestaat uit Sabine Marcelis en vier andere ontwerpers. Verder hebben we iemand die de financiën regelt. En ik houd me bezig met alles wat niet design is: klantcontact, personeel, het transport van de objecten, noem maar op.”

Is het eenzaam om als niet-ontwerper bij een ontwerpbureau te werken?

“Ik heb niet het gevoel dat ik er alleen voor sta. We trekken de kar echt samen. Maar soms is het lastig dat ik niet met iemand kan sparren. Frustraties over dingen die niets met ontwerpen te maken hebben kan ik niet zo goed delen.”

Heb je daarom meegedaan aan Slagkracht?

“Als je een solobaan hebt, zoals ik, moet alles uit jezelf komen. Je hebt wel een idee van wat goed is en welke kant je op wilt, maar je mist een referentiekader. Ik ben soms best onzeker: doe ik het wel goed? Kloppen mijn ideeën? Ik heb geen vakgenoten waaraan ik me kan toetsen. In de fondsenwerving, waar ik hiervoor werkte, wordt wél veel informatie uitgewisseld. Dat miste ik heel erg. Dus toen ik las over Slagkracht, dacht ik: daar krijg ik de antwoorden die ik nodig heb.”

Je volgde de Slagkracht-training Persoonlijk leiderschap. Heeft dat je geholpen?

“De training heeft me een enorme rust gegeven. Het liefst zou ik ieder jaar zo’n reflectiemomentje willen. Even een stap terugdoen en nadenken over waar je staat en wat je wilt. Ik heb geleerd dat ik meer vertrouwen mag hebben in mijn ideeën over wat goed is voor de studio. En dat ik ook best om hulp kan vragen. Er is geen opleiding voor mijn werk, dus waar haal ik anders de expertise vandaan? Uit de praktijk, of van buiten. Ik heb veel nieuwe mensen leren kennen. We hebben tot nu toe nog geen contact gehad, maar ik voel geen drempel om ze te bellen als ik eens ergens tegenaan loop.”

Je hebt ook meegedaan aan Zakelijk leiders op toer. Waarom koos je daarvoor?

“De training Persoonlijk leiderschap was heel intiem en persoonlijk. Er werden mooie inzichten gedeeld en we hadden waardevolle gesprekken. Maar wat ik miste, waren praktische tips. Daarom heb ik me aangemeld voor Zakelijk leiders op toer. Dat was heel inspirerend. Met een groepje van zes mensen gingen we op bezoek bij andere culturele instellingen en mochten we een uur praten met de zakelijk verantwoordelijken. Wij gingen naar Het HEM, het Centraal Museum en Internationaal Theater Amsterdam (ITA).”

Wat vond je zo inspirerend?

“Het is een unieke manier om een keer bij een andere organisatie te kijken. Er waren geen taboeonderwerpen. Iedereen gaf heel eerlijk en open antwoord. Wat me van Zakelijk leiders op toer vooral is bijgebleven, is het bezoek aan het Centraal Museum. Marco Grob, de zakelijk directeur daar, vertelde dat hij één dag in de week afstand nam van zijn dagelijkse werkzaamheden. Om te reflecteren op wat er speelt in zijn organisatie, en op wat voor leider hij wil zijn. Hij koos ervoor om die dag geen meetings in te plannen. Dat vond ik heel mooi.”

Zijn er dingen die je zelf anders bent gaan doen in je dagelijkse praktijk?

“Wij houden nu één vrijdag in de maand een halve dag vrij. Dat maakt al een groot verschil. Het zorgt voor meer rust en nieuwe ideeën. En we hebben ‘heilige momenten’ ingebouwd: elke twee weken heb ik een overleg met Sabine en mijn financiële collega. Dat gaat altijd door. Hoe druk het ook is, wat er ook gebeurt. Dat helpt om rust in de organisatie te brengen.”

Gekleurde kubussen van kunsthars op de voorgrond, daarachter verhuiskisten.
Candy Cubes van Studio Sabine Marcelis. Beeld: Pim Top

Wat is jouw tip voor andere zakelijk verantwoordelijken?

“Stap regelmatig uit je dagelijkse bezigheden. En zoek een sparringpartner, binnen je organisatie of daarbuiten. Zakelijk leiders op toer kan ik iederéén aanraden, niet alleen zakelijk verantwoordelijken. Zo’n kijkje in de keuken is verrijkend voor je organisatie.”

Een programma specifiek voor zakelijk verantwoordelijken in de culturele en creatieve sector, heeft dat meerwaarde?

“Ja, omdat iedereen in exact dezelfde situatie zit! Wij hadden een heel gemengde groep. Sommigen zaten al langer in het vak; zij hadden de rust om ons adviezen te geven. De junioren in de groep konden hen juist lostrekken uit de tunnelvisie die ze misschien hadden.”

Wat zijn jouw eigen vervolgstappen als je denkt aan verdere professionalisering?

“Er komt een uitbreiding van ons zakelijk team, dus ik krijg hulp. Ik verwacht dat dat meer ruimte vrijspeelt voor mij. Om verder te werken aan een gestroomlijnde organisatie waarin iedereen gelukkig is en mooie dingen kan blijven doen. En waarin ik een nog betere steun voor het team kan zijn.”

Over Slagkracht

In de culturele en creatieve sector is het artistieke of creatieve product vaak leidend. Als zakelijk leider maak je het mogelijk; jij zorgt ervoor dat alle randvoorwaarden goed geregeld zijn. Een essentiële rol, maar het kan weleens een eenzame baan zijn. Daarom is er nu Slagkracht, een ontwikkelprogramma speciaal voor zakelijk verantwoordelijken bij culturele en creatieve organisaties. Slagkracht bestaat uit verschillende (online en offline) onderdelen, waaraan je naar keuze kunt deelnemen: maandelijkse trainingen op het gebied van persoonlijk leiderschap, risicomanagement en strategievorming; een exclusieve toer langs gerenommeerde zakelijk leiders van toonaangevende culturele organisaties; videocolleges om in je eigen tijd te volgen; blogs over geleerde lessen van zakelijk leiders en een inspirerende podcast. Daarnaast kom je in contact met collega’s uit de sector, wissel je ervaringen uit en leer je van elkaar.