Skip naar content
Skip naar content

Ervaringsverhaal Slagkracht - Bellen met... Anne-Marie Geldhof

In het najaar van 2022 gaat een groep zakelijk verantwoordelijken op bezoek bij drie gerenommeerde zakelijk leiders uit de creatieve en culturele sector. Bezoeken die hen inspireren in hun leiderschap, handvatten geven in het praktisch leiden van hun organisatie en hen helpen om zichzelf te positioneren in het veld. Op donderdag 29 september vond het eerste bezoek plaats bij Het HEM in Zaandam en ontmoetten we zakelijk leider Sarah de Jonge.

Welke lessen deden de deelnemers op? En wat namen ze mee naar huis? We belden met Anne-Marie Geldhof, artistiek coördinator, planning en verkoop bij Het Zuidelijk Toneel, om te horen wat zij heeft meegenomen uit het bezoek.

Op wat voor plek kwam je terecht?

Ik vond Het HEM ontzettend inspirerend, een oude kogelfabriek die nu dienst doet als huis voor eigentijdse cultuur waar o.a. kunst, muziek, eten, dans samenkomen. Vijf jaar geleden heeft Sarah de Jonge de plek samen met de artistiek directeur vormgegeven. De plek maakt enorm nieuwsgierig, daar wil je bij zijn. Daarnaast is het ook een plek met veel mogelijkheden (200 meter lang), maar ook met beperkingen in bijvoorbeeld duurzaamheid. In dat spanningsveld opereert Sarah en daardoor is het een plek die constant in beweging is.

Deelnemers programma Slagkracht tijdens hun bezoek aan Het HEM
Deelnemers "Zakelijke leiders op toer" tijdens hun bezoek aan Het HEM

Waarom doe je mee aan dit programma?

Onlangs heb ik een jaar lang het traject LinC lage landen gevolgd, sindsdien is de knop omgezet om de stap te maken richting zakelijk leiden. Nu ben ik op zoek naar meer praktische tools, kennis en wil ik graag mensen ontmoeten die mij extra voeding kunnen geven om mij te ontwikkelen.

Op mijn werk zit ik in een doordenderende trein, waar het lastig is om stil te staan om die ontwikkeling op te zoeken. Het is fijn om tijdens zo’n ochtend als deze bezig te zijn met het bredere werkveld en te leren van anderen.

Sarah de Jonge, zakelijk leider Het HEM
Sarah de Jonge, zakelijk leider Het HEM

Wat is je bijgebleven van het gesprek met Sarah?

Ik vond het inspirerend om te zien dat Sarah als zakelijk leider vertrekt vanuit haar intrinsieke motivatie en heel scherp heeft waar de organisatie voor staat. Ze houdt constant voeling met de mensen op de vloer en zorgt ervoor dat ze nooit alleen in de trein stapt, maar altijd met de rest van het team. Ze blijft trouw aan die intrinsieke motivatie, ook in tijden van drukte of crisis. Sarah is continue bezig met het zorgen dat iedereen zich onderdeel voelt en ook wordt van het succes dat ze als organisatie proberen na te streven.

Een andere fijne les vond ik dat je jezelf moet afvragen wat je als zakelijk leider nodig hebt om je comfortabel te voelen binnen je functie. Het is altijd goed om na te denken waar je hulp bij nodig hebt en die dan ook inschakelt. Weet wat je wel en niet kan. Daar spreekt ook rust en vertrouwen uit.

Het volgende bezoek brengen we aan Marco Grob van het Centraal Museum, waar ben je nieuwsgierig naar?

Ik ben vooral benieuwd naar wat voor pad Marco heeft afgelegd. Ik voel mezelf soms een newbie in het vak, maar iedereen is ooit een newbie geweest. Welke blunders heeft hij gemaakt en waar is hij trots op? Oftewel, wat heeft hij allemaal meegemaakt voordat hij op deze plek terecht kwam?

Bio Anne-Marie Geldhof
Geboren in Sudan, getogen onder Rotterdam, opgeleid als cultureel antropoloog in Utrecht en inmiddels geland tussen het fruit in De Betuwe. Tijdens de studie was zij werkzaam bij RASA, podium voor Wereldmuziek in Utrecht en terechtgekomen in het culturele veld. Via. o.a. Zina Platform/ Adelheid Roosen, Veenfabriek, Theater Artemis en vele freelance plekken is Anne-Marie inmiddels alweer flinke periode aan de slag bij Het Zuidelijk Toneel. Het Zuidelijk Toneel maakt zo’n 12-20 kleine én grote producties per jaar voor theaterzalen, locaties, festivals en daarbuiten. Als artistiek coördinator coördineert zij intern de boel. Ze spreekt daar met verschillende makers, maakt plannen, planningen, begrotingen en contracten. Daarnaast is zij ook verantwoordelijk voor de spreiding van hun aanbod en reist zij zodoende ook stad en land af om samen met programmeurs te kijken naar passend aanbod om samen prikkelende verhalen naar publiek te brengen.

Thumbnail Anne Marie Geldhof fotograaf Annavan Kooij 1447
Anne-Marie Geldhof - @Anna van Kooij

Ontwikkelprogramma

Begin 2022 lanceerde Cultuur+Ondernemen het ontwikkelprogramma Slagkracht, waar je als zakelijk verantwoordelijke handvatten krijgt aangereikt om je te ontwikkelen en te professionaliseren binnen de zakelijke kant van de culturele en creatieve sector. Met Slagkracht bieden we een online en offline platform waar je maandelijks aan een programma kunt deelnemen over uiteenlopende onderwerpen, waarmee je een stevige basis legt in je vak.