Overzicht Ontdek je eigen pad als zelfstandig kunstenaar en creatief maker
Help: waar begin ik? Dit is een vraag die iedere startend zelfstandig maker of kunstenaar in gedachten weleens stelt. Vergelijk jezelf niet met anderen en neem de ruimte om je eigen pad te ontdekken. Stap voor stap kom je in beweging. We geven je in dit artikel tips om in beweging te komen. Ook de kennisgids voor starters helpt je verder op weg: op jouw eigen tempo en manier.
Starten als zelfstandig maker of kunstenaar is spannend en vraagt nogal wat. Je hebt doelen en dromen. Om die te bereiken, wil je werken aan een toekomstbestendige beroepspraktijk. Maar hoe kom je daar? Voor je gevoel moet je van alles tegelijk. En je pakt het graag meteen goed aan. Dan is er nog je artistieke kant. Op dat vlak ben je gewend om te onderzoeken, uit te proberen. Zaken van verschillende, creatieve kanten te bekijken. Vanuit verbeeldingskracht te werken. Wat als je die vaardigheden zou kunnen gebruiken om aan je beroepspraktijk te werken?
Onderzoek wat jij nodig hebt
Goed nieuws: dat kán. Ondernemerschap is namelijk niet meer dan: zorgen dat jij je dromen en doelen waar kan maken. Dat hoeft niet meteen perfect. Zie ondernemerschap als een kans om je persoonlijk te ontwikkelen. Benader het op eenzelfde wijze als je artistieke werk: vanuit nieuwsgierigheid en met een onderzoekende geest. Je hebt niet meteen hét antwoord. En waarschijnlijk bestaat hét antwoord ook niet. Ook gevestigde kunstenaars en makers worstelen soms én ontwikkelen zich nog steeds verder. Maar door op deze manier op zoek te gaan naar jouw route in het ondernemerschap, creëer je ruimte voor jezelf. Je focust op je eigen pad. En op jouw weg kan niemand je inhalen.
Kijk ook achterom
Hoe kom je nu op je persoonlijke pad terecht? Wanneer je werkt aan je beroepspraktijk is het verleidelijk om de blik alleen op de toekomst te richten. Logisch, want daar werk je naartoe. Maar vergeet ook niet terug te blikken. Want je hebt waarschijnlijk al heel wat gedaan. Bijvoorbeeld een expo, bijeenkomst of optreden waar je interessante mensen sprak. Of een docent die enthousiast was over je werk. Dit zijn ambassadeurs van je werk, en de start van je netwerk. Benader hen voor een kop koffie. Een face-to-face gesprek is de manier om jouw vraag op tafel te leggen. Vertel bijvoorbeeld dat je werkt aan je beroepspraktijk, en je oriënteert op de vervolgstappen. Deel je dromen en doelen. Mensen denken vaak graag met je mee. Op welke plek past jouw werk, volgens hen? Wat zien zij als een logische stap voor jou? Zo benut je het netwerk dat je al hebt op een effectieve manier. En je bouwt er dat netwerk ook weer verder mee uit. Het is een eerste stap om in beweging te komen.
Ontwikkel en leer sámen
Ook een belangrijke: leren en ontwikkelen doe je niet alleen, maar samen. Een goed idee is dus om peers om je heen te verzamelen. Dat kunnen studiegenoten zijn, of kunstenaars uit hetzelfde ateliercomplex. Kom regelmatig bij elkaar en bespreek ook moeilijke onderwerpen. Dat waar je je zorgen over maakt, wat minder goed gaat dan gehoopt. En wat juist goed gaat. Door dit met elkaar te bespreken merk je dat je er niet alleen voor staat. En, belangrijker nog: je kunt elkaar vooruit helpen met eigen ervaringen. Bovendien zijn zij je spiegel: jouw unieke waarde en kracht zie je vaak beter door de ogen van een ander.
Ontdek jouw artistieke handschrift
Een belangrijk onderdeel van je pad als zelfstandig kunstenaar is het ontdekken van je artistieke handschrift. Dit kun je je waardepropositie noemen, je aanbod of misschien zelfs je cadeau aan de wereld. Het is de unieke waarde die jij als maker toevoegt. Neem de tijd om deze waarde te ontdekken. Wat maakt jouw werk bijzonder? Waarom zouden opdrachtgevers, klanten, of fondsen juist met jou willen samenwerken?
Misschien herken je het wel: je maakt een wandeling of praat bij met een vriend, en ineens schiet het je te binnen. Dít is wat ik wil zeggen. Dit is waar mijn werk over gaat. Schrijf het op. Zoek een plek om deze notities te bewaren, zodat je er regelmatig naar kunt kijken. Dit is de eerste bron om uit te putten als je verder gaat nadenken over je propositie.
Vind je het moeilijk om duidelijk te maken aan andere wat jouw artistieke kracht is? Meld je aan voor de webinar Profileren kan je leren! Tijdens deze online sessie ontdekken we samen wat jou uniek maakt en zetten we dat om in een heldere omschrijving die je kunt gebruiken om jezelf en je werk te presenteren.
Laat je niet afleiden door ingewikkelde of spannende termen
Ondernemerschap. Waardepropositie. Business Canvas. Als het over je beroepspraktijk gaat, kom je dit soort termen tegen. Ook wij strooien ermee, in deze kennisgids en op onze website. Laat je er vooral niet door uit het veld slaan. Want het hoeft allemaal niet moeilijk of hoogdravend te zijn, en zeker niet meteen perfect. We schreven het al: ondernemerschap is een continu proces. Het is een manier om je te ontwikkelen en in beweging te komen én blijven. En een aanpak waarmee je je beroepspraktijk toekomstbesteding maakt, waardoor jij je kunt blijven ontwikkelen als maker.
Cultuur+Ondernemen is er voor jou. Met tools, oefeningen en artikelen. Die vind je in deze kennisgids. Op deze manier helpen we je graag op weg. Heb je een vraag waarover je wil sparren met een van onze adviseurs? Dat kan tijdens een oriëntatiegesprek.
-
Stuur een e-mail naar Faye Holdert faye@cultuur-ondernemen.nl -
Bekijk de LinkedIn pagina van Faye Holdert