Skip naar content
Skip naar content

Ervaringsverhaal Met Slagkracht op weg naar een stabiele organisatie

Sinds anderhalf jaar is Anne Mul directeur-curator bij Nieuwe Vide in Haarlem, een kunstpodium en broedplaats waar experiment en talentontwikkeling centraal staan. Op dit moment werkt hen aan een transformatie: van een afhankelijke naar een toekomstbestendige organisatie. De trainingen van ontwikkelprogramma Slagkracht gaven daarbij structuur, inzicht én bevestiging. “Ik overzie nu beter welke stappen nodig zijn om onze doelen te bereiken.”

Je was al voor je directeur werd betrokken bij de organisatie. Hoe zit dat?

Directeur curator Anne Mul staat voor de ingang van Nieuwe Vide
Anne Mul door fotograaf Miles Silvagni


“Van huis uit ben ik interdisciplinair onderzoeker en maker. Zo werkte ik op verschillende plekken als zzp’er en zette ik een aantal collectieven op, zoals Haarlem Town Queers. Ik huurde in die tijd een ruimte bij de broedplaats van Nieuwe Vide. Ik vond het belangrijk om betrokken te zijn als huurder: ik dacht mee over exposities en zette mijn netwerk in voor de organisatie. Op een bepaald moment vroeg het bestuur mij te solliciteren op de functie van curator en projectmanager. Dat heb ik ongeveer drie jaar gedaan. Zo ben ik er ingerold.”


In je huidige functie ben je verantwoordelijk voor het zakelijke deel van de organisatie. Hoe ging de overgang van je vorige naar je huidige functie?

“Ik ben ondernemend. Als ik iets zie dat beter of anders kan, pak ik het meteen aan. Toen ik nog projectmanager was, ben ik bijvoorbeeld begonnen met het bouwen van een community rond Nieuwe Vide – intern en extern, onder andere met onze huurders. Op bepaalde vlakken nam ik dus al de leiding. De overgang naar directeur van de organisatie voelt daardoor niet eens zo groot.”

Aan het gebouw van de Nieuwe Vide hangt een spandoek met verschillende portretten en de tekst 'We stand in solidarity'. Onder de portretten staat 'Los and never found' by Ahmad Mallah
Lost and never found – Ahmad Mallah, Nieuwe Vide. Fotograaf: Eva Kreuger

Wat zijn uitdagingen voor jou als directeur-curator?

“Als leidinggevende moet ik omgaan met de afhankelijkheid die we als relatief kleine organisatie hebben. We halen een belangrijk deel van onze financiering uit subsidies. Gelukkig is de structurele subsidie vanuit gemeente Haarleem verlengd met vier jaar en krijgen we een structurele bijdrage vanuit het Mondriaan Fonds.

We zijn ook afhankelijk van de eigenaar van ons pand. Van de dertig jaar dat Nieuwe Vide nu bestaat, huurden we het grootste deel via tijdelijke contracten. Dat zorgde voor onzekerheid en hield groei en professionalisering tegen. Gelukkig hebben we zicht op een nieuwe locatie per 2028, waar we mogen blijven. Dat betekent dat we eindelijk kunnen bouwen aan een gezonde, stevige basis voor onze organisatie.”

Dat sluit mooi aan bij de training Van projectorganisatie naar toekomstbestendige-organisatie van het programma Slagkracht die je het afgelopen jaar volgde.

“Absoluut. Dit is precies het punt waar we ons nu bevinden: hoe zorgen we dat de lange lijnen in de organisatie geborgd zijn, zodat we gezond kunnen groeien?”

Hoe beviel de training?

“Goed! Ik begon aan de functie van directeur-curator met heel veel stukjes kennis: ik weet hoe je leidinggeeft bij producties, hoe je vrijwilligers aanstuurt, hoe je een collectief opricht. De training bracht de benodigde kennis bij elkaar en structureerde die. Ik kreeg daardoor het totaalplaatje duidelijk in beeld. Enorm belangrijk, want ik overzie nu beter welke stappen nodig zijn om onze doelen te bereiken.

Dat gold trouwens ook voor de andere trainingen. Ik deed bijvoorbeeld mee aan Grip op je financiën. Dat is geen workshop balans lezen, maar een training die het volledige pakket aan relevante informatie en tools op een rij zet. In heel praktische, toepasbare zin. Dat gaf mij inzicht en tegelijkertijd de bevestiging: we zijn al goed bezig.”

Er hangen verschillende gekleurde touwtjes door elkaar als een soort spinnenweb. Drie bezoekers zijn bezig met het spannen van nieuwe draden en knopen ze aan elkaar.
Interactieve installatie van Lola Maggi 'Spreading Seeds: Reflections on forming futures' van Nieuwe Vide. Fotograaf: Bogdan Bordeainu

De trainingen van Slagkracht volg je in een groep met startend zakelijk leiders van andere culturele organisaties. Hoe was dat?

“Het maakte de trainingen nog waardevoller. Kijk: het werk van een directeur of leidinggevende kan eenzaam zijn. Door de kennisuitwisseling met de anderen in de trainingsgroep en de bevestiging die je elkaar geeft, voelt het minder alleen. En het geeft ook gewoon inspiratie. Het is prettig om met gelijkgestemden te sparren over hoe je de dingen aanpakt. Je leert enorm veel van elkaar, juist omdat je ieder net vanuit een andere invalshoek kijkt of denkt. Bijvoorbeeld over hoe een ander diens organisatie inricht, in en met de organisatie reflecteert of omgaat met het delen van begrotingen in de organisatie. Daar sluit Slagkracht goed bij aan.”

Ben je door de trainingen dingen anders gaan doen in je dagelijkse praktijk?

“Om een toekomstbestendige organisatie te worden, moeten we specialiseren. Dat besef is door de trainingen sterker geworden. Neem bijvoorbeeld een vrijwilligerscoördinator. In onze organisatie zijn vrijwilligers een belangrijk onderdeel. Zo’n coördinerende functie is dan niet iets dat je erbij doet. Dat komt de kwaliteit niet ten goede en belemmert groei. Daarom hebben we nu iemand die zich daar volledig op richt.

Daarnaast zijn we op zoek naar een zakelijk coördinator. Iemand die mij ondersteunt bij het uitvoeren van het beleid, met het schrijven van plannen en verantwoordingen en bij het maken van begrotingen. Je kúnt niet alles alleen. Zo krijg ik meer tijd en ruimte om te focussen op de lange lijn van de organisatie. De trainingen gaven mij de bevestiging dat dit de juiste stap was voor ons.”

Tentoonstelling Untold-Unfold met kunstenaars Meli Kuhn, Marianne Lammersen en Candela Murillo. Fotograaf: Bogdan Bordeainu

Heb je een tip voor andere startend zakelijk leiders?

“Zoek elkaar op. Ik geloof sterk in het ecologisch netwerk-denken: ik zie anderen niet als concurrent, maar juist als partijen van wie ik kan leren en die ik op mijn beurt weer kan helpen. Dat stimuleren we ook hier, bij Nieuwe Vide, door de huurders van onze broedplaats actief bij de organisatie te betrekken. Het zorgt voor een fijne sfeer en we creëren hiermee vrij letterlijk een broedplaats waar nieuwe ideeën ontstaan en groeien. Zo werkt dat ook tussen organisaties in de cultuursector. Laten we elkaar helpen, door kennis te delen. Daar worden we uiteindelijk allemaal sterker van.”

Slagkracht geeft jou als zakelijk verantwoordelijke handvatten. Het programma helpt je te ontwikkelen en te professionaliseren in de zakelijke kant van de culturele en creatieve sector. Slagkracht biedt een online en offline platform waar je maandelijks kunt deelnemen aan een programma met uiteenlopende onderwerpen, waarmee je een stevige basis legt onder je vak.