Skip naar content
Skip naar content

Ervaringsverhaal De zelfevaluatiescan hielp toezichthouders van het Luxor Theater structuur aan te brengen in hun denken

Bart Gerretsen maakte dit jaar (2021) met de raad van toezicht van het Luxor Theater gebruik van de Zelfevaluatiescan van Cultuur+Ondernemen, een tool die helpt bij de evaluatie van een bestuur of raad van toezicht. Dankzij de scan en begeleiding haalde hij waardevolle inzichten op, die hij en zijn raad van toezicht de komende tijd in acties gaat omzetten.

Bart Gerretsen, toezichthouder Luxor Theater Rotterdaqm
Bart Gerretsen, © Khalid Amakran
Dankzij de uitkomst van de zelfevaluatiescan hebben wij structuur kunnen aanbrengen in ons denken.

Enthousiaste ervaring

“Ik ben ook lid van de raad van toezicht van het Rotterdamse debatpodium Arminius, waar we deze scan van Cultuur+Ondernemen al eerder lieten uitvoeren. Daar waren we zo enthousiast over, dat ik ook aan de raad van toezicht van Luxor Theater voorstelde om onze zelfevaluatie te laten begeleiden door Cultuur+Ondernemen.”

Ervaren culturele kracht

“De vragenlijst van Cultuur+Ondernemen is sterk van opzet en zet aan tot reflectie. Het gaf ons een goed beeld van de zaken waarop we ons de komende tijd willen richten. De begeleider is duidelijk een ervaren bestuurlijke kracht. Het is prettig dat Cultuur+Ondernemen zoveel ervaring heeft in de culturele sector: sommige zaken, zoals de omgang met stakeholders, werken in deze branche nu eenmaal anders dan in andere. Wij zijn als theater bijvoorbeeld sterk afhankelijk van de gemeente Rotterdam. Het is fijn dat de begeleider die relatie begrijpt.”

Aanbeveling

“Dankzij de uitkomst van de zelfevaluatiescan hebben wij structuur kunnen aanbrengen in ons denken: we focussen ons nu op de prioriteiten. We raden het traject van Cultuur+Ondernemen van harte aan. Ik verwacht dat de organisatie op die manier nog vaker opdrachten zal binnenkrijgen: in de culturele sector verspreiden positieve verhalen zich snel. Na deze prettige kennismaking gaan we Cultuur+Ondernemen zeker ook inzetten op andere vlakken. We hopen bijvoorbeeld via Cultuur+Ondernemen nieuwe leden voor onze raad van toezicht te werven.”

De Zelfevaluatiescan helpt bij de evaluatie van het bestuur of raad van toezicht. Het is een ondersteunende online tool, speciaal ontwikkeld voor de cultuursector.