Skip naar content
Skip naar content

Ervaringsverhaal De zakelijke kant van de kunstenaarspraktijk van Amber Grothe kreeg een boost

Kunstenaar Amber Grothe deed in december 2020 mee aan de online workshop Krachtig uit de crisis, na een turbulent jaar voor culturele makers en organisaties. En in het voorjaar van 2021 heeft ze ook deelgenomen aan het leerprogramma Route Ondernemerschap Rotterdam.

Amber Grothe
Amber Grothe maakt beeldend werk en geeft workshops en trainingen in zelfontwikkeling en creativiteit.
Cultuur+Ondernemen helpt me de zakelijke kant van mijn kunstenaarspraktijk een boost te geven.

Herontdekken

“Ik schilder en teken al sinds ik me kan herinneren. Ik wilde altijd al naar de kunstacademie, maar toen ik daar eenmaal was, vroeg ik me af: is dit hoe de kunstwereld werkt? Het maken vond ik fantastisch, maar de wereld eromheen vond ik lastig. Ik ben namelijk van nature ondernemer en dat werd niet gewaardeerd op de kunstacademie. De coronacrisis gaf me de kans om nog dieper mijn geliefde stukje ondernemerschap in te duiken. Net als iedereen ervoer ik weinig prikkels, en ook mijn inkomsten werden aanzienlijk minder, doordat de workshops en trainingen die ik gaf wegvielen. Ik was benieuwd hoe ik deze nieuwe tijd juist in positieve zin kon invullen, mijzelf en mijn werk op een nieuwe manier kon ontwikkelen.”

Groeispurt

“Ik kwam bij Cultuur+Ondernemen terecht voor een adviesgesprek en volgde de online workshop Krachtig uit de Crisis. Het was heel prettig om ervaringen uit te wisselen met andere kunstenaars en culturele organisaties. Interessant om te zien hoeveel je op zakelijk gebied kan leren van verschillende werkvelden, dat werkte heel inspirerend. Inmiddels heb ik nu ook deelgenomen aan het leerprogramma Route Ondernemerschap, om zo mijn kunstenaarspraktijk een boost te geven.”

Inspirerend

“De workshop Krachtig uit de Crisis hielp me om te begrijpen dat ik niet alleen in mijn zoekprocessen sta. Je mag om hulp vragen, dat is niet erg. De sessies van Route Ondernemerschap hebben mij inzicht gegeven in mijn persoonlijke doelen en valkuilen in mijn praktijk. Daarnaast kreeg ik een ontzettende boost door in groepsverband inspiratie op te doen en elkaar te spiegelen en ondersteunen. Het was een creatieve en vooral gezamenlijke reis binnen ons authentieke, kwetsbare en vooral moedige ondernemerschap.”

Krachtig uit de Crisis was een online workshop over de belangrijkste inzichten en geleerde lessen voor culturele makers en organisaties, na een jaar van crisismanagement en noodoplossingen. Het leerprogramma Route Ondernemerschap geeft professioneel werkende kunstenaars een injectie in zakelijke ontwikkeling.