Overzicht Checklist: hoe zet ik mijn idee op papier voor een leenaanvraag?
Je bent eruit: je bent ondernemer in het culturele of creatieve veld, hebt je georiënteerd op de verschillende financieringsmogelijkheden en wilt een cultuurlening gaan aanvragen als investering voor je plan.
Wat heb je in de basis voor een aanvraag nodig? Kort gezegd laat je in je plan en je cijfers zien wat je onderneming heeft gedaan tot nu toe, doet op dit moment en verwacht te gaan doen in de toekomst. Dit maak je inzichtelijk in een aantal documenten. Bij de behandeling van je aanvraag kan het voorkomen dat we vragen naar aanvullende documenten, maar dit in deze checklist vind je de stukken die je in ieder geval nodig hebt:
- Projectplan:
In het projectplan (of businessplan) maak je duidelijk waar het geld van de lening precies voor gaat worden gebruikt. Omschrijf wat de activiteiten van je onderneming zijn in het algemeen en hoe de lening past binnen je plan: het investeringsdoel. Dit plan helpt je gaandeweg ook om je doelen inzichtelijk te blijven maken. Een sterk plan helpt je om jaarlijks je (nieuwe) activiteiten aan op te hangen en te evalueren.
Een handige tool om je plan aan op te hangen is het Business Model Canvas. Hierin kan je kort en bondig beschrijven wat de verbindingen zijn tussen de verschillende onderdelen van je bedrijf. Meer over het Canvas en de manieren om het in te zetten voor reflectie lees je hier. - Financieel plan:
In dit deel van het plan laat je in cijfers zien wat je deed, wat je doet en wat je verwacht te gaan doen. Dit maak je op in een aantal begrotingen. Een goed voorbeeld hiervan is te vinden op deze pagina van Qredits:
- Exploitatiebegroting: deze laat zien welke omzet moet je halen om de kosten te dekken en dus winst te maken.
- Liquiditeitsbegroting: dit is een overzicht van je verwachte inkomsten en uitgaven. Daarmee maak je inzichtelijk of je aan alle betalingsverplichtingen kunt voldoen per periode.
Onze adviseurs kijken aan de hand van jouw specifieke wensen en vragen welke lening het beste bij jouw doel past. Een lening is altijd maatwerk. Wij gaan graag met je in gesprek om te zien wat mogelijk is en wat voor jou financieel haalbaar is. Aan de hand van de bespreking kunnen we om aanvullende informatie vragen.
Wie een cultuurlening verkrijgt, moet die ook weer terugbetalen.
Meer over de cultuurlening
Bekijk voor meer informatie over een leenaanvraag de veelgestelde vragen over de cultuurleningen.
Ben je nog zoekende of een cultuurlening bij je past? Onze Besliskaart helpt je met het maken van alle afwegingen.
Weet je nog niet zeker of een cultuurlening de beste optie is of wil je meer weten over financiering? Vraag dan een kosteloos oriëntatiegesprek aan.
-
Stuur een e-mail naar Claus Verbrugge claus@cultuur-ondernemen.nl -
Bekijk de LinkedIn pagina van Claus Verbrugge