Skip naar content
Skip naar content

Ervaringsverhaal Bellen met ... Leon Caarls

Op 19 september 2024 vond het eerste bezoek plaats van Zakelijk Leiders op Toer bij NITE / Club Guy & Roni in Groningen en ontmoetten we zakelijk directeur Harmen van der Hoek. Welke lessen deden de deelnemers op? En wat namen ze mee naar huis? We belden met Leon Caarls, zakelijk leider bij DansBrabant, om te horen wat zij heeft meegenomen uit het bezoek.

In het najaar van 2024 gaat er weer een groep zakelijk verantwoordelijken op bezoek bij 3 gerenommeerde zakelijk leiders/directeuren uit de creatieve- en culturele sector. Bezoeken die hen inspireren in hun leiderschap, handvatten geven in het praktisch leiden van hun organisatie en hen helpen om zichzelf te positioneren in het veld.

Waarom doe je mee aan Zakelijk Leiders op Toer?

“Ik werk al ruim 10 jaar in de culturele sector als productieleider, waarvan 4 jaar bij DansBrabant. Sinds augustus ben ik gestart in een nieuwe functie als zakelijk leider. Ik doe mee met Zakelijk Leiders op Toer om andere mensen te ontmoeten die dezelfde functie hebben binnen het veld, zowel in de groep als de zakelijk leiders die we gaan bezoeken. Ik ben de enige die de functie heeft bij DansBrabant en ik heb geen opleiding hierin gevolgd. Het is soms een zoektocht en kan wat alleenig zijn. Het is daarom erg fijn om van anderen te horen hoe zij te werk gaan en waar zij tegenaan lopen. Ik wil mijn netwerk uitbreiden en ook het vak vanuit verschillende perspectieven horen en leren kennen.”

Op wat voor soort plek kwam je terecht tijdens het bezoek?

“NITE / Club Guy & Roni is een inspirerende en bruisende plek! Het bestaat uit twee delen, waaronder een oude fabriek met verschillende ruimtes. We werden rondgeleid en zagen de theaterzaal en een studio waar acteurs aan het repeteren waren, heel leuk om even te spieken. Er werden kostuums gemaakt in het kostuumatelier en in de kantoren werkten de productie- en marketingafdeling. We keken ook in de foyer die nu omgebouwd wordt tot een horecaplek voor ontmoeting. Dat gaat volgens mij ook heel tof worden.”

Deelnemers in gesprek met Harmen. In de theaterruimte met rechts rode klapstoelen.
vlnr: Jiska Jacobs, Gepke van de Laar, Julia de Koning, Ellen Wisse, Zindzi Zwietering, Leon Caarls, Harmen vd Hoek

Wat is je bijgebleven van het gesprek met Harmen?

portretfoto Harmen van der Hoek
Harmen van der Hoek, fotograaf Martijn Halie

“Zijn ambitie en passie voor zijn vak en de liefde voor de sector. Het maatschappelijk belang dat hij heeft gevonden in zijn werk in de kunst en cultuur en hoe hij daar met zijn economische achtergrond een belangrijke bijdrage aan kan leveren. Hij komt over als iemand die heel open is en graag samenwerkt. Het is inspirerend om te zien wat voor connectie hij heeft gevonden met Guy Weizman (artistiek leider) en zijn andere collega’s. Daarnaast heeft Harmen een brug weten te slaan tussen het oude ensemble (NNT) en Club Guy & Roni. "Ze hebben het geheel samengebracht tot een bruisende plek en uniek productiehuis.”

Welke les is je bijgebleven?

“Samen optrekken, zowel leren en groeien in je eigen rol als zakelijk leider, als samenwerken met je team. Harmen maakt bijvoorbeeld teamleden verantwoordelijk voor de productiebudgetten waardoor er gezamenlijkheid en verantwoordelijkheid wordt gevoeld. Het interdisciplinaire karakter van NITE / Club Guy & Roni lijkt zo ook terug te komen in zijn leiderschapsstijl.”

Welke verschillen en overeenkomsten zag je tussen Harmen en jou?

“NITE / Club Guy & Roni is een BIS-instelling en heeft een andere omvang dan DansBrabant, maar ook wij werken met interdisciplinaire kunstvormen. Onze makers rekken de grenzen van dans op en werken samen met uiteenlopende disciplines. Ook herkende ik de diversiteit die Harmen in zijn functie tegenkomt. Hij is veel van zijn tijd buiten de deur bezig, met (internationale) partners, financiers en het veld. De ene dag lobbyt hij in Den Haag, de andere dag begeleidt hij de dagelijkse praktijk in Groningen. Dat vond ik leuk om te horen, want die verschillende facetten kom ik ook tegen in mijn werk. Het ene moment zit ik met het Brabantse PLAN netwerk aan tafel, en dan zit ik met mijn team een productie te bespreken.”

Welke uitspraak verraste je?

“Ik ben een generalist. Als zakelijk leider weet je van alles een beetje en daardoor moet je ook leunen op anderen. Hij is afhankelijk van iedereen met wie hij werkt.”

Danser in open witte ruimte, op één been en arm voor hoofd. Toeschouwer op de achtergrond.
DansBrabant, dansvoorstelling Motus Sonus, foto Rick van Woudenberg

Welk inzicht neem je mee naar DansBrabant?

“Dat ik de verschillende dynamieken van het werk als zakelijk leider (lange lijnen en dan meer ad hoc) meer kan structureren. Ik heb dat gelijk na het bezoek voorgesteld bij mijn collega’s: meer werken in blokken, zodat je je werkweek beter kan inrichten. Ook neem ik zijn openheid mee: de deur staat bij Harmen letterlijk altijd open. En zoek elkaar op als er iets is. Voel de verbinding met je organisatie en wat je aan het maken bent. Ik vind dat een hele mooie houding ten opzichte van je makers en collega’s.”

Biografie Leon Caarls

Na de studie Culturele en Maatschappelijke Vorming is Leon Caarls (36) al ruim 10 jaar werkzaam als productieleider in de kunst- en cultuursector en organiseerde zij een aantal jaren het Café Theater Festival in Tilburg. Als freelance productieleider werkte zij o.a. voor concertorganisatie De Link, Brabant Koor, Het Zuidelijk Toneel en sinds vier jaar in dienst bij DansBrabant. Haar plezier haalt ze uit het begeleiden van een artistiek proces en het vertalen van een artistiek concept naar praktische uitvoering. Nu gaat ze dat doen vanuit een andere invalshoek, namelijk de zakelijke leiding van de kunstpraktijk.

Leon Caarls fotograaf Rogier Fokke 717x717
Leon Caarls - Fotograaf Rogier Fokke

Ontwikkelprogramma Slagkracht

Zakelijk Leiders op Toer is onderdeel van Slagkracht. Slagkracht is het programma waar je als zakelijk verantwoordelijke handvatten krijgt aangereikt om je te ontwikkelen en te professionaliseren binnen de zakelijke kant van de culturele en creatieve sector. Met Slagkracht bieden we een online en offline platform waar je maandelijks aan een programma kunt deelnemen over uiteenlopende onderwerpen, waarmee je een stevige basis legt in je vak.