Skip naar content
Skip naar content

Handleiding Aangifte Inkomstenbelasting 2021

  • Kunstenaars, creatieve makers en artiesten
  • Maak je jaarlijkse belastingaangifte gemakkelijker

Om je jaarlijkse belastingaangifte gemakkelijker te maken, hebben wij ook dit jaar speciaal voor kunstenaars en creatieven een handleiding voor de aangifte inkomstenbelasting uitgebracht.

Waarom een handleiding speciaal voor kunstenaars?

Voor kunstenaars gelden soms speciale regels, zoals de artiestenregeling. Ook hebben kunstenaars soms bijzondere werksituaties, denk aan de combinatie van loondienst en zelfstandig ondernemerschap. In deze handleiding staat precies hoe je dit kunt opgeven. Het geeft een aanvulling op de toelichting van de Belastingdienst.

Opzet

De Handleiding bestaat uit drie onderdelen:

  1. Hoe moet je aangifte doen en welke papieren heb je nodig?
  2. Een algemeen deel voor iedereen, dus voor ondernemers en voor kunstenaars in loondienst, freelancers en artiesten die verloond zijn.
  3. Specifieke vragen voor ondernemers.

Uitstel vragen
Geen tijd of nog niet alle gegevens binnen om aangifte te doen vóór 1 mei? Vraag dan uitstel. Dat kan digitaal. Vanaf 1 februari 2022 kun je bij de Belastingdienst het formulier ‘Uitstel aangifte Inkomstenbelasting 2021’ downloaden. Je hebt je DigiD-inlogcode nodig. Het kan ook schriftelijk door een korte brief te sturen naar: Belastingdienst/kantoor Heerlen, Postbus 2523 6401 DA Heerlen of telefonisch via 0800-0543. Vermeld in de brief het jaar van aangifte, je NAW gegevens, de datum en zet je handtekening. In de meeste gevallen krijg je uitstel tot 1 september.