Skip naar content
Skip naar content

Nieuws Lening aan ondernemer in cultuursector 'dwingt tot meer zakelijkheid'

Hoe overleef je als cultureel ondernemer de coronacrisis? Eventueel door een lening aan te gaan. Dat is nieuw voor de sector, waar subsidies en fondsen meestal de rekeningen betalen. Hilda Bouma, journalist bij het Financieel Dagblad, sprak erover met Hans Looijen, directeur van Museum van de Geest en Emiel de Jong van jeugdtheatergroep Graasland. Het artikel verscheen op 2 november 2020 naar aanleiding van de Cultuur Opstart Lening.

In het kort

  • Van de 300 miljoen euro coronasteun aan de culturele sector, is 30 miljoen euro bestemd voor leningen.
  • Voor het eerst steunt het Rijk daarmee ook het ongesubsidieerde deel van de sector.
  • Risico dragen door geld te lenen is wel nieuw. Niet iedereen durft er voor uit te komen dat geld nodig te hebben, zo blijkt.

Het Museum van de Geest (voorheen Het Dolhuys geheten) heeft in juni een half miljoen euro geleend via de Cultuur Opstart Lening om de vestiging in Haarlem te verbouwen en een nieuwe audiotour te maken. 'Dat geld komt als geroepen,' zegt directeur Hans Looijen.

'Wij zijn een ongesubsidieerd museum met een collectie die voortkomt uit de geestelijke gezondheidszorg. We wilden juist in april en juni steun vragen voor de financiering van de verbouwing, maar onze achterban, de zorginstellingen, die hadden wel wat anders aan hun hoofd. Dat viel allemaal in het water.'

Van de 300 miljoen euro die het kabinet dit voorjaar ter beschikking heeft gesteld als coronasteun aan de cultuursector, is 30 miljoen euro specifiek bestemd om te worden uitgeleend, tegen 1% rente, aan het niet-gesubsidieerde deel van de sector. Dat is een novum, zegt directeur Titia Haaxma van Cultuur+Ondernemen, de instantie die de leningen verstrekt.

De Cultuur Opstart Lening moet niet verward worden met het Kickstart Cultuurfonds, dat ook deze zomer is opgericht. Dat fonds leent niet, maar geeft geld aan theaters, musea en producenten om hen te helpen hun aanbod aan te passen aan de anderhalvemetermaatschappij. De beschikbare 16 miljoen euro is bijeengebracht door particuliere fondsen, zoals de VandenEnde Foundation en de BankGiro Loterij.

De Cultuur Opstart Lening is overheidsgeld. De aanvraagperiode wordt verlengd. Tot 1 juli 2021 kunnen gezelschappen of instellingen een lening aanvragen bij Cultuur + Ondernemen. Er is inmiddels voor 7,5 miljoen euro aan aanvragen in de pijplijn, maar die voldoen niet allemaal aan de voorwaarden. Voor een totaal van 4 miljoen euro is daadwerkelijk in behandeling.

Naast Hans Looijen deelt ook Emiel de Jong van jeugdtheatergroep Graasland zijn ervaringen over lenen in tijden van crisis. Lees verder bij FD.nl.

Meer informatie

Bekijk de voorwaarden en veelgestelde vragen over de Cultuur Opstart Lening. Heb je een vraag over onze leningen of andere financieringsmogelijkheden? Neem gerust contact op of vraag een kosteloos oriëntatiegesprek aan. Wij gaan graag met je in gesprek om te zien wat mogelijk is en wat voor jou financieel haalbaar is.

Verder lezen

Hoe versterkt juist nu lenen het ondernemerschap? Lees het interview met Alexander Ramselaar, adviseur Financieren.

Welke overwegingen er komen kijken bij het aangaan van deze financiële verplichting? Eefje Korsten, expert op het gebied van financieren, belicht vier belangrijke elementen.