Cultuur+Ondernemen

Stichting Cultuur+Ondernemen is hét kenniscentrum voor ondernemerschap in de cultuursector.
Lees meer of plan direct een oriëntatiegesprek

Cultuur Opstart Lening

Lening aan ondernemer in cultuursector 'dwingt tot meer zakelijkheid'

Op 2 november 2020 verscheen bij het Financieele Dagblad een artikel van Hilda Bouma met als aanleiding de Cultuur Opstart Lening. Hoe overleef je als cultureel ondernemer de coronacrisis? Eventueel door een lening aan te gaan. Dat is nieuw voor de sector, waar subsidies en fondsen meestal de rekeningen betalen.

In het kort

  • Van de €300 mln coronasteun aan de culturele sector, is €30 mln bestemd voor leningen.
  • Voor het eerst steunt het Rijk daarmee ook het ongesubsidieerde deel van de sector.
  • Risico dragen door geld te lenen is wel nieuw. Niet iedereen durft er voor uit te komen dat geld nodig te hebben, zo blijkt.

Het Museum van de Geest (voorheen Het Dolhuys geheten) heeft in juni een half miljoen euro geleend via de Cultuur Opstart Lening om de vestiging in Haarlem te verbouwen en een nieuwe audiotour te maken. 'Dat geld komt als geroepen,' zegt directeur Hans Looijen.

'Wij zijn een ongesubsidieerd museum met een collectie die voortkomt uit de geestelijke gezondheidszorg. We wilden juist in april en juni steun vragen voor de financiering van de verbouwing, maar onze achterban, de zorginstellingen, die hadden wel wat anders aan hun hoofd. Dat viel allemaal in het water.'

Van de €300 mln die het kabinet dit voorjaar ter beschikking heeft gesteld als coronasteun aan de cultuursector, is €30 mln specifiek bestemd om te worden uitgeleend, tegen 1% rente, aan het niet-gesubsidieerde deel van de sector. Dat is een novum, zegt directeur Titia Haaxma van Cultuur+Ondernemen, de instantie die de leningen verstrekt.

De Cultuur Opstart Lening moet niet verward worden met het Kickstart Cultuurfonds, dat ook deze zomer is opgericht. Dat fonds leent niet, maar geeft geld aan theaters, musea en producenten om hen te helpen hun aanbod aan te passen aan de anderhalvemetermaatschappij. De beschikbare €16 mln is bijeengebracht door particuliere fondsen, zoals de VandenEnde Foundation en de BankGiro Loterij.

De Cultuur Opstart Lening is overheidsgeld. De aanvraagperiode wordt verlengd. Ook na 31 december 2020 kunnen gezelschappen of instellingen een lening aanvragen bij Cultuur + Ondernemen. Houd onze website in de gaten voor mee informatie. Er is inmiddels voor €7,5 mln aan aanvragen in de pijplijn, maar die voldoen niet allemaal aan de voorwaarden. Voor een totaal van €4 mln is daadwerkelijk in behandeling.

Naast Hans Looijen deelt ook Emiel de Jong van jeugdtheatergroep Graasland zijn ervaringen over lenen in tijden van crisis.

 Lees verder bij FD.nl

Meer informatie

Bekijk de voorwaarden en veelgestelde vragen over de Cultuur Opstart Lening.

 

Deel deze pagina

Wat Cultuur+Ondernemen kan doen voor kunstenaars, culturele organisaties en bedrijven

Bekijk ons productoverzicht