Skip naar content

Stap 1 Drie inkomstenscenario’s

Hoeveel geld heb je nodig?

De organisatie waarin je werkt, wil investeren. Bijvoorbeeld in een nieuw product of innovatieve dienst. Het is onzeker hoeveel geld de investering gaat opleveren en wanneer. Maar jullie geloven sterk dat het succesvol gaat zijn, en durven het risico te nemen. Jij bent op zoek naar financiers die net zo overtuigd zijn, en bereid zijn om geld beschikbaar te stellen.

Op weg naar financiering

In deze route vind je handige tips en verdiepende informatie. Je zoekt uit welke geldbronnen geschikt zijn en bepaalt welke financiers je gaat benaderen. Tot slot bedenk je hoe je hen overtuigt.

Verschillende scenario’s

De eerste stap is uitzoeken hoeveel financiering je nodig hebt, en hoeveel geld je uiteindelijk kunt terugbetalen. Omdat je niet zeker weet hoeveel inkomsten de investering gaat opleveren, is het goed om met verschillende scenario’s rekening te houden. Je ziet dan beter waar de risico’s liggen. Een financier vindt het belangrijk dat je dit helder hebt.

Actie Maak drie inkomstenscenario’s

  1. Stel vast waar je organisatie het geld precies aan wil besteden.
  2. Breng in kaart wat de kosten hiervan gaan zijn, en wanneer je die moet betalen. Denk ook aan de interne kosten van je organisatie en honoraria voor diensten van anderen. En houd rekening met onvoorziene kosten.
  3. Bepaal vervolgens hoeveel inkomsten je in totaal verwacht. Werk drie verschillende inkomstenscenario’s uit: best case, medium case en worst case. In het beste geval ontvang je evenveel of zelfs meer inkomsten dan verwacht. In de medium case kun je met de inkomsten achteraf de kosten terugbetalen, maar heb je geen winst gemaakt. In het slechtste geval ontvang je nauwelijks inkomsten, of zelfs niets.
  4. Bereken per scenario hoeveel geld je op dit moment nodig hebt om de investering te kunnen doen.

Gaat je organisatie investeren in een nieuw product? Realiseer dan eerst een ‘minimum viable product’. Dat is een soort prototype waarmee je de waardering van gebruikers kunt testen. Zo bespaar je tijd en kun je het product verbeteren.

Klaar voor de volgende stap?

Weet je nu hoeveel geld je minstens nodig hebt voor de investering?

Ga dan naar stap 2, en vind uit welke geldbronnen passen bij jullie situatie.

Heb je meer tijd nodig om uit te zoeken hoeveel geld je organisatie nodig heeft? Gebruik dan stap 1 als checklist. Kom je er zelf niet uit, neem dan contact op met Cultuur+Ondernemen. We helpen je graag vooruit.