Skip naar content

Ons advies voor Een risicovolle investering

  • Mijn organisatie zoekt geld om mee te investeren

Start de vragenlijst opnieuw

De organisatie waarin je werkt wil investeren. Jullie hebben namelijk een goed en veelbelovend idee. Met een duidelijk verdienmodel. Bijvoorbeeld voor een nieuwe technologie, een innovatief product of nieuwe culturele productie. Waar vind je de juiste geldbronnen? En hoe overtuig je financiers? We helpen je op weg.

Op weg naar financiering

Hieronder staan de relevante geldbronnen voor je situatie. Ga voor meer verdieping naar de bijbehorende dossiers, en lees verder in het uitgebreide stappenplan. Laat je inspireren door de voorbeelden en ervaringsverhalen.

Geldbronnen

Eigen vermogen

Een financier is sneller overtuigd als je organisatie een deel van de kosten met het eigen vermogen betaalt.

Investeerders

Misschien is een ‘business angel’ bereid om mee te investeren in de organisatie. Bekijk het handboek van Business Angels Netwerken Nederland en lees meer in het stappenplan.

Leverancierskrediet

Soms kun je met een leverancier afspreken dat je organisatie de kosten achteraf betaalt. Lees in het stappenplan hoe dat werkt.

Subsidies van overheden

Overheden kunnen bijdragen aan de financiering van het project met een subsidie, bijvoorbeeld omdat ze het project belangrijk vinden voor het lokale cultuuraanbod of het idee innovatief is. Dat is belangrijk voor het werven van andere (landelijke) financiers.

Donaties van fondsen

Zelfs als je niet zeker weet wat de investering gaat opleveren, kan een fonds het waardevol vinden om bij te dragen. Ga naar het dossier Fondsen in Nederland en het stappenplan voor meer informatie.

Crowdfunding

Geld ophalen of lenen via een – online – campagne? Hoe dat moet, lees je in het stappenplan en het dossier Crowdfunding.

Garantstelling

Je geeft een financier meer zekerheid als iemand anders verklaart jullie lening zo nodig terug te betalen. Weten wat mogelijk is? Bekijk het stappenplan.

Hoe kies je de juiste financiering?

Hoe en waar je financiering vindt, hangt ervan af. Hoeveel geld heeft je organisatie nodig voor de investering? Welke voorwaarden stellen financiers? De volgende stappen helpen je goed op weg:

  • 1. Bepaal hoeveel geld je nodig hebt en wanneer.
  • 2. Doe onderzoek naar de relevante geldbronnen.
  • 3. Overtuig financiers!

Heb je advies nodig?

Twijfel je over welke geldbronnen je moet kiezen? Of wil je hulp bij het overtuigen van financiers? Kom dan vooral langs bij Cultuur+Ondernemen voor een oriëntatiegesprek. We helpen je graag vooruit.

Susanne Moed

Projectleider financieren