Ons advies voor Een risicovolle investering
-
Mijn organisatie zoekt geld om mee te investeren
De organisatie waarin je werkt wil investeren. Jullie hebben namelijk een goed en veelbelovend idee. Met een duidelijk verdienmodel. Bijvoorbeeld voor een nieuwe technologie, een innovatief product of nieuwe culturele productie. Waar vind je de juiste geldbronnen? En hoe overtuig je financiers? We helpen je op weg.
Op weg naar financiering
Hieronder staan de relevante geldbronnen voor je situatie. Ga voor meer verdieping naar de bijbehorende dossiers, en lees verder in het uitgebreide stappenplan. Laat je inspireren door de voorbeelden en ervaringsverhalen.
Geldbronnen
Crowdfunding
Geld ophalen of lenen via een – online – campagne? Hoe dat moet, lees je in het stappenplan en het dossier Crowdfunding.
Donaties van fondsen
Zelfs als je niet zeker weet wat de investering gaat opleveren, kan een fonds het waardevol vinden om bij te dragen. Ga naar het dossier Fondsen in Nederland en het stappenplan voor meer informatie.
Eigen vermogen
Een financier is sneller overtuigd als je organisatie een deel van de kosten met het eigen vermogen betaalt.
Verdiep je kennis over deze geldbron met het dossier 'Eigen vermogen’.
Investeerders
Misschien is een ‘business angel’ bereid om mee te investeren in de organisatie. Verdiep je kennis met het dossier Investeerders: informele financiers en business angels.
Garantstelling
Je geeft een financier meer zekerheid als iemand anders verklaart jullie lening zo nodig terug te betalen. Weten wat mogelijk is? Bekijk het stappenplan.
Leverancierskrediet
Soms kun je met een leverancier afspreken dat je organisatie de kosten achteraf betaalt. Je ‘leent’ een productiemiddel van een van jullie leveranciers. Bijvoorbeeld voor 2 jaar. Daarna kan de leverancier het weer terugkopen voor een bepaald bedrag. De leverancier kent zijn product, en kan goed inschatten wat de restwaarde is.
Subsidies van overheden
Overheden kunnen bijdragen aan de financiering van het project met een subsidie, bijvoorbeeld omdat ze het project belangrijk vinden voor het lokale cultuuraanbod of het idee innovatief is. Dat is belangrijk voor het werven van andere (landelijke) financiers. Lees verder in het dossier Subsidies.
Hoe kies je de juiste financiering?
Hoe en waar je financiering vindt, hangt ervan af. Hoeveel geld heeft je organisatie nodig voor de investering? Welke voorwaarden stellen financiers? De volgende stappen helpen je goed op weg:
1. Bepaal hoeveel geld je nodig hebt en wanneer. 2. Doe onderzoek naar de relevante geldbronnen. 3. Overtuig financiers!
Heb je advies nodig?
Twijfel je over welke geldbronnen je moet kiezen? Of wil je hulp bij het overtuigen van financiers? Kom dan vooral langs bij Cultuur+Ondernemen voor een oriëntatiegesprek. We helpen je graag vooruit.
Projectleider financieren