Skip naar content

Ons advies voor Een project realiseren met onzekere inkomsten

  • Mijn organisatie wil een project realiseren
  • Het geld moet de periode overbruggen tot we inkomsten ontvangen.
  • Het is onzeker of we inkomsten ontvangen.

Start de vragenlijst opnieuw

De organisatie waarin je werkt, wil een project realiseren. Maar de inkomsten zijn nog niet zeker: je hebt bijvoorbeeld geen volledige toezeggingen van fondsen, subsidieverstrekkers of andere financiers. En je weet niet hoeveel publieksinkomsten het project gaat opleveren. Toch heeft je organisatie vertrouwen dat het goed komt, en daarom durven jullie in het project te investeren. Je organisatie blijft zoeken naar voldoende inkomsten om de kosten van het project te dekken. Nu ben jij op zoek naar financiers die bereid zijn om tijdelijk geld beschikbaar te stellen.

Op weg naar financiering

Hieronder staan de relevante geldbronnen voor je situatie. Ga voor meer verdieping naar de bijbehorende dossiers, en lees verder in het uitgebreide stappenplan. Laat je inspireren door de voorbeelden en ervaringsverhalen.

Geldbronnen

Eigen vermogen

Kijk of je organisatie zelf voldoende reserves heeft opgebouwd. Misschien kun je de kosten vanuit het eigen vermogen voorschieten. Vaak vindt een financier dat belangrijk: het is een teken dat je vertrouwen hebt in jullie plan. Houd wel genoeg buffer over voor risico’s en onzekerheden.

Informele geldschieters

Misschien zijn personen of organisaties uit jullie netwerk bereid om geld voor te schieten. Bijvoorbeeld omdat ze veel vertrouwen hebben in het verkrijgen van de resterende financiering, of waarde hechten aan het project. Of omdat ze je organisatie een warm hart toedragen. Zo’n informele geldschieter verwacht wel dat je een doordacht plan hebt, waarmee je duidelijk maakt hoe je de kosten van het project verwacht te dekken.

Lening van de bank

Als je meer dan €50.000 nodig hebt, kun je ook bij een bank lenen. Bedenk wel dat een bank kritisch zal kijken naar de risico's van het project, welke andere financiers er al aan boord zijn en of er zekerheden kunnen worden verstrekt. Je krijgt dan meestal een rekening courant, die je tot een bepaald bedrag kunt gebruiken voor werkkapitaal. Met werkkapitaal kun je kosten dekken tot je inkomsten krijgt. Daarna betaal je het geld terug aan de bank. Houd er rekening mee dat de bank rente en een afsluitprovisie vraagt.

Leverancierskrediet

Je kunt met een leverancier afspreken dat je de rekening achteraf betaalt. De leverancier heeft dan bijvoorbeeld veel vertrouwen in jullie project. En er vaak belang bij dat het doorgaat. Overtuigingskracht en een goede relatie met leveranciers zijn essentieel. Besef wel dat leverancierskrediet je onderhandelingspositie naar de leverancier wat verzwakt.

Cultuurlening

Met een overtuigend plan kun je mogelijk ook binnen de cultuursector geld lenen. Bijvoorbeeld bij Cultuur+Ondernemen. Lees meer in het dossier Cultuurleningen.

Crowdfunding

Je kunt ook via een online campagne inkomsten of een lening werven. Als de crowdfunding succesvol is, zien andere financiers dat je een geïnteresseerd publiek hebt. Zo wek je vertrouwen. Sommige crowdfundingplatforms zijn speciaal voor leningen. Lees meer in het dossier Crowdfunding.

Garantstelling

Een financier heeft meer zekerheid dat je organisatie geleend geld kan terugbetalen, als je iemand hebt die garant staat. Voor het geval er iets misgaat. Garantstellers kunnen stakeholders zijn die geloven in je organisatie of jullie project of belang hebben bij de doorgang ervan. Je kunt soms ook via de overheid garantstelling regelen.

Hoe kies je de juiste financiering?

Hoe en waar je financiering vindt, hangt ervan af. Hoeveel geld heb je nodig? Welke voorwaarden stellen financiers? De volgende stappen helpen je goed op weg:

  • 1. Bepaal hoeveel geld je nodig hebt, en wanneer.
  • 2. Doe onderzoek naar de relevante geldbronnen.
  • 3. Overtuig financiers!

Heb je advies nodig?

Twijfel je over welke geldbronnen passen bij jullie situatie? Wil je advies over hoe je financiers overtuigt van het belang van jullie project? Kom dan vooral langs bij Cultuur+Ondernemen voor een oriëntatiegesprek. We helpen je graag vooruit.

Susanne Moed

Projectleider financieren