Ons advies voor Een project realiseren met onzekere inkomsten

  • Mijn organisatie wil een project realiseren
  • Het geld moet de periode overbruggen tot we inkomsten ontvangen.
  • Het is onzeker of we inkomsten ontvangen.

Start opnieuw

De organisatie waarin je werkt, wil een project realiseren. Maar de inkomsten zijn nog niet zeker: je hebt bijvoorbeeld geen volledige toezeggingen van fondsen, subsidieverstrekkers of andere financiers. En je weet niet hoeveel publieksinkomsten het project gaat opleveren. Toch heeft je organisatie vertrouwen dat het goed komt, en daarom durven jullie in het project te investeren. Je organisatie blijft zoeken naar voldoende inkomsten om de kosten van het project te dekken. Nu ben jij op zoek naar financiers die bereid zijn om tijdelijk geld beschikbaar te stellen.

Op weg naar financiering

Hieronder staan de relevante geldbronnen voor je situatie. Ga voor meer verdieping naar de bijbehorende dossiers, en lees verder in het uitgebreide stappenplan. Laat je inspireren door de voorbeelden en ervaringsverhalen.

Geldbronnen

Eigen vermogen

Een financier is sneller overtuigd als je organisatie een deel van de kosten met het eigen vermogen betaalt. Meer weten? Bekijk het stappenplan!

Informele geldschieters

Misschien zijn personen of organisaties uit jullie netwerk bereid om geld voor te schieten. Ga naar het stappenplan voor meer informatie over informele geldschieters.

Lening van de bank

Heeft je organisatie een lening nodig van meer dan €50.000? Lees in het stappenplan over lenen bij de bank.

Leverancierskrediet

Soms kun je met een leverancier afspreken dat je organisatie de kosten achteraf betaalt. Hoe dat werkt, lees je in het stappenplan.

Cultuurlening

Er zijn verschillende fondsen en organisaties die leningen geven voor culturele projecten. Bekijk het dossier Cultuurleningen en het stappenplan!

Crowdfunding

Voorverkoop organiseren of geld lenen via een – online – campagne? Hoe dat moet, ontdek je in het stappenplan en het dossier Crowdfunding.

Garantstelling

Je geeft een financier meer zekerheid als iemand anders verklaart jullie lening zo nodig terug te betalen. Weten wat mogelijk is? Bekijk het stappenplan!

Hoe kies je de juiste financiering?

Hoe en waar je financiering vindt, hangt ervan af. Hoeveel geld heb je nodig? Welke voorwaarden stellen financiers? De volgende stappen helpen je goed op weg:

  • 1. Bepaal hoeveel geld je nodig hebt, en wanneer.
  • 2. Doe onderzoek naar de relevante geldbronnen.
  • 3. Overtuig financiers!

Heb je advies nodig?

Twijfel je over welke geldbronnen passen bij jullie situatie? Wil je advies over hoe je financiers overtuigt van het belang van jullie project? Kom dan vooral langs bij Cultuur+Ondernemen voor een oriëntatiegesprek. We helpen je graag vooruit.

Susanne Moed

Susanne Moed

Projectleider financieren