Skip naar content
Skip naar content

Ervaringsverhaal Yanthe van Nek over het Adviestraject

Kunstenaar Yanthe van Nek duikt met haar projecten altijd in een andere wereld. Nu is dat die van boeren en hun tractoren. Ze werkt aan een theaterstuk voor dertig trekkers en had behoefte aan een klankbord. Oh, en financieringsmogelijkheden. Daarom volgde ze een adviestraject bij Cultuur+Ondernemen. Zij en haar adviseur Alexander Ramselaar vertellen erover.

Kunstenaar Yanthe van Nek: “Voor mijn werk verdiep ik me altijd in een heel andere wereld. Mijn afstudeerproject ging over een fictief personage dat in de Ikea woonde. Nu heb ik mezelf geëmbed in de wereld van boeren en tractors.”

“Ik heb de trekker altijd al een fascinerende machine gevonden. Het begon op de middelbare school, in de aardrijkskundeles. In het lesboek zag ik een luchtfoto van die machine op een kale akker. Het had zo’n charismatische uitstraling. Iedere eigenaar blijkt een klik te hebben met zijn machine. De tractor is stevig ingebed in familie, omgeving en historie. Elke trekker heeft een karakter en is een verhaal.”

“Het belangrijkste werk in dit project wordt een theaterstuk voor dertig tractoren. Het wordt een voorstelling van ongeveer twintig minuten, het verhaal gaat over het gebied tussen orde en chaos. Ik heb tractorrijles gehad, en gesproken met boeren, grondverzetwerkers en andere mensen uit de agrarische sector. Mijn project staat zelfs in hun vakblad, De Pionier.”

Yanthe van Nek, videostill

“Ik wil het stuk, dat we op 10 september gaan uitvoeren, laten filmen met een drone, en een 3D-camera bevestigen op een van de tractoren. Daarvoor had ik financiering nodig. En ik wilde graag een klankbord voor mijn ideeën.”

“Ik vernam over het Oriëntatiegesprek, leek me dat een uitgerekende kans. Ik kan niet alles zelf blijven financieren, maar weet niet hoe ik mijn werk kan vertalen naar een fondsaanvraag en het lijkt me ook helemaal niet leuk. Extern advies was meer dan welkom.”

“De intake met Alexander was gelijk prettig. Hij kwam to the point en stelde de juiste vragen. In drie sessies heb ik veel meer inzicht gekregen in wat er komt kijken bij een fondsaanvraag en andere vormen van financiering, en hoe ik mijn werk het beste kan presenteren aan een financierder. En de gesprekken waren een stok achter de deur om te werken aan mijn aanvraag.”

“Na het traject heb ik een aanvraag ingediend bij de Stokroos, een fondsenverstrekker voor vrouwen in de kunst. Ook heb ik gedeeltelijk financiering kunnen regelen via organisaties uit het veld. Ik kom steeds dichterbij realisatie van het stuk, heel spannend. Het was leuk om van Alexander te horen dat ik uitstraal dat mijn wellicht idiote idee werkelijkheid kan worden.”

Adviseur Alexander Ramselaar: “Yanthe was heel nieuwsgierig en leergierig. In drie gesprekken kan je daarmee een heel eind komen. Ze was zich er bewust van dat ze niet veel wist van financiering. Ik heb haar wegwijs gemaakt in dat landschap. Samen zijn we voortvarend aan de slag gegaan. Een uurtje sparren leverde voor haar veel op, ik zag bij elk nieuw gesprek de progressie naar realisatie van financiering van haar project.”

Foto Alexander Ramselaar