Skip naar content
Skip naar content

Ervaringsverhaal Victorine Pasman blaast performancejurk nieuw leven in - cultuurlening voor kostuumontwerper en theatermaker

Victorine Pasman ontwerpt kostuums en maakt installaties waar theatrale performances uit voortvloeien. Dankzij een cultuurlening kon ze haar performance 'Under Her Skirt' een tweede leven geven.

Omdat de installatie van mijn theaterperformance Under Her Skirt uit elkaar begon te vallen, moest ik een keuze maken: stoppen óf de act nieuw leven inblazen. Ik koos het laatste. Met de cultuurlening kon ik een nieuwe constructie realiseren, zodat ‘de rok’ nog vele mensen kan verbazen, verrassen en prikkelen.

Geheimzinnig alter ego

Pasmans werken zijn te zien op festivals en culturele evenementen als Oerol, Lowlands, Milkshake Festival, het Boekenbal en de Amsterdam Fashion Week. Sinds haar afstuderen reist Victorine door binnen- en buitenland met Under Her Skirt. Al wandelend wordt men uitgedaagd om onder de jurk (van 4 meter hoog, met een doorsnede van 3 meter) van de geheimzinnige dame te kruipen. Er is maar plek voor één uitverkorene, die eenmaal onder de rok, omgeven door oraganza, het geheimzinnige alter ego van de gastvrouw ontmoet. Zij verwent je en zingt je toe, onder één voorwaarde: dat je plaats neemt op de fiets en de gastvrouw, die op eenzame hoogte zit, in beweging zet.

Amsterdamse cultuurlening

Na bijna tien jaar langs festivals gereisd te hebben, waren de constructie en vormgeving van Under Her Skirt aan vernieuwing toe. Victorine was bekend met Cultuur+Ondernemen, onder andere van de kunstenaarsopdrachten. Omdat het om een bestaand werk ging, behoorde het aanvragen van subsidie voor Under Her Skirt niet tot de mogelijkheden. De Amsterdamse cultuurlening, mogelijk gemaakt door de samenwerking tussen Cultuur+Ondernemen en het Amsterdams Fonds voor de Kunst, bood uitkomst.

Victorine: “Kunstenaar Bart Sabel is na de toezegging direct aan de slag gaan met het maken van een nieuwe metalen constructie voor onder de jurk. Door de cultuurlening kan ik nu bovendien de gehele act naar een hoger niveau tillen. Zo wil ik de dame een jas geven om haar eerste verschijning voor het publiek spannender te maken en de binnenkant van de rok decoreren. En als het af is, laat ik wellicht een filmpje maken om de act én haar nieuwe uiterlijk opnieuw in de spotlight te zetten.”

Foto: kostuum Victorine Pasman

Naast dat Victorine in de toekomst graag de tijd en ruimte zou willen vinden om nieuw werk te maken, hoopt zij ook nog vele mooie festivals te bezoeken met haar werk. En ook het buitenland lonkt. Eerder was zij met Under Her Skirt op festivals in Italië en Oostenrijk en met haar werk De Drijvende Diva in Abu Dhabi. Dat smaakt naar meer.

Meer weten?

Wil jij net als Victorine je mogelijkheden vergroten door een lening? Bekijk dan eens onze leningproducten of neem contact op met neem contact met ons op.

Wie een cultuurlening verkrijgt, moet die ook weer terugbetalen.