Skip naar content
Skip naar content

Ervaringsverhaal Video: Treehouse NDSM, broedplaats voor kunstenaars & artiesten

Camille de Wit is directeur van Treehouse NDSM. Deze broedplaats in Amsterdam biedt werkruimtes aan voor kunstenaars en artiesten van uiteenlopende disciplines. Door meerdere malen per jaar samen te exposeren ontstaan onverwachtse samenwerkingen en bijzondere projecten.

Treehouse sloot een Noord-Hollandse cultuurlening af om te investeren in de bouw van een nieuwe, grotere expositiehal. Hier kunnen de residenten samenkomen om te exposeren, op te treden en festivals te organiseren. Zo bouwen ze verder aan hun doel om dé plek van inspiratie te worden in het Amsterdamse culturele landschap.

Hiphopartiest Hessel du Mark en beeldend kunstenaar Helga van Stralen vertellen over hun ervaringen als resident van Treehouse en over wat deze nieuwe ruimte voor ze mogelijk maakt.

Adviseur Sébastien Kramer vertelt je in deze en de andere video's over de cultuurleningen graag meer over de cultuurleningen, die bijdragen aan de financieringsmix van cultureel ondernemers.

Ons uiteindelijke doel is om de onmisbare plek te zijn in het culturele landschap van Amsterdam. Waar kunstenaars zich vrij voelen om te creëren en het publiek een mooi programma kan zien.

Je cookievoorkeuren staan het helaas niet toe om deze video weer te geven. Accepteer marketing cookies om de video te bekijken.

Video transcript

[Muziek]

Camille de Wit:

Treehouse is an art-incubator for artists and creatives in NDSM Plein in Amsterdam-Noord. We give the opportunity for the artists to have space to create, but also space to present the artwork. So Treehouse is an opportunity for artists to meet others. And through this community they can learn from each other and also, they can get inspired.

Hessel Du mark:

Ik ben Hessel Du Mark. Ik ben een van de artiesten die hier in de Treehouse zit en ik maak hiphopmuziek. Dus we zitten hier in de ‘’Famous Music Lane.’’ Hier zitten de meeste muzikanten, dus daar zit een band, daar zit een RnB artiest, hier zit een hiphop artiest, namelijk ik. Wat Treehouse mij heeft gebracht is dat ik gewoon heel veel mensen heb ontmoet die ik echt dope vind. En dat die mensen gewoon echt in handbereik zitten. Ik kan gewoon naar die mensen toe lopen en gelijk met hun iets doen en dat is niet alleen musically maar ook gewoon andere art disciplines.

Helga van Stralen:

Ik ben Helga, Helga van Stralen. Wat ik doe is foto's en beelden verzamelen en bij elkaar brengen in één werk en daardoor ontstaat er een verhaal. Treehouse brengt me zo ongelooflijk veel. Ik heb het gevoel dat ik hier echt volledig aan sta.

Camille de Wit:

We applied for a culture loan, because we are building a new space here. We are building this space for exhibition and performance and its very important for the artists, because they need to show their project, their creations. And they have the studio, but its only 14 m². With this building we will be able to have an artistic program, all year long. With exhibitions, workshops, concerts, festivals. We had already a grand from Bureau Broedplaats from Amsterdam, but unfortunately there was not enough money to be able to do everything we wanted with this whole and also to buy equipment’s. So this loan was perfect and we are very happy to get it.

Sébastien Kramer:

Het is mooi om ook een broedplaats als aanvrager te hebben waar een heleboel kunstenaars, makers gebruik van kunnen maken. Die komen bij elkaar, die kunnen van elkaar leren en dat samen maakt eigenlijk dat de culturele sector sterker wordt.

Wat we zagen in de culturele sector is de behoefte aan de investeringen en ja, investeringen die worden gefinancierd, vaak door subsidies maar dat kan ook door een lening. Samen met onze partner, de provincie Noord-Holland hebben wij de Noord-Hollandse cultuurlening ontwikkeld om plannen te realiseren.

Helga van Stralen:

Het is altijd inspirerend om in een nieuwe ruimte dingen te mogen doen. En de mogelijkheid om te exposeren en om dat opnieuw met elkaar te gaan invullen is super spannend en het borrelt hier in Treehouse nu al van de velen plannen eigenlijk.

Hessel Du mark:

Iedereen is wel super excited dat we gewoon een nieuwe ruimte hebben die ook gewoon een stuk groter is en waar een stuk meer mogelijk is. Of dat nou expositie is, of een live performance. Ik heb wel eerder dingen bij Treehouse georganiseerd, dus ik hoop dat het dat mij brengt, gewoon een dope ruimte waar we nog vettere dingen kunnen organiseren.

Camille de Wit:

Our ultimate goal will be to the unavoidable place in the cultural landscape of Amsterdam, where the artists feel free to create and the audience happy to see a nice program.

[Muziek]

Over de cultuurleningen

Een cultuurlening stelt culturele organisaties en zelfstandigen in diverse disciplines binnen de culturele en creatieve sector in staat om uitgaven te doen voor ideeën of projecten, die bijdragen aan de beroepspraktijk, professionaliteit en cultureel ondernemerschap.

Meer informatie over cultuurleningen en aanvragen vind je hier.

Oriëntatiegesprek

Onze adviseurs kijken aan de hand van jouw specifieke wensen en vragen welke lening het beste bij jouw doel past. Een lening is altijd maatwerk. Wij gaan graag met je in gesprek om te zien wat mogelijk is en wat voor jou financieel haalbaar is.
Vraag kosteloos een oriëntatiegesprek aan.