Skip naar content
Skip naar content

Ervaringsverhaal Tangerine Tree krijgt eerste talentlening toegekend

“Onze eerste documentaire, Vogel Vrij, is net in productie gegaan”, vertelt Nienke Korthof trots. De eerste draaidag zit er net op. Samen met Willem Baptist kreeg ze de Talentlening voor hun filmproductiebedrijf Tangerine Tree toegekend.

Ze lenen geld tegen een lage rente van 1 procent en met een terugbetaaltermijn van maximaal 5 jaar. Korthof: “Wij zijn een creatief bedrijf. De kans op een lening bij een bank is klein in het huidige klimaat. Door dit kapitaal kunnen we gelijk als gezond bedrijf starten.”

Eigen startkapitaal

Korthof, zelf producent, ontmoette regisseur Baptist toen ze samen aan een film van hem werkten. Ze startten Tangerine Tree omdat ze ruimte misten voor een crossover tussen documentaire en beeldende kunst. Op hun website, sinds april 2015 in de lucht, staan al drie producties, waarvan er twee in ontwikkeling zijn en een net in productie is gegaan.

Uitreiking Talentlening Tangerine Tree


“Als producenten maken we aanspraak op diverse fondsen”, zegt Korthof. “Zo wordt Vogel Vrij geproduceerd in het kader van Teledoc Campus, gefinancierd door het Nederlands Filmfonds, CoBO en de NPO.” Fondsen hebben volgens haar een nadeel: de betaling gebeurt in termijnen. “De grootste druk op de uitgaven voor een film ligt vaak in de productieperiode. Het is lastig als je dan 25 procent van het geld krijgt, terwijl je 50 procent moet uitgeven.”


Voor wie niet over eigen startkapitaal beschikt, is de Talentlening een uitkomst. Korthof en Baptist hadden snel het benodigde geld om te kunnen starten met de productie. “Door de lening hebben we gelijk een cash flow en kunnen we de binnenkomende facturen op tijd voldoen.”

Steuntje in de rug

De hoogte van de Talentlening is minimaal 5.000 en maximaal 40.000 euro. Korthof en Baptist lenen 10.000 euro. “We maakten daarvoor een berekening voor het eerste jaar. Wat gaan we uitgeven en verdienen? De lening gebruiken we voor het geld dat we eerder moeten uitgeven dan het erin komt.” Meer leek hen niet nodig. Ze zetten de termijn voor het terugbetalen op twee jaar.

Het duo ging oorspronkelijk naar Cultuur+Ondernemen voor een cultuurlening, maar de adviseur achtte ze geschikt als pilot voor de nieuwe Talentlening. Korthof en Baptist waren aangenaam verrast. “Wij zijn niet direct makers, maar we investeren wel in regietalent. We geven deze kans dus door aan anderen.”

Korthof vindt een initiatief als de Talentlening goed passen in het huidige culturele landschap. “Je ziet steeds meer zichzelf bedruipende creatieven. Mensen die al iets hebben neergezet, maar nog wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken om dat verder te ontwikkelen. De controle is misschien strenger, maar de insteek is daardoor ook serieuzer. Willem en ik grapten nog: als het een gift was, gingen we morgen op vakantie. Nu staan we er veel zakelijker in.”

Ook geïnteresseerd in de Talentlening of in één van onze andere leningen? Neem dan contact op met Alexander.

Wie een cultuurlening verkrijgt, moet die ook weer terugbetalen.