Skip naar content
Skip naar content

Ervaringsverhaal Studio Nova: 'We wilden niet beginnen met onze hand ophouden'

We hadden het idee dat een bank ons niet zou begrijpen, Cultuur+Ondernemen sloot naadloos aan.

Vijf zelfstandige filmmakers en animatoren uitten de wens om in elkaars gezelschap te werken zodat zij gebruik konden maken van elkaars netwerk en ideeën. Stichting Film & Animatie Studio Nova was geboren. Dankzij een Brabantse cultuurlening konden ze van start.

Het vijftal betrok een klassiek pand dat de potentie biedt om te groeien. Voor de inrichting van het pand en het oprichten van de stichting zochten zij financiële middelen. Rudi Brekelmans is een van de initiatiefnemers: "We kozen voor een Brabantse cultuurlening van Cultuur+Ondernemen en bkkc (nu: KunstLoc Brabant) omdat we onze onderneming niet wilden beginnen met het ophouden van onze hand. Bovendien laten we met een lening zien dat we op eigen kracht in staat zijn om te bouwen aan onze plannen."

Erkend leerbedrijf

Studio Nova heeft als doel om film en animatie een centrale plek te geven in hun vestigingsstad Tilburg. "Zelfstandige filmmakers en animatoren kunnen zich bij ons in het pand vestigen. De huuropbrengsten zorgen voor de aflossing van de lening. We zijn gestart in maart 2016 en gaan in sneltreinvaart. In huis worden zowel commerciële als culturele producties gemaakt." Het nieuwe pand heeft Studio Nova veel te bieden. Naast de inspirerende werkplekken is de studio sinds deze zomer een erkend leerbedrijf. "Volgende week start onze eerste stagiair", vertelt Rudi trots.

Makers de vrijheid bieden

Nu de ontwikkeling van de stichting in volle gang is, droomt Rudi alweer over de volgende stap. "We willen uiteindelijk een fonds oprichten. Een onafhankelijk film- en animatiefonds dat moet leiden tot eigenzinnige producties. We kunnen makers dan de vrijheid bieden om hun eigen creatieve identiteit te ontwikkelen." Met de producties die binnen Studio Nova ontstaan, betreden de makers de festivalmarkt. De animatie 'Bullet Time' en de film 'De Vliegenmepper' moeten komend jaar al hun plek gaan veroveren.

Vanuit zijn ervaringen als producent wil Rudi startende ondernemers het volgende meegeven: "Ontwikkel je eigen stijl. Ga zoveel mogelijk maken en kristalliseer wat bij jouw stijl past. Een eigen identiteit is een sterke verkoper."

Meer weten?

Wil jij net als Studio Nova je mogelijkheden vergroten door een lening? Bekijk dan onze leningproducten.

Wie een cultuurlening verkrijgt, moet die ook weer terugbetalen.