Skip naar content
Skip naar content

Ervaringsverhaal Steffen Morrison: van talentenjacht naar eigen label

Soulartiest Steffen Morrison werd in 2013 bekend door zijn deelname aan The Voice of Holland. Sindsdien werkt hij nog harder aan zijn solocarrière, samen met Tjeerd Oosterhuis, de broer van zijn Voice-coach Trijntje. "Succes wordt niet gedefinieerd door op welke podia je staat, maar door hoe consistent je goede muziek kunt maken."

Talent

“In 2013 deed ik mee aan The Voice of Holland. Ik koos voor het team van Trijntje. Zo ben ik in contact gekomen met haar broer Tjeerd, en na The Voice heb ik ook nog een tijdje in haar crew gezeten. Na mijn deelname ben ik veel gaan schrijven, met het doel om mijn muziek zelf uit te brengen, onder mijn eigen label Tall Tree Records.”

Team

“Zo’n professionaliseringsslag kan je als artiest niet alleen maken. Een goede boeker, iemand met kennis van A&R, een producer: zulke mensen om je heen helpen je stappen te maken. Ik werk heel nauw samen met Tjeerd en zijn mensen, dat is heel fijn. Maar dat alles kost ook geld, dat ik niet volledig uit eigen zak kan halen. Vandaar dat ik in 2015 een Talentlening heb aangevraagd. Het was de meest realistische optie, aangezien banken voor creatievelingen vrijwel uitgesloten zijn.”

Bekendheid

“Het geld heb ik gebruikt om mijn eerste EP, Just Another Man, uit te brengen. Die verscheen in september 2016. Dat leidde weer tot tv-optredens, bijvoorbeeld bij De Wereld Draait Door, en shows op festivals als Noorderslag. Eind 2017 werd mijn single Old Enough to Know Better TopSong bij Radio2. Het nummer was al een jaar uit; radio-dj’s hadden me horen spelen op een festival in Soest. Dat bewijst hoe belangrijk het is om als creatief ondernemer geduld te hebben en consistent je kwaliteit hoog te houden.”

Foto Steffen Morrison, ©Lauren Mae Murphy
Steffen Morrison, © Lauren Mae Murphy

Nieuwe plaat

“Heb je eenmaal iets uitgebracht, dan is natuurlijk de verwachting dat er meer volgt. Met mijn team van ongeveer tien mensen, van een geluidsman tot een stylist, werk ik druk aan nieuw materiaal. Op dit moment leggen we de laatste hand aan mijn nieuw single Positivity, in oktober 2019 verschijnt een nieuwe EP en in het voorjaar van 2020 komt er een nieuw album.”

Financiële injectie

“Voor dat proces geldt weer dezelfde financiële behoefte. Ik heb in 2017 een Amsterdamse cultuurlening afgesloten om de eerste fase van het creatieproces te financieren. Nu ben ik aan het kijken welke partijen ik kan aanspreken voor cofinanciering; een begroting voor het maken, uitbrengen en onder de aandacht brengen van een album is van een andere orde van grootte dan een cultuurlening kan afdekken.”

Creatief ondernemen

“Mijn platenlabel is stabiel. Uiteindelijk is natuurlijk het doel dat mijn hele creatieve onderneming zelfvoorzienend wordt. Ik zie mezelf echt als creatieve ondernemer. Constant ben ik aan het schakelen tussen creatief en strategisch denken. Zo leid ik met dezelfde passie als ik muziek maak een team van mensen dat muziekles geeft op basisscholen. Dat deed ik ooit zelf als vrijwilligerswerk, en is nu uitgegroeid tot een bedrijf: Tussen Zang en Dans. Als muzikant ligt de druk vaak op je optredens en de platen die je maakt; activiteiten als lesgeven zorgen voor rust in je financiën.”

2019

“Op 12 juli staan we op North Sea Jazz, daarna gaan we voor het eerst touren in Spanje. Elf shows op plekken van betekenis: heel tof. Vanaf november sta ik op de planken met mijn eigen theatershow, The Art of Being Human. Daar ben ik supertrots op. De leningen zijn vitale schakels geweest om te komen waar ik nu ben. De muziekwereld is een systeem waarin financiële injecties onmisbaar zijn. Het belangrijkste voor mij blijven geduld en consistentie in kwaliteit, daarna pas komt ambitie. Persistent zijn is waar het om draait. Dan kom je er uiteindelijk.”

Wie een cultuurlening verkrijgt, moet die ook weer terugbetalen.