Skip naar content
Skip naar content

Verdieping Stappen zetten

In de rubriek Opstarten van BK Info schrijven zes jonge beeldend kunstenaars die in 2021 afstudeerden aan een kunstacademie in Nederland brieven aan elkaar waarin zij vertellen hoe het opstarten van hun leven als beeldend kunstenaar hen vergaat en waar ze mee bezig zijn. De onderstaande brief is geschreven door Leonie Fernhout (Willem de Kooning Academy).

---

14 november 2021, Rotterdam

Beste Lauren, Repelsteeltje, Jelle, Hannah en Loes,

Schrijven doe ik op verschillende momenten in een notitieboek waar ik ideeën en gedachtes in bijhoud. Niet als een dagboek, maar eerder een hersenschrift. Nu gooi ik mijzelf in het diepe, voor mijn gevoel, door jullie in het openbaar te schrijven. Het is bijna een jaar geleden dat ik ben afgestudeerd, maar een week geleden deed ik nog mee aan de afstudeershow 2020 & 2021 van de WdKA. Eenmaal na de hectische opbouw, was ik tevreden met mijn installatie en voelde deze show als een juiste keuze om dit hoofdstuk mee af te sluiten.

Tijdens het proces vormde ik vanuit het theoretische en visuele onderzoek een installatie in mijn atelier

Mijn afstudeerproject ging over rouw. Tijdens het proces vormde ik vanuit het theoretische en visuele onderzoek een installatie in mijn atelier. Toch was ik na de deadline van mijn afstuderen niet tevreden. Door meer tijd, rust en reflectie te nemen voor dit project heb ik mijn installatie verder kunnen ontwikkelen tot het werk dat ik op de afstudeershow heb laten zien. Als ik hier nu over nadenk valt het nemen van tijd, rust en reflectie goed samen met het onderwerp rouw, maar ook met mijn leven als net afgestudeerde kunstenaar. Tijdens mijn studie, en nu nog steeds, kan ik mijzelf veel druk opleggen. Ik moet van alles doen en aan het einde van de dag zal het nooit als goed genoeg voelen. Door hier bewust van te zijn, probeer ik mijzelf eraan te herinneren geduld te hebben. Geduld is denk ik een belangrijk aspect van het kunstenaarsleven. Dit kan betrekking hebben op je werk(proces), maar ook op je carrière.

Een persoon maakt een beeldhouwwerk van klei.

Ik probeer mijzelf eraan te herinneren geduld te hebben

Vrij snel na mijn afstuderen kon ik bij mijn bijbaantje parttime blijven werken. Hier ben ik office manager, oftewel ‘manusje-van-alles’, bij een digital agency. Naast dat dit mij financieel ondersteunt, leer ik ook veel van deze ‘volwassen’ baan. De combinatie van een baan en daarnaast werken als kunstenaar is pittig en vergt soms veel energie, maar ik zou het ook weer niet anders willen. Lauren schreef in haar brief in de vorige BK-informatie over de zoektocht naar balans. Ik herken dit heel goed, maar zelf heb ik het zoeken van balans al een beetje losgelaten. Er zijn periodes waar ik veel op de planning heb staan en mijzelf weinig rust gun. Tegenover periodes waar ik minder te doen heb en mijzelf daar weer onzeker over maak. Een valkuil waar ik dan intrap is mijzelf vergelijken met anderen. Op social media volg ik wat andere jonge kunstenaars doen en zie ik wat voor een opdrachten of kansen ze hebben gekregen. Ik vraag mij dan af hoe ze daarbij terecht zijn gekomen. Mis ik iets? Laat ik mijzelf te weinig zien? Blijf ik te veel in mijn eigen cirkel? Presenteer ik mijzelf te onzeker? Of is mijn werk gewoon niet goed genoeg? Ik weet het niet. Ik vraag mij af hoe andere kunstenaars hiermee omgaan.

Het is heel fijn om maandelijks met verschillende kunstenaars te praten over ieders projecten en feedback te krijgen op je proces

Een blauw-wit keramisch stuk met een draad. Gemaakt door Leonie Fernhout.
Nieuw werk van Leonie Fernhout (mei 2023). “Project: Face to Mask”.

Al anderhalf jaar ben ik lid van een collectief genaamd Mondays Collective. Het is heel fijn om maandelijks met verschillende kunstenaars te praten over ieders projecten en feedback te krijgen op je proces. Nu zijn we druk bezig met de voorbereidingen van een expositie in het Huis van de Fotografie in Rotterdam. De laatste twee weekenden in november presenteren we hier in verschillende kamers ons werk. Ik zal in een kamer een soort atelierinstallatie creëren waarbij ik verschillende experimenten exposeer van onder andere fotografie, keramiek sculpturen en een video. Door middel van deze installatie wil ik interactie creëren tussen mijn beginnend project en de toeschouwer. Ik wil ze vragen om feedback, tips en reacties op het visuele werk te geven en deze achter te laten in de installatie.

Voor nu heb ik ook een vraag aan u. Welke stappen heeft u in het begin van uw kunstenaarschap gezet, die hielpen bij het vinden van uw eigen pad? Ik kijk ernaar uit om uw reactie te mogen ontvangen.

Warme groet,
Leonie

Dit artikel verscheen eerder op bkinformatie.nl. BK-informatie is een vakblad voor beeldend kunstenaars dat informatie bevat gericht op de beroepsuitoefening van professionele beeldend kunstenaars. Wil je 8 x per jaar informatie over de vele mogelijkheden voor kunstenaars, zoals opdrachten, residencies, open calls, en meer? Abonneer je dan nu en ontvang exclusieve content!

Om de beurt schreef een van de zes kunstenaars aan de anderen wat hem of haar bezighoudt.

De kunstenaars die meewerkten aan deze rubriek op BK Info zijn: