Skip naar content
Skip naar content

Ervaringsverhaal Sieradenontwerper Roos van Soest ontwikkelt door met 3D-scanner

Ditmaal kreeg ik geen subsidie, maar dat was achteraf gezien niet erg.

Een 3D-scanner moest de werkplaats van sieradenontwerper Roos van Soest compleet maken. Behalve dat het geld op was. Dankzij een Brabantse cultuurlening kon ze het apparaat toch aanschaffen.

Designer of storytelling jewellery’, zo laat Roos van Soest zich het best omschrijven. Haar werk als sieraadontwerper kenmerkt zich door het gebruik van exclusieve materialen, gevat in een decoratieve stijl. Naast het ontwikkelen van haar technische vaardigheden op de Vakschool Edelsmeden in Amsterdam, de Gerrit Rietveld Academie met als richting Edelsmeden en een mastersgraad aan het Sandberg Instituut, specialiseerde zij zich in het 3D ontwerpen.

Foto van sieradenontwerper Roos van Soest
Roos van Soest

Roos verzamelde de apparatuur die zij nodig had om zich het gedetailleerde 3D-werk eigen te maken. Grotendeels financierde zij deze uit eigen middelen. De 3D-scanner moest haar werkplaats compleet maken, maar toen was het geld op. "Ik heb een subsidieaanvraag gedaan, maar mijn aanvraag is deze keer helaas niet gehonoreerd. Achteraf gezien vind ik dit niet zo erg. Subsidie is natuurlijk wel fijn, maar je moet in je aanvraag al erg veel prijsgeven van je werk, terwijl je dit soms nog liever voor jezelf houdt als het in een pril stadium is. Echter bleef mijn financieringsvraag een feit."

Roos kende Cultuur+Ondernemen al van cursussen en trainingen die zij volgde ten tijden van de WWIK (Wet werk en inkomen kunstenaars). "Ik voelde mij al vertrouwd bij Cultuur+Ondernemen. Dit vertrouwen bracht mij bij de Brabantse cultuurlening, die Cultuur+Ondernemen in samenwerking met het bkkc (brabants kenniscentrum kunst en cultuur, nu: KunstLoc Brabant) aanbiedt. Het schrijven van de aanvraag voor een Brabantse cultuurlening prikkelde mij om goed na te denken over mijn onderneming. Omdat de lening terugbetaald moet worden, moet je concreet zijn in je doelstellingen, maar je hebt ook de vrijheid om in het creatieve, uitvoerende proces een andere route in te slaan."

Met de Brabantse cultuurlening kon Roos de 3D-scanner aanschaffen en zo haar ontwerpen doorontwikkelen. Roos kijkt vooruit en heeft de droom om op het grensvlak van design en juwelen haar ontwerpen onder eigen label te realiseren. Aan startende ontwerpers wil zij het volgende meegeven: "Bedenk goed waar je je tijd en geld aan besteedt, je kunt het tenslotte maar één keer uitgeven. Wees daarbij concreet en doelgericht."

Meer weten?

Wil jij net als Roos je mogelijkheden vergroten door een lening? Bekijk dan onze leningproducten.

Wie een cultuurlening verkrijgt, moet die ook weer terugbetalen.