Skip naar content
Skip naar content

Ervaringsverhaal Podium De Ruimte koos bewust voor lening in plaats van subsidie

De Ruimte biedt een podium voor muziek, literatuur, poëzie en wetenschap. In januari 2016 verhuisde De Ruimte van een dijkhuisje op de Buiksloterdijk naar ‘De Verkeerstoren’ aan de Distelweg in Amsterdam. Initiatiefnemer Robert van ’t Veld maakte samen met zijn zakelijk partner gebruik van een Amsterdamse cultuurlening voor de verbouwing en inrichting van de nieuwe plek.

Door de Amsterdamse cultuurlening hebben we een professionaliseringsslag kunnen maken

“Het dijkhuisje was eenvoudigweg te klein voor ons geworden en bood onvoldoende mogelijkheden. Overdag was er een lunchcafé, waardoor wij alleen in de avonduren konden programmeren. Op de nieuwe locatie aan de Distelweg kunnen we onder meer ook kantoorruimte verhuren. We zitten weliswaar nog steeds in de opstartfase, maar we hebben nu wel een meer grootstedelijke uitstraling. Het publiek is groeiende, maar bovenal voelt het nu als een eigen plek.”

cultuurlening voor professionaliseringsslag

“De cultuurlening hebben we niet alleen gebruikt voor bijvoorbeeld een nieuwe bar en een nieuw geluidssysteem. We hebben ook een professionaliseringsslag gemaakt, onder meer door mensen in dienst te nemen.” De Ruimte programmeert vrij experimenteel, zo licht Robert toe. “En dan is een goed draaiende horeca van belang om inkomsten te genereren. Onze programmering trekt nu eenmaal een klein publiek.”

Een voedingsbodem voor cultuur

Robert heeft er bewust voor gekozen om geen subsidie, maar wel een lening aan te vragen. “We ontvingen bijdragen van vrienden en bekenden, maar wilden verder niet teveel werk steken in het aanvragen en verantwoorden van bijvoorbeeld subsidies. We willen flexibel kunnen zijn in onze programmering en zien het als een uitdaging om te laten zien dat een initiatief als dit ook zonder subsidie mogelijk is. We zijn een voedingsbodem voor cultuur die uitdaagt, we verbinden verschillende publieksgroepen aan elkaar en bieden een plek waar alles in dienst staat van de cultuur.”

De Amsterdamse cultuurlening is een initiatief van Cultuur+Ondernemen en het Amsterdams Fonds voor de Kunst.

Wie een cultuurlening verkrijgt, moet die ook weer terugbetalen.

Meer weten?

Wil jij net als De Ruimte je mogelijkheden vergroten door een lening? Bekijk dan eens onze informatiepagina over cultuurleningen of neem contact met ons op.